01.05.2023 | Filip Lefenda | Zápas

Opava v derby skolila lídra a ukončila po obratu dlouhé čekání na výhru

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisté Opavy zvítězili v pondělní dohrávce 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:1 nad vedoucí Karvinou a zaznamenali první soutěžní triumf od 30. září loňského roku. Do slezského derby vstoupil lépe lídr soutěže, už ve třetí minutě poslal Karvinou do vedení Akinyemi. Opava ale o čtvrt hodiny později vyrovnala Vincourem a po změně stran dokonal obrat žlutomodrých Rataj. Hostující Málek v závěru úvodního poločasu neproměnil pokutový kop. Karvinští tak vinou premiérové jarní porážky promarnili možnost odskočit na prvním místě druhé Líšni na rozdíl čtyř bodů. Hráči Slezského FC se naopak pod vedením nového trenéra Miloslava Brožka uvedli vítězstvím a dostali se v tabulce před Třinec na nesestupovou čtrnáctou příčku.
18' Vincour
61' Rataj
3' Akinyemi
43' Omale
54' Kopečný
8' Memić
83' Bartl
87' Budínský
Sestavy
Lasák – Cykalo, Helebrand, Vincour, Kadlec – Kopečný (69. Bílek), Omale, Rychlý, Ščudla (90+5. Dostál) – Haitl (75. Gorčica), Rataj (69. Rybička).
Na lavičce: Číž, Macháček, Hranoš
Trenér: Miloslav Brožek
Neuman – Soukeník, D. Krčík, Bederka, Žídek (15. Antovski) – Mikuš, Boháč (87. Teplan), Málek (46. Bartl), Budínský, Memić (69. Ezeh) – Akinyemi (69. Papadopulos).
Na lavičce: Ciupa, Vrba
Trenér: Lubomír Luhový
Rozhodčí: Křepský – Kotalík, Šafránková • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1885

Komentář

Karviná se hned ze své první ofenzivní akce ujala vedení. Jaroslav Málek se uvolnil na pravém křídle a odcentroval na zadní tyč. Tam se do vzduchu pověsil Adeleke Akinyemi a hlavou z bezprostřední blízkosti překonal už ve 3. minutě Kryštofa Lasáka.

Už po necelé čtvrthodině skončilo slezské derby pro hostujícího kapitána Jana Žídka. Zkušený zadák, jenž zanechal nejvýraznější stopu před přesunem do Karviné právě v Opavě, musel střídat kvůli zranění nohy. Jen o tři minuty později musel skousnout soubor trenéra Hejduška další ránu. Patrik Haitl odcentroval zleva ke vzdálenější tyči. Balon vrátil hlavou před odkrytou branku Jegor Cykalo a za čáru jej dopravil zcela volný Tomáš Vincour, jenž nastoupil ve žlutomodrém dresu vůbec poprvé v základní sestavě.

Krásné počasí a k tomu bouřlivá kulisa, o kterou se staraly oba tábory příznivců. Necelé dvě tisícovky přítomných se i nadále bavily fotbalem. Ve 38. minutě centroval Málek z pravé strany na Akyniemiho. Ten v náběhu na balon těsně nedosáhl. O chvíli později oslovil Lukáš Budínský dlouhým nákopem Amara Memiče, kterého fauloval ve vápně Lasák. Sudí Křepský ukázal na bílý bod, jenže penaltový specialista Málek tentokrát selhal! Lasák jeho střelu do levé části zařízení vystihl a hostující záložník následně trestuhodně dorážel nad branku.

Deset minut po pauze vznikla menší skrumáž v karvinském vápně. Tomáš Rataj se s míčem ke střele neobtočil. Posunul ho proti noze Adama Rychlého, jehož pokus byl zablokován. Na protějším konci hrací plochy střílel zpoza pokutového území nepřesně po zemi Memič, jemuž se napravo nabízel úplně volný spoluhráč.

Hra se přelévala ze strany na stranu. V 59. minutě chtěl Patrik Haitl prostrčit míč do vápna dloubáčkem. Meruna byla sražena k Rychlému, jenž vykouzlil pohotovou ránu z voleje. Jeho projektil vytěsnil Vladimír Neuman vedle levé tyčky na roh. Jen o dvě minuty později už se Opavští radovali z obratu. Po chybě Krčíka pláchl po levém křídle Adam Ščudla a předložil balon na střed úplně volnému Tomáši Ratajovi, jenž efektivně přeloboval vyběhnuvšího Neumana. Karviná mohla vzápětí vyrovnat. Kryštof Lasák se nejprve musel vytáhnout proti dalekonosné dělovce střídajícího Daniela Bartla. Ihned poté vyrazil i dorážku Akinyemiho.

Kdo čekal závěrečný tlak lídra z Karviné, ten se mýlil. Dvacet minut před koncem řádné hrací doby nechal po přihrávce Šcudly vyniknout Neumana po přízemní ráně Adam Rychlý. V 81. minutě si domácí žádali penaltu, neboť Gorčica centroval do ruky před sebou stojícího Krčíka. Rozhodčí nechal pokračovat ve hře. Vedoucí tým soutěže už si ve zbytku klání žádnou vážnější možnost ke skórování nevypracoval. Karviné nepomohlo ani posílení ofenzivy, naopak Opava dohrála závěr zápasu, včetně dlouhého pětiminutového nastavení, zkušeně.

Slezský FC tak porazil v derby 2:1 Karvinou a radoval se z ligové výhry poprvé od 10. kola, kdy doma přetlačil 1:0 Táborsko. Vítěznou premiéru zaznamenal na lavičce opavského celku Miloslav Brožek, jenž během minulého týdne nahradil ve funkci hlavního trenéra Slováka Hlinku. Karviná naopak prohrála v lize poprvé od 13. listopadu, kdy odjela s nepořízenou z Vlašimi.