13.09.2016 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Oceněnými za srpen jsou Zdeněk Křížek a Vlastimil Petržela

Praha – Mezi týmy, které do nového ročníku Fotbalové národní ligy vstoupily tou správnou nohou, patří České Budějovice a Baník Ostrava. Prvně jmenovaný těžil zejména ze zákroků brankáře Zdeňka Křížka, který v srpnu nepustil ani jeden gól. Nováček z Ostravy se zase pod vedením zkušeného trenéra Vlastimila Petržely rychle rozkoukal ve druhé nejvyšší soutěži a rád by se bleskově vrátil mezi českou elitu.

Hráč měsíce – Zdeněk Křížek (SK Dynamo České Budějovice)

Neprůstřelný. I tak by se dal jedním slovem charakterizovat srpnový Zdeněk Křížek, brankář českobudějovického Dynama. Ten za svá záda nepustil v prvních čtyřech kolech ani jednu střelu a vysloužil si tak cenu pro nejlepšího hráče měsíce. Třiatřicetiletý rodák ze Strakonic dopomohl svému týmu k výbornému vstupu do soutěže, když v každém z duelů předvedl klíčové zákroky, které Jihočechům nakonec přinesly důležité body.

Těch bylo v srpnu celkem deset. Druholigovou sezónu zahájilo Dynamo na půdě Třince, kde vyhrálo 2:0. Na tuto výhru posléze navázalo v domácím prostředí hubeným vítězstvím nad nováčkem z Vítkovic v poměru 1:0. O další týden později se zrodila bezbranková remízu ve Varnsdorfu, následný návrat na domácí stadion už ale znamenal tři body, když tým okolo vytáhlého gólmana zdolal 1:0 silné Znojmo.

Zdeněk Křížek je českobudějovickou ikonou. Na jih Čech přestoupil ze Strakonic už v roce 2001 a jedinou výjimkou, kdy v týmu nepůsobil, bylo hostování v Prachaticích v sezóně 2004/2005. S týmem tak zažil i prvoligové časy, o jejichž návrat se zatím fotbalisté v černobílých dresech letos mocně snaží. Po šesti kolech totiž celému šestnáctičlennému startovnímu poli se čtrnácti body vévodí.

Srpnové výsledky Českých Budějovic:

1. kolo: FK Fotbal Třinec – SK Dynamo České Budějovice 0:2
2. kolo: SK Dynamo České Budějovice – MFK Vítkovice 1:0
3. kolo: FK Varnsdorf – SK Dynamo České Budějovice 0:0
4. kolo: SK Dynamo České Budějovice – 1.SC Znojmo FK 1:0

Nadcházející ligový program Zdeňka Křížka:

7. kolo: SK Sigma Olomouc – SK Dynamo České Budějovice
8. kolo: SK Dynamo České Budějovice – MFK Frýdek-Místek
9. kolo: FC Baník Ostrava – SK Dynamo České Budějovice
10. kolo: SK Dynamo České Budějovice – Slezský FC Opava


Zdroj: dynamocb.cz

Trenér měsíce – Vlastimil Petržela (FC Baník Ostrava)

Nelehký úkol stál v letní přestávce před Vlastimilem Petrželou. Baník Ostrava, který po dlouhých padesáti letech opustil nejvyšší soutěž, prošel čistkou a zkušený třiašedesátiletý kouč měl vytvořit nový perspektivní tým, který bude usilovat o okamžitý návrat mezi českou fotbalovou elitu. Před sezónou vyzkoušeli v Ostravě v rámci testů celou řadu českých, ale i zahraničních hráčů. Nakonec se zrodil tým, který v úvodním měsíci Fotbalové národní ligy uhrál deset bodů a dal tak jasně najevo, že jeho cíle nejsou jen planými řečmi.

Baník pod vedením temperamentního Petržely nejprve remizoval ve Znojmě, které body na domácí půdě rozhodně nerozdává zadarmo. Morální sílu ukázal tým o týden později, kdy hostil na stadionu ve Vítkovicích nedaleký Třinec. Ten, ačkoliv byl po celé utkání horším týmem, dlouhou dobu vedl. Ostravští až házenkářským způsobem obléhali hostující svatyni, ale dlouho se ne a ne prosadit. Povedená závěrečná čtvrthodina však přinesla obrat a téměř pět tisícovek přítomných diváků se mohlo radovat z prvního druholigového vítězství. Na to Baník navázal v Ústí nad Labem, kde již vyhrál rozdílem třídy 3:0. V závěru měsíce si pak v domácím prostředí poradil v derby s dalším nedalekým soupeřem, a sice Frýdkem-Místkem.

Vlastimil Petržela je trenérem již dlouhých třicet let, výčet jeho štací je tak velice bohatý. Z českých klubů koučoval mimo Baník také Slavii, Spartu, Liberec, Mladou Boleslav, Bohemians Praha 1905, Sigmu Olomouc, Viktorii Žižkov či naposledy v rámci druhé nejvyšší soutěže Vlašim. K nejvýraznějším zahraničním angažmá patřilo bezesporu čtyřleté působení v ruském klubu Zenit Petrohrad, se kterým postoupil do čtvrtfinále tehdejšího Poháru UEFA. Mimo něj trénoval také azerbájdžánské Neftči Baku či slovenské Michalovce.

Srpnové výsledky Ostravy:

1. kolo: 1.SC Znojmo FK – FC Baník Ostrava 1:1
2. kolo: FC Baník Ostrava – FK Fotbal Třinec 2:1
3. kolo: FK Ústí nad Labem – FC Baník Ostrava 0:3
4. kolo: FC Baník Ostrava – MFK Frýdek-Místek 2:1

Nadcházející ligový program Vlastimila Petržely:

5. kolo: FC Baník Ostrava – Slezský FC Opava
7. kolo: FC Baník Ostrava – 1.SK Prostějov
8. kolo: FK Pardubice – FC Baník Ostrava
9. kolo: FC Baník Ostrava – SK Dynamo České Budějovice
10. kolo: FC MAS Táborsko – FC Baník Ostrava


Autor: Petr Kotala (fcb.cz)