29.04.2023 | Pavel Budař | Zápas

Líšeň se do čela nevyhoupla, proti byl Tomáš Schánělec

Foto: acsparta.cz
Brno - Fotbalisté Líšně nestačili v rámci 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na domácím stadionu na rezervu pražské Sparty 0:1 a odmítli posun na čele soutěže. Jedinou branku zápasu vstřelil ve 24. minutě dvacetiletý Tomáš Schánělec, pro něhož to byl již pátý zářez v letošním ročníku. Domácí měli v závěru k dispozici dvacetiminutovou přesilovku po vyloučení Dalibora Večerky, vyrovnat se jim ovšem nepodařilo. Sparta B se díky překvapivé výhře vyhoupla na osmé místo a i nadále úspěšně uniká ze záchranářských bojů. Domácí zůstávají druzí.
bez branek
24' Schánělec
20' Otrísal
56' Sokol
57' Polášek
69' Černín
87' Čermák
90+9' Jeřábek
32' Jonáš
69' Kaštánek
73' Večerka
82' Nalezinek
Sestavy
Vajner – A. Čermák, Černín, M. Jeřábek, Lutonský, Matocha, Otrísal (46. Machalík), Pašek, Polášek (79. Laczkó), Sokol (59. Zikl), Vandas (59. Šumbera).
Na lavičce: Marek, Džupenjuk, Weber
Trenér: Petr Maléř
Nalezinek – Cissé, Čelůstka (63. Hušek), Hodouš (76. Váňa), D. Horák, Jonáš, Kaštánek, O. Novotný (37. Šilhart), Okeke, Schánělec (46. Rus), Večerka.
Na lavičce: Tůma, Ambler, Holoubek
Trenér: Petr Janoušek
Rozhodčí: Krejsa – Šimáček, Lakomý • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 828

Komentář

Začátek zápasu byl od obou týmů velmi opatrný, první šance přišla až ve 12. minutě, když zakončoval z velkého úhlu Vandas, jeho střela však byla tečována dotírajícím obráncem a skončila pouze v boční síti. V 19. minutě měl obrovskou šanci domácí Pavel Sokol, když si za obranou zpracoval těžký míč a sám proti brankáři z úrovně penalty pálil. Brankář Filip Nalezinek jeho střelu k tyči famózně vyrazil a podržel svůj tým. 

Ve 24. minutě měla první šanci i Sparta a hned dokázala vstřelit úvodní branku, prosadil se Tomáš Schánělec, který dorazil míč do odkryté brány po důrazné střele Nigerijce Okekeho. Gólu předcházela krásná týmová akce.

Ve druhém poločase Líšeň dominovala a více času se hrálo jednoznačně na polovině Sparty. V 68. minutě si na nadýchaný centr naskočil Martin Zikl, jeho hlavičku opět zlikvidoval skvělým zákrokem Nalezinek. Líšeň dále tlačila a v 73. minutě se dočkala šance, gólovou šanci však zlikvidoval nedovoleným zákrokem Dalibor Večerka a po právu viděl červenou kartu.

Nápor Líšně v nabídnuté přesilovce i nadále pokračoval, ale obrana Sparty fungovala na jedničku. Domácí Líšeň tak měla problémy s koncovkou. Zajímavou šanci si vypracovali domácí až v sedmé minutě nastavení, kdy sám na bránu utíkal Černín, ve velké šanci však selhal a střelou do středu branky velmi ulehčil práci Nalezinkovi, který si po tomto zákroku mohl připsat čisté konto.

Sparta si tak z Líšně odváží velmi cenné tři body a průběžně se posouvá na 8. místo tabulky. Oproti tomu Líšni dnešní prohra v souboji o titul nepomáhá, jelikož ji zítra může odskočit Karviná.