16.04.2023 | Josef Janda | Zápas

Táborsko zabralo a otočilo duel s Prostějovem, vyhrálo po šesti kolech

Foto: fctaborsko.cz
Tábor – Fotbalisté Táborska ve 22. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Prostějov 2:1. V utkání platil bezbrankový stav až do 69. minuty, kdy skóre otevřel hostující záložník Jan Koudelka. Domácí ovšem skóre otočili. Alioune Sylla nejprve srovnal a krátce nato strhl vedení na stranu domácích Bojan Dordič. Jihočeši tak ukončili šňůru šesti utkání bez vítězství, zato Hanáci se dál trápí. Nevyhráli už sedm kol v řadě a pouhý bod je dělí od sestupového pásma.
75' Sylla
83' Dordič
69' Koudelka
90+3' Nádvorník (trenér)
18' Stříž
27' Moučka
45+1' Koudelka
87' Chvěja
90+5' Gábriš
Sestavy
Pastornický – Plachý, Novák, Navrátil, Tusjak – Kopřiva (90+3. Sojka), Dordić (85. Alexandr), Kateřiňák, Varačka – Kronus (68. Sylla), Šašinka.
Na lavičce: Kerl, Kosek, Mezera, Oloko
Trenér: Roman Nádvorník
Vejmola – Stříž (81. Rolinek), Gábriš, Bolf, Schaffartzik (78. Gouamene) – Bartolomeu, Koudelka, M. Mach, Moučka (78. Kulig) – Vlachovský (55. Chvěja), Malec.
Na lavičce: Bárta, Krynskyj, Zbožínek
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Ulrich – Černoevič, Cichra • Stadion: Hřiště v Kvapilově ulici • Diváci: 711

Komentář

Začátek utkání Táborska s Prostějovem poznamenal na patnáct minut silný déšť, který stanovil terén pro celý zápas. Hráčům balony odskakovaly častěji než obvykle a fanoušci dlouho neviděli slibnou gólovou šanci ani na jedné straně.

Prostějovští stihli posbírat v prvním poločase za fauly tři žluté karty, pohlednější akce s potenciálním gólovým zakončením nabídli hráči obou mužstev až v závěru úvodního dějství. Do první se dostali hosté v 38. minutě. Bartolomeu poslal nenápadnou střelu po zemi k tyči a Pastornického pořádně protáhl. Táborsko si schovalo zajímavé akce do poslední pětiminutovky. Šašinka se hezky proháčkoval do vápna a poslal nebezpečnou střelu po zemi na vzdálenější tyč, k jeho smůle míč branku minul.

V závěru první půle se domácí dostali do brejku a Dordič se vydal po levé straně za doprovodu jednoho z hostujících obránců vstříc prostějovské brance. Zprava se do akce zapojil ještě Kronus, který se nakonec přihrávky nedočkal. Na Dordiče se pak sesypali čtyři protihráči, přesto se dokázal Dordič prosadit střelou ze strany do vyběhnutého brankáře.

Druhý poločas odstartoval nadějnou akcí opět Dordič, který doběhl rychlý a zdánlivě ztracený míč, povedeným lobem před branku našel na druhé straně hlavu Varačky, jehož pokus vyškrábl Vejmola ze šibenice. Domácí byli vedoucímu gólu hodně blízko, jenže Varačkově hlavičce chyběl větší důraz. Neúspěšný byl Varačka také v 56. minutě, kdy v další gólové pozici napálil jen padajícího hráče. Nedlouho po něm dopadl stejně Dordič.

Prostějovští o sobě dali poprvé vědět v 63. minutě. Stříž se zjevil za obranou Táborska, dostal vzduchem míč do běhu a mohl jít na gólmana sám. Balon ale dobře nezpracoval, tudíž z akce ani nezakončil. Za dalších šest minut se hosté z ojedinělé akce prosadili. Jan Koudelka předvedl hodně povedenou utaženou střelu k tyči, na kterou Pastornický nedosáhl. Hanáci slavili vedoucí gól, aniž by v tu chvíli tušili, že se radují naposledy.

Čtvrt hodiny před koncem se povedla Táborsku akce z pravé strany. Po narážečce se dostali domácí do vápna, následoval přízemní centr doleva, kde se prosadil doklepnutím do brány nepokrytý náhradník Alioune Sylla, který byl na hřišti teprve sedm minut.

Velký obrat dokonali domácí v 83. minutě. Fanoušci Táborska se právě dali do závěrečného hlasitého fandění a vzápětí se stal Bojan Dordič hrdinou Jihočechů. Prostějovští ho při zakončení z vápna vůbec nebránili a Dordič s radostí zavěsil. V závěrečných minutách se hosté do potřebného tlaku nedostali a Táborsko přetavilo náskok 2:1 ve tři body. Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE tak po šesti zápasech naplno bodovali, hosté na vítězství čekají už sedm utkání.