19.05.2023 | Jan Šimek | Zápas

Prostějov vydřel bod v Opavě a přiblížil se záchraně. Slezany mrzí spálené šance

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Slezského FC ve 28. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remizovali s Prostějovem 1:1. Opavský tým poslal už po pěti minutách do vedení Samuel Šigut a Slezané si vytvářeli šanci za šancí. Gólovou pojistku ale nepřidali a v závěru přišel trest, když Robert Bartolomeu zajistil trefou z penalty v 83. minutě Hanákům bod.
5' Šigut
83' Bartolomeu (pen)
55' Šigut
61' Omale
77' Rychlý
55' Schaffartzik
63' Píchal
90+5' Zbožínek
Sestavy
Lasák – Cykalo, Helebrand, Janoščín, Kadlec – Šigut (70. Kopečný), Rychlý, Omale, Ščudla (48. Bílek) – Rybička (70. Rataj), Haitl (70. Yunis).
Na lavičce: Číž, Vincour, Gorčica
Trenér: Miloslav Brožek
Vejmola – Bolf (90+2. Zbožínek), Gábriš, Bialek, Blahuta (76. Vlachovský) – Schaffartzik, Bartolomeu, Stříž (46. Píchal), Koudelka, Rolinek (46. Chvěja) – Malec.
Na lavičce: Krynskyj, Gouamene, Navrátil
Trenér: Michal Šmarda
Rozhodčí: Berka – Vodrážka, Žurovec. • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1540

Komentář

Domácí začali skvěle a už po pěti minutách šli do vedení, když udeřili hned z první příležitosti. Samuel Šigut se na pravé straně hřiště zbavil protihráče, okamžitě pronikl do vápna a prudkou přízemní ranou propálil gólmana Vejmolu. Krátce nato po centru Haitla hlavičkoval těsně vedle prostějovské brány domácí kapitán Janoščín.

Slezané dál tlačili. Kadlec si vyměnil míč s Haitlem a ránu druhého jmenovaného vyrazil Vejmola nohou do zámezí. Pak domácí ukázali nacvičený signál a po rohu rozehraném nakrátko si na centr na zadní tyč naskočil obránce Cykalo, jehož hlavičku prostějovský brankář Vejmola skvěle vytáhl mimo tři tyče, byť někteří opavští fanoušci už se radovali z gólu.

Druhou branku domácích mohl vstřelit Rybička, který po průnikové přihrávce Rychlého upaloval sám na bránu, vsadil na dloubák, ale hosté dokázali míč před brankovou čárou uklidit do bezpečí.

V závěru první půle mohli Hanáci srovnat. Bartolomeu ani Bolf nepropálili hradbu opavských hráčů před sebou a následná hlavička Malce se otřela o tyč. Po změně stran se prezentoval rychlým průnikem Šigut, kterého postupně nezastavili Koudelka ani Bartolomeu, ale opavský mladík nedokázal ve vápně najít nikoho ze svých spoluhráčů.

I když Hanáci ve druhém poločase hru srovnali, opavský tým si dál vytvářel nadějné šance. Před zraky více než patnácti stovek diváků měl velkou šanci přidat pojistku Kopečný, ale po dlouhém pasu sám před Vejmolou střelou bez přípravy přestřelil bránu.

A tak přišel trest. Omale ve vápně poslal k zemi Chvěju a sudí Berka nařídil penaltu, kterou prudkou střelou k levé tyči proměnil Robert Bartolomeu. V závěru mohl skóre otočit na stranu Prostějova střídající Píchal, jeho dělovku ovšem vytáhl nad břevno gólman Lasák.

Slezský FC tak bere bod, na výhru čeká ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE už tři kola a zůstává v sestupovém pásmu, a to konkrétně na 15. příčce neúplné tabulky. Naopak Prostějov ukončil šňůru tří venkovních proher za sebou a bod ho přiblížil záchraně v soutěži.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Dvěma slovy: Velké zklamání. Chtěli jsme vyhrát a vytvořit si lepší pozici do dvou zbývajících utkání, ale to se nám nepovedlo. I když jsme byli místy jednoznačně lepší, v naší situaci je složité hrát výborný fotbal, a ještě soupeři nasypat hodně gólů. Psychika hraje obzvlášť teď na konci sezony velkou roli. Klukům, co se týče nasazení, odhodlání a víry nemám co vytknout. Vydali se, ale bod z utkání je pro nás nyní málo. Vymlouvat se na to, že jsme nedali šest nebo sedm gólových šancí, nebudu. V tom je fotbal krutý, my však musíme být silní a odolní. Nakonec nás v závěru ještě podržel brankář Lasák. Jsme v krizové situaci, ale dokud to půjde, nebudeme skládat zbraně a uděláme všechno pro to, abychom následující dva zápasy zvládli. Víru i odhodlání mám pořád. Kdybych ji ztratil, bylo by to špatně. To samé cítím od hráčů i realizačního týmu.“

Michal Šmarda (1. SK Prostějov): „Nezachytili jsme úvod zápasu, i když jsme právě na to upozorňovali. Dostali jsme branku, což nás trochu „vyhodilo“ z naší hry. Domácí nám dělali problémy po stranách, kde jsme pomalu dostupovali hráče a situace jsme řešili špatně. Po zisku míče jsme zase byli nepřesní nebo jsme to nezvládli technicky. Naše hra v první půli nebyla dobrá, a tak jsme udělali dvě změny. Chtěli jsme být nebezpečnější, což se nám podařilo. Vytvořili jsme si nebezpečné situace i střely. Přežili jsme stoprocentní šanci domácích, což bylo důležité, a pak jsme proměnili penaltu. Závěr byl hektický. Domácí měli dlouhé nákopy, my zase brejky. Výbornou střelu měl Píchal, kterou vytěsnil domácí brankář mimo tyče. Jsme rádi za bod i za to, že jsme Opavu udrželi na pět bodů. Udělali jsme další krok k tomu, abychom splnili náš cíl.“