29.04.2023 | Igor Mainka | Zápas

Skvělý úvod Táborska znamenal první Westovu prohru na lavičce Třince

Foto: fctaborsko.cz
Třinec - Fotbalisté Třince nestačili v rámci 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY před vlastními fanoušky na Táborsko 1:2. Jihočeši rozhodli v úvodu zápasu, když skóre po deseti minutách otevřel první trefou v ročníku Jakub Kopřiva a ve 24. minutě zvýšil vedení Nádvorníkových svěřenců Jakub Šašinka. Domácím se sice povedlo snížit po změně stran z kopačky Ondřeje Machuči, k vyrovnání se však dostat nedokázali a poprvé prohráli pod vedení nového trenéra Romana Westa. Třinečtí spadli na čtrnáctou příčku tabulky, hosté průběžně uzavírají první desítku.
47' Machuča
10' Kopřiva
24' Šašinka
41' Foltyn
52' Holík
62' Brak
79' Jursa
52' Novák
65' Kateřiňák
68' Kone
90+4' Šašinka
90+5' Pastornický
Sestavy
Adamuška – Foltyn, Brak, Straňák, Hýbl (46. Kania) – Omasta (83. Tandara), Jursa (83. Gembický), Machuča, Hrdlička (46. Samiec) – Holík, Juřena.
Na lavičce: Hasalík, Slaninka, Szewieczek
Trenér: Roman West
Pastornický – Plachý, Navrátil, Novák (83. J. Mach), Tusjak – Koné – Varačka (88. Kronus), Kopřiva (67. Alexandr), Kateřiňák, Dordić – Šašinka.
Na lavičce: Kerl, Mezera, Sojka, Sylla
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Zaoral – Kotík, Žurovec • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 260

Komentář

Třinec v těchto dnech žije hokejem a oslavami mistrovského titulu. To se projevilo na návštěvnosti a možná i na výkonu domácích fotbalistů v úvodním dějství. Slezané čelili hned v úvodu dvěma šancím Táborska. Střela Dordiče z dvaceti metrů letěla vedle branky, Kateřiňákův pokus z podobné pozice už mířil na branku, ale pozor si dal gólman Adamuška. Na druhé straně selhal v dobré pozici Omasta, když z voleje přestřelil branku.
Diváci se prvního gólu dočkali už v 10. minutě. Do Tusjakova polovysokého centru z levé strany se opřel Jakub Kopřiva a střelou k pravé tyči rozvlnil síť v Adamuškově bráně.

Táborsko vedlo 1:0 a tlačilo se do dalších šancí. Po přihrávce Kateřiňáka kroutil svůj pokus na zadní tyč Dordić, ale v 18. minutě minul. O šest minut později byl úspěšnější jeho kolega. Tusjak zahrál přímý kop z pravé strany na přední tyč, kam si naběhl Jakub Šašinka, který velmi dobře vložil nohu do dráhy míče a usměrnil jej do brány.

Třinec se z dvoubrankové ztráty dlouho vzpamatovával. Více na pozoru musel být brankář Adamuška, který očima tlačil mimo branku především Kopřivovy pokusy.

Na špatný výkon svého celku z první půle reagoval trenér West střídáním. Do hry poslal Kaniu se Samiecem, kteří oživili útočnou hru. Projevilo se to do dvou minut, protože Omastův dlouhý aut usměrnil do táborské branky Ondřej Machuča a odstartoval honbu za vyrovnáním.

Těsný náskok Jihočechů odolal i v 50. minutě, kdy se v šancích zjevili Holík a následně Samiec. Střelu prvního srazil bránící hráč, pokus Samiece zneškodnil brankář Pastornický. Čtyři minuty na to zkoušel vložit hlavu do centru Foltýna Samiec, ale míč do branky nedostal.

Velké chvíle přišly v 66. minutě. Samiec se zjevil sám v pokutovém území, Pastornický včas vyběhl a jeho střelu vyrazil, následnou dorážku Holíka odrazil obránce Táborska na rohový kop. Na druhé straně překonal gólmana Adamušku Šašinka, míč už mířil do opuštěné brány, jenže na poslední chvíli vběhl do malého vápna Holík a balón odkopl.

Slezané ve zbytku zápasu přitlačili svého soupeře, ale do dalších gólových příležitostí už se nedostali. Táborsko po povedené první půli zaslouženě vyvezlo z Třince tři body, naopak hráči zpod Javorového museli skousnout první jarní domácí prohru, která je znovu přiblížila k bojům o udržení.