13.05.2023 | Matěj Vybíral | Zápas

Karviná vyhrála na půdě Dukly a upevnila si náskok v čele tabulky. Akinyemi dal hattrick

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté Karviné ve 27. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili na trávníku pražské Dukly 3:0 a upevnili si pozici v čele tabulky, kde mají aktuálně pětibodový náskok před druhou Příbramí. Slezany k druhému vítězství v řadě dovedl nigerijský útočník Adeleke Akinyemi. Na Julisce se totiž blýskl třemi vstřelenými brankami. Naopak pátí Pražané prohráli podruhé za sebou a na výhru čekají už tři kola.
bez branek
5' Akinyemi
67' Akinyemi
73' Akinyemi
29' Zapletal
66' Piroch
bez karet
Sestavy
Rada – Barac, Piroch, Krch, M. Zapletal – Moulis (74. Douděra), Havelka (74. Ullman), Kozel, Šebrle (58. Buchvaldek) – Červenka (36. Hrubeš), Matějka.
Na lavičce: Šťovíček, Matoušek, Lehký
Ciupa – Moses (66. Bartl), Soukeník (83. Papadopulos), Bederka, Antovski – Budínský, Boháč (77. Ezeh) – Mikuš, Málek (83. Mihalík), Memić – Akinyemi (77. Traore).
Na lavičce: Neuman, Rezek
Trenér: Lubomír Luhový
Rozhodčí: Berka – Vlček, Arnošt • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 1265

Komentář

První poločas měl stále se opakující scénář. Dukla, které chyběl na lavičce po čtvrté žluté kartě potrestaný trenér Petr Rada, byla více na míči, ale nevytvářela si šance. Naopak Karviná předváděla smrtící brejky, což poprvé ukázala už po v 5. minutě. Zdánlivě neškodný odkop rozjel úvodní gólovou akci. Pražané naprosto propadli a Jaroslav Málek s Adelekem Akinyemim sehráli akci dvou na jednoho parádně. Několikrát si vyměnili míč a druhý jmenovaný zakončoval placírkou do úplně odkryté brány.

Druhá karvinská šance přišla z nenápadné akce. Mikuš centroval z pravé strany a míč mu sjel z nohy tak šťastně, že se snášel přesně pod břevno. Gólman Filip Rada se musel pořádně natáhnout, aby balon vytěsnil. Vyznamenal se i ve 29. minutě, kdy hosté ubránili rohový kop a vydali se znovu nebezpečně dopředu. Akinyemi běžel sám na brankáře, který ho vychytal, ale karvinský útočník ještě hlavičkou dorážel. Přeloboval Radu a obránce Zapletal dokázal na brankové čáře zakročit. Jenže rukou, za což okamžitě od sudího Berky viděl červenou kartu.

Slezané navíc kopali penaltu, ale Rada se znovu předvedl. Vystihl směr Budínského střely, natáhl svou pravou ruku a ránu karvinského záložníka vytěsnil. Udržel tak naděje Dukly, která se i v oslabení snažila hrát aktivně. K první šanci se dostala až těsně před přestávkou, hlavička Krcha po rohovém kopu ale skončila nad břevnem.

V závěru prvního poločasu zahrozila Karviná znovu z brejku. Moses využil pěkného přenechání míče a přihrával do pokutového území. Memić si naběhl mezi dva obránce a vypálil z první, zblízka ovšem trefil jen dobře postaveného Radu.

Hosty to však nemuselo mrzet, protože ve druhém poločase už své šance proměnili. Adeleke Akinyemi sice nejprve trefil jen břevno, ale v 67. minutě už přidal druhý gól. Karvinští vystihl mizernou přihrávku Kozla a vyslali do samostatného úniku nigerijského útočníka, jenž si rychlou kličkou obhodil Radu a už mu zbývalo jen trefit odkrytou svatyni.

Naději pro Duklu se ještě snažil vykřesat střídající Lukáš Buchvaldek, jenž se zjevil sám před Ciupou, ale karvinského brankáře zblízka z úhlu střelou mezi nohy nepřekonal. Naopak ve 73. minutě přišla definitivní pojistka pro Slezany. A znovu to byl 24letý Adeleke Akinyemi, jenž dokonal hattrick. Dostal se k pokusu z hranice šestnáctky a placírkou zamířil přesně k pravé tyčce. Hosté se po důležité výhře utrhli v čele tabulky, Dukla zůstává pátá a baráž se jí tři kola před koncem vzdaluje.