19.04.2023 | Tadeáš Mima | Zápas

Šmarda začal v Prostějově vítězstvím nad Vyškovem, 1.SK pomohla penalta

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov - Fotbalisté Prostějova zdolali v prvním zápase pod novým hlavním trenérem Michalem Šmardou ve 23. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Vyškov doma 1:0. Jediný gól derby dvou moravských týmů vstřelil v 68. minutě z penalty Jan Schaffartzik. Prostějov zvítězil v ligovém duelu poprvé od loňského listopadu a v tabulce se posunul na třinácté místo. Vyškov prohrál třetí z posledních pěti utkání a klesl ze čtvrté na pátou pozici.
68' Schaffartzik (pen)
bez branek
34' Bialek
88' Malec
71' Štěpánek
75' Lahodný
Sestavy
Vejmola – Bolf, Gábriš (46. Kulig), Schaffartzik, Rolinek, Bialek (63. Vlachovský) – Bartolomeu, M. Mach, Moučka (90.+2 Gouamene), Koudelka (90. Chvěja) – Malec.
Na lavičce: Krynskyj, Blahuta, Zbožínek
Trenér: Michal Šmarda
Kinský – Němeček (75. Srubek), F. Štěpánek, Matys, Ilko – Lahodný (88. Musa), Cabadaj – Kanakimana, Souaré (58. Vintr), Alégué Elandi – Lacík (58. Bayo).
Na lavičce: Jícha, Dweh, Fulnek
Trenér: Jan Trousil
Rozhodčí: Zelinka - Kotík, Dobrovolný • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 650

Komentář

Hned na začátku utkání se naskytla zajímavá možnost pro Vyškov. Rozehrávka úplně nevyšla Prostějovu, když Vejmola vyběhl a nechal za sebou odkrytou bránu. Hosté se však nakonec ke střele nedostali a museli čekat na další šance. Jednu z těch nebezpečnějších brzy poté zakončoval Lahodný, nicméně ani on se mezi střelce nezapsal.

Další rozruch vznikl kolem domácího gólmana kolem 25. minuty. K míči se ale nedostal nikdo z Vyškovských, což znamenalo i nadále stav 0:0. Bezgólové skóre přitom vydrželo až do poločasové přestávky, po níž následovaly klíčové události celého zápasu.

Vejmola zlikvidoval další dva pokusy MFK, to hlavní se však dělo v 68. minutě. Po nedovoleném zákroku uvnitř vyškovského vápna byla nařízena penalta, k níž se postavil Jan Schaffartzik. Prostějovský kapitán si počkal, až se Kinský vrhne do strany, a vzápětí mu nedělalo problém otevřít skóre přesnou ranou.

Čím více se blížil závěr, tím častěji zkoušel Vyškov nakopávat míče do předbrankového prostoru. Jeho snaha ale nakonec úspěch nepřinesla a hanácké derby dopadlo vydřenou výhrou Prostějova. Pro 1.SK jde o vůbec první úspěch nad regionálním rivalem ve vzájemných utkáních od postupu Vyškova do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.