28.05.2023 | Daniel Gargulák | Zápas

Prostějov doma zdolal rezervu Slavie, ta sestupuje z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY

Foto: Jan Leitgeb (1skprostejov.cz)
Fotbalisté Prostějova porazili v posledním kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Slavii B doma 3:1 a sezonu zakončili dvanáctí. Ve druhé nejvyšší soutěži naopak nebudou pokračovat Pražané, kteří po výhře Opavy nad Varnsdorfem obsadili v tabulce předposlední, patnáctou sestupovou pozici. Hanáky poslal do vedení ve 36. minutě Ondřej Chvěja, ve druhé půli na něj navázal Jan Koudelka a v nastavení také Jakub Elbel. Na straně Slavie snižoval dvacet minut před koncem na průběžných 1:2 z pohledu hostů Jan Bořil.
36' Chvěja
68' Koudelka
90+5' Elbel
70' Bořil
79' Gábriš
81' Schaffartzik
89' Vlachovský
87' Beran
89' Bořil
Sestavy
Vejmola – Bialek, Gábriš, Stříž (58. Vlachovský, 90.+1 Blahuta) – Bartolomeu, Bolf, Elbel, Koudelka (90.+1 Zbožínek), Schaffartzik – Chvěja (67. Moučka), Malec.
Na lavičce: Krynskyj, Rolinek, Gouamene
Trenér: Michal Šmarda
Stejskal – Bořil, Konečný (56. Kopáček), Kričfaluši – Labík, Švec (89. D. Hájek), Beran, Hronek, Pech (56. Planka) – Šubert (46. Šmiga), Ševčík.
Na lavičce: Dvořák, Hošek, Nikl
Trenér: Marek Jarolím
Rozhodčí: Zelinka - Podaný, Hurych • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 1200

Komentář

Slávistické béčko vyrazilo do boje o záchranu do Prostějova i s některými hráči A-týmu, už vstup do zápasu se ale Pražanům příliš nevydařil. Prostějovští na své půdě diktovali tempo hry a po zásluze měl po čtvrthodině hry skvělou šanci Malec, trestuhodně ale přestřelil.

Velmi aktivní střelec domácího týmu byl i u další velké možnosti po rohovém kopu ve 28. minutě, kdy hlavičkou na bližší tyč, ale mířil těsně nad břevno brány soupeře. Prostějov se po dobrém tlaku dočkal první branky ve 36. minutě díky zakončení hlavou Ondřeje Chvěji, který nedal Stejskalovi přesně mířenou hlavičkou do protipohybu šanci zasáhnout.

Slavia začala hrát s druhou půlí o poznání lépe, ze své sympatické hry navíc dokázala vytěžit v 61. minutě nenápadnou ránu Ševčíka, která pořádně provětrala brankáře Vejmolu. Na další gól si diváci na Hané museli počkat do 68. minuty. To zvýšil náskok domácích Jan Koudelka, na jehož trefu ale reagoval hned o dvě minuty později Jan Bořil.

Slávisté se nadále tlačili dopředu, výsledky ostatních zápasů ve druhém dějství hovořily v jejich neprospěch a hrozil jim sestup do ČFL. Bohužel pro Pražany nakonec ve svém duelu zvítězila Jihlava a po obratu proti Varnsdorfu také Opava. Červenobílým tak v Prostějově nestačilo ani případné vyrovnání. Navíc ještě v nastavení potřetí inkasovali, sestup rezervy Slavie po nováčkovské sezoně stvrdil Jakub Elbel.