24.05.2023 | Igor Mainka | Zápas

Opava zvládla derby a přiblížila se záchraně. Třinec přikoval na dno bývalý kapitán

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Slezského FC Opava ve 29. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili v derby na půdě Třince 1:0. Dlouho vyrovnaný duel rozhodl v 81. minutě trefou z přímého kopu opavský kapitán Jiří Janoščín, který v minulosti právě pod Javorovým dlouhé roky působil. Opavští se tak přiblížili záchraně v soutěži, zatímco Třinec už se z posledního místa tabulky neodpoutá a je prvním jistým sestupujícím.
bez branek
81' Janoščín
48' Jursa
75' Foltyn
79' Slaninka
86' Tandara
90+2' Szewieczek
25' Helebrand
33' Omale
Sestavy
Adamuška – Omasta, Foltyn, Brak, Slaninka – Habusta – Kania (66. Hýbl), Jursa (71. Szewieczek), Machuča, Hrdlička (71. Tandara) – Gembický (89. Nieslanik).
Na lavičce: Hasalík, Čmiel
Trenér: Roman West
Lasák – Cykalo, Helebrand, Janoščín, Kadlec – Kopečný, Omale, Bílek (87. Vincour) – Šigut (90+3. Dostál), Rataj (76. Rybička), Haitl (87. Gorčica).
Na lavičce: Číž, Macháček, Yunis
Trenér: Miloslav Brožek
Rozhodčí: Klíma – Caletka, Pečenka • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 532

Komentář

Zápas o všechno, tak by se dal pojmenovat tento duel. Poražený měl téměř definitivní jistotu sestupu, v případě remízy hrozilo, že sestoupí oba celky. Třineckému trenérovi Romanu Westovi se nedýchalo dobře, neboť pro toto utkání musel postrádat trojici ofenzivních hráčů Juřenu, Turynu, Samiece.

Absence útočného tria se projevila velmi výrazně. Na hrotu třineckého útoku se střídali Gembický s Machučou, nikdo z nich ani jejich spoluhráči se však během celého zápasu téměř nedokázali dostat do šance. Totéž se dá říct i o opavském celku, to ale platilo jen v prvním poločase.

Druhá půle byla mnohem zajímavější a mohl za to především tým trenéra Brožka. V 59. minutě Šigut sklepl míč k Ratajovi, který procedil míč přes brankáře Adamušku, ale za ním se k balonu dostal jako první třinecký obránce.

Tato šance odstartovala opavskou honbu za vítězstvím. Třinečtí obránci chvílemi nestíhali. Po hodině hry napálil Kopečný z gólové pozice třineckého hráče, od něj se míč odrazil k brankáři Adamuškovi.

Pár desítek sekund na to začala zvonit branková konstrukce. Kopečný střelou z levé části pokutového území orazítkoval bližší tyč třinecké branky. O tři minuty později Rataj napálil odražený balon z voleje do břevna.

O zasloužené výhře Opavy rozhodl její kapitán Jiří Janoščín, který z přímého kopu ze zhruba dvaceti metrů poslal míč k pravé tyči do horního růžku brány a gólman Adamuška letěl vzduchem marně.

Hutníci zkusili v závěru zatlačit svého protivníka, měli několik standardních situací, ale žádnou gólovou příležitost si nevypracovali. Zato opavské fanoušky mohl ještě rozradostnit Bílek, ale jeho skákavou střelu zpoza šestnáctky vyrazil Adamuška vedle brány.

Závěrečný hvizd rozhodčího Klímy odstartoval obrovskou radost opavského týmu, který se přiblížil záchraně v soutěži, navíc vše má ve svých rukách. Naopak na straně na straně třineckých hráčů a příznivců byl patrný smutek, domácí celek totiž po deseti ročnících opustí FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU.