07.05.2023 | Josef Janda | Zápas

Táborsko v deseti zlomilo Duklu a zvítězilo potřetí v řadě, šňůra Pražanů skončila

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté Táborska ve 26. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY otočili zápas s Duklou a zvítězili 2:1. Pražané šli na jihu Čech do vedení v závěru první půle, kdy se už počtrnácté v probíhajícím ročníku prosadil Lukáš Matějka. Po změně stran ovšem srovnal Jakub Šašinka, domácí po vyloučení Jakuba Kopřivy v 74. minutě dohrávali v závěru v deseti, přesto dokázali vstřelit vítězný gól. O ten se v nastaveném čase postaral Adam Kronus a zajistil Táborsku třetí vítězství v řadě. Hosté padli v soutěži poprvé po čtyřech zápasech bez porážky.
54' Šašinka
90+3' Kronus
42' Matějka
64' Kopřiva
74' Kopřiva
90+5' Pastornický
90+6' Plachý
bez karet
Sestavy
Pastornický – Plachý, Navrátil, Alexandr (46. J. Mach), Tusjak – Koné, Varačka (55. Kronus), Kopřiva, Kateřiňák (90+4. Mezera), Dordić (46. Sylla) – Šašinka (82. Sojka).
Na lavičce: Kerl, Oloko
Trenér: Roman Nádvorník
Rada – Barac, Peterka, Krch, M. Zapletal – Šebrle (77. Hrubeš), Havelka (88. Buchvaldek), Moulis (88. Hodek), Kozel – Červenka, Matějka.
Na lavičce: Čtvrtečka, Piroch, Douděra, Ullman
Trenér: Petr Rada
Rozhodčí: Křepský – Antoníček, Lakomý • Stadion: Hřiště v Kvapilově ulici • Diváci: 1167

Komentář

Zápas Táborska s Duklou Praha v úvodu příliš šancí nenabídl, více ze hry měla hostující Dukla. Na výraznější moment čekali fanoušci do 22. minuty, kdy pronikl po levém křídle Dordič. Táborský fotbalista však nemířil přesně, jeho jedovatá střela bránu o kousek minula. Nedlouho po Dordičovi pálil doprostřed branky levačkou Šašinka, s čímž neměl gólman Rada problém.

Dukla se v 34. minutě marně dožadovala penalty. Kozel pronikl do pokutového území, kde po souboji s domácím obráncem spadl. Hosté sice penaltu nekopali, šli ale do kabin přece jen spokojenější. Tři minuty před přestávkou sehráli Pražané rychlou akci po pravé straně, na jejímž konci byl skvělý zákrok Pastornického, který míč vyrazil. Domácí ale situaci nezvládli uhrát a po chytré nahrávce na druhé křídlo měl Lukáš Matějka cestu do táborské brány otevřenou. Dukla díky jeho přesné střele k tyči vyhrála poločas 1:0.

Táborsko sáhlo před startem druhého poločasu k dvojitému střídání, první šanci měla ale Dukla. Střelec první branky Matějka se po osmi minutách pořádně opřel do míče a Pastornický musel prudký míč zkrotit. Táborsko se dočkalo vyrovnání v 54. minutě po nacvičené akci z levé strany. Přízemní centr zužitkoval Jakub Šašinka a poslal balon po zemi k tyči, kam Rada nedosáhl. Remíza 1:1 nemusela vydržet dlouho. Kozel natáhl po více než hodině hry a levačkou trefil tyč.

K zásadní změně došlo na hřišti v 74. minutě. Jakub Kopřiva stihl během devíti minut dva fauly na žlutou kartu a po červené kartě byl vyloučen. Duklu tak čekala přibližně dvacetiminutová početní převaha. Hosté mohli rozhodnout v 83. minutě. Nejprve trefili ve vápně jednoho z obránců, pak vytáhl Pastornický dělovku Moulise na roh. Jak se ukázalo v nastavení, Dukla této zahozené tutovky litovala.

Rozhodčí Křepský se rozhodl nastavit čtyři minuty a ve třetí nastavené minutě se oslabené Táborsko dočkalo vítězného gólu. Hosté nechali cestu středem hřiště volnou, čehož využil k postupu Adam Kronus. Pak zpomalil, zamířil, poslal utaženou střelu přesně k tyči a odstartoval obrovskou radost na straně Táborska. Dukla už srovnat nestihla a po čtyřech zápasech bez porážky poprvé padla.