10.10.2016 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Oceněnými za září jsou Alexander Jakubov a Václav Jílek

Praha – Varnsdorf nezažívá zrovna nejpovedenější sezónu, přesto jeho dres obléká momentálně nejlepší druholigový střelec Alexander Jakubov. Ten se do střelecké listiny zapsal již v šesti případech a vysloužil si ocenění Hráč měsíce září. Cenu pro nejlepšího trenéra převezme olomoucký Václav Jílek, který po pomalejším startu do sezóny táhne s Hanáky šňůru sedmi vítězství v řadě. Sigma tak kraluje s dvoubodovým náskokem před Ostravou po třetině soutěže Fotbalové národní lize.

Hráč měsíce – Alexander Jakubov (FK Varnsdorf)

Ačkoliv se Varnsdorfu letos příliš nedaří, má ve svém středu aktuálně nejlepšího střelce druholigové soutěže. Tím je pětadvacetiletý útočník Alexander Jakubov, jenž hned trojici ze svých šesti celkových zásahů zaznamenal právě v předešlém měsíci. V tom však Severočeši nasbírali jen pět bodů a aktuálně jsou až jedenáctí.

Po bezbrankové remíze se Žižkovem přišel vítězný výjezd do Vítkovic, kde hosté ještě krátce před koncem o gól prohrávali, nakonec ale dvěma slepenými góly duel otočili a odvezli si tři body. Jakubov přispěl k výhře 3:2 brankou na 1:1. Výborně vyšlo vytáhlému ofenzivnímu fotbalistovi, který dříve působil v pražské Spartě či portugalském Portu, následující utkání s Třincem. Ten na severu Čech dvakrát vedl, Jakubov ale dokázal dvěma góly srovnat a zachránil svému týmu, jakožto jeho ústřední postava, alespoň bod. Se Sigmou pak vyšel Varnsdorf bodově i střelecky naprázdno.

Jakubov zahájil výborně i nový měsíc, ani jeho dvě trefy proti Sokolovu však na vítězství v televizním utkání nestačily. Jakubov vlastní jak slovenské, tak české občanství. Svou kariéru odstartoval v Košicích, odkud se posléze přesunul do Interu Bratislava. Následovala mládežnická zahraniční angažmá v rakouském Hornu, Spartě a také Portu. Dalšími angažmá byly Žatec, Senica, Vlašim a Bautzen.

Výsledky Varnsdorfu v měsíci září:

5. kolo: FK Varnsdorf – FK Viktoria Žižkov 0:0
6. kolo: MFK Vítkovice – FK Varnsdorf 2:3
7. kolo: FK Varnsdorf – FK Fotbal Třinec 2:2
8. kolo: FK Varnsdorf – SK Sigma Olomouc 0:3

Nadcházející ligový program Alexandera Jakubova:

11. kolo: 1.SC Znojmo FK – FK Varnsdorf
12. kolo: FK Varnsdorf – FC Baník Ostrava
13. kolo: FK Ústí nad Labem – FK Varnsdorf
14. kolo: FK Varnsdorf – Slezský FC Opava


Foto: sigmafotbal.cz

Trenér měsíce – Václav Jílek (SK Sigma Olomouc)

Fotbalisté Sigmy Olomouc jsou po třetině soutěže lídrem Fotbalové národní ligy. Hanáci na posun na vrchol tabulky zadělali zejména v měsíci září, kdy ve čtyřech střetnutích neztratili ani bod. Zkraje soutěžního ročníku přitom byli Olomoučtí v čele s trenérem Václavem Jílkem terčem kritiky z řad tamějších příznivců, kterým se nelíbil rozpačitý start exligového celku. Olomouc tehdy v prvních třech kolech nasbírala jen tři body za stejný počet nerozhodných výsledků.

Poté se však ale modrobílá mašina naplno rozjela, když od té doby zvítězila už sedmkrát v řadě. Přemožitele tak nenašla ani v září, kdy si postupně Olomouc poradila s Třincem, Českými Budějovicemi, Varnsdordem a také Žižkovem. V prvých dvou případech šlo o těsná jednobranková vítězství, v těch dalších již o přesvědčivější výsledky. Po deseti kolech je tak stále neporažená Sigma se ziskem čtyřiadvaceti bodů na prvním místě tabulky a je na dobré cestě zpět mezi českou fotbalovou elitu, kam by se jistě ráda vrátila.

Čtyřicetiletý trenér Jílek začínal v Olomouci u mládeže a třetiligové rezervy, střihl si ale i trenérské angažmá u pražské Sparty. V té dělal v mistrovské sezóně 2013/2014 asistenta Vítězslavu Lavičkovi. V dubnu roku 2015 v letenském celku skončil a navrátil se k olomoucké mládeži. V říjnu téhož roku nahradil na lavičce olomouckého "A" týmu trenéra Kalvodu a je od té doby jeho hlavním koučem. S Hanáky však spadl z nejvyšší soutěže, do té se však nyní chce urychleně vrátit.

Výsledky Olomouce v měsíci září:

6. kolo: FK Fotbal Třinec – SK Sigma Olomouc 1:2
7. kolo: SK Sigma Olomouc – SK Dynamo České Budějovice 1:0
8. kolo: FK Varnsdorf – SK Sigma Olomouc 0:3
9. kolo: SK Sigma Olomouc – FK Viktoria Žižkov 2:0

Nadcházející ligový program Václava Jílka:

11. kolo: FK Baník Sokolov – SK Sigma Olomouc
12. kolo: SK Sigma Olomouc – 1.SC Znojmo FK
13. kolo: MFK Frýdek-Místek – SK Sigma Olomouc
14. kolo: SK Sigma Olomouc – FK Ústí nad Labem


Foto: sigmafotbal.cz