11.10.2016 | Martin Hruzík | Hráč měsíce

Hráč měsíce Alexander Jakubov: Pořád věřím v zahraniční angažmá, láká mě exotika

Praha – Osm zápasů a v nich šest vstřelených branek. To je skvělá bilance Alexandra Jakubova, kterému střelecká potence navíc vynesla cenu pro hráče měsíce října ve Fotbalové národní lize. Přitom ještě v létě byl pětadvacetiletý útočník bez angažmá. "V létě jsem řešil ještě nějaké zahraniční angažmá a zároveň jsem byl také na kempu pro hráče bez smlouvy. S trenérem Varnsdorfu panem Veselým jsme se domluvili, že pokud mi to zahraniční vyjednávání nedopadne, zkusím to tady," přiblížil svou cestu na sever Čech Alexander Jakubov.

Gratulujeme k zisku ocenění pro hráče měsíce září ve FNL. Co na to říkáte?
Každého hráče takovéto ocenění musí potěšit, tudíž i já jsem rád, že jsem tuto cenu získal.

Chtěl byste někomu poděkovat?
Samozřejmě za to vděčím spoluhráčům a celému realizačnímu týmu. Chtěl bych jim takto poděkovat.

V mládeži jste vystřídal Inter Bratislava, Horn SV, Spartu i Porto. To jsou vlastně i různé země. Jaké to tehdy bylo?
Vyrůstal jsem na Slovensku v Košicích a pak jsem se dostal do Interu. Později přišlo i Rakousko a Portugalsko, což byly hrozně cenné zkušenosti. Setkal jsem se s novou kulturou i jazykem. Společně i s Německem, kde jsem působil před Varnsdorfem, mi ta zahraniční angažmá hodně dala a vůbec nelituji toho, že jsem takto cestoval. Ba naopak doufám, že se ještě někam do zahraničí podívám.

Jak se vlastně odehrál váš příchod z Bautzenu do Varnsdorfu?
V létě jsem řešil ještě nějaké zahraniční angažmá a zároveň jsem byl také na kempu pro hráče bez smlouvy. Varnsdorf mě tehdy oslovil přes Dominika Rodingera, který takovéto kempy pro hráče organizuje v rámci ČAFH, a s trenérem Varnsdorfu panem Veselým jsme se následně domluvili, že pokud mi to zahraniční vyjednávání nedopadne, zkusím to tady.

Alexander Jakubov

Tým: FK Varnsdorf
Narozen: 11.1.1991
Pozice: Útočník
Výška: 193 cm
Váha: 86 kg
Předchozí působiště: Košice, Inter Bratislava, SV Horn, Sparta Praha, Porto, Slavoj Žatec, Senica, Vlašim, Bautzen

A můžete prozradit, kam jste měl nakročeno?
Řešil jsem Polsko a Maltu.

Berete tedy Varnsdorf jako dočasné angažmá a chcete někam dál?
Samozřejmě, že bych se chtěl ještě dostat někam dál. Teď mám však smlouvu ve Varnsdorfu a chci týmu pomoci k co nejlepším výsledkům. Pak třeba i tým pomůže mně se dostat někam výše, třeba do první ligy nebo zase do zahraničí.

Na jak dlouho jste vázán ve Varnsdorfu?
Smlouvu mám na rok, tudíž do konce sezóny.

Budete tedy chtít přestoupit až v létě, nebo to zkusíte už teď v zimě?
Nad tím teď vůbec nepřemýšlím. Samozřejmě, pokud se povedou ještě zbývající zápasy, tak k nějakému zájmu z nejvyšší soutěže může dojít, ale to všechno by se řešilo až v případě nějakého konkrétního zájmu. Takhle jsou to jen nějaké spekulace.

Čtvrtá liga v Německu a Varnsdorf. Dokážete to nějak srovnat z pohledu zázemí, fanoušků, financí...?
Srovnává se to hůře. Německo je obrovský stát. Podmínky jsou vyrovnané, ale asi bych dal plus spíše na německou stranu. To se týká i zájmu diváků. Finanční stránka je tam pochopitelně lepší, ale na druhou stranu, v případě herní kvality se přikláním na stranu Varnsdorfu. Myslím, že máme lepší mužstvo než Bautzen.

Baví vás ještě vůbec ten kočovný život?
Někdy si říkám, že bych se již nejraději usadil v Praze, ale není lehké tady najít klub. Já jsem takový cestovatel, takže mě to pořád baví, i když občas přijde ta nálada, že už nechci. Sám však věřím, že ještě budu někde v zahraničí hrát, a osobně se nebráním žádnému státu.

Začátek sezóny vám ve Varnsdorfu vyšel, když jste dal šest branek v osmi zápasech. S tím asi nejde být nespokojen.
Máte pravdu, s touto statistikou nejde být nespokojen, i když nějaké další góly tam ještě být mohly. Mrzí mě však naše postavení v tabulce, protože si nemyslím, že patříme na to místo, kde se nyní nacházíme. Teď přišly tři prohry v řadě a my se prostě musíme soustředit na každý jednotlivý zápas a zvládnout hned ten následující ve středu ve Znojmě.

Při utkáních v Táborsku a Prostějově jste chyběl, proč?
Ze zdravotních důvodů. Před cestou do Táborska jsem bohužel zvracel a dostal teplotu v pátek večer. Z utkání v Prostějově mne vyřadily drobné zdravotní problémy.

Třikrát v řadě jste prohráli, co se stalo?
V Sokolově to byla smolná prohra, protože si myslím, že jsme to tam měli dotáhnout do vítězného konce. S Vlašimí nám ten zápas nevyšel ani herně, ani výsledkově. Není to tím, že bychom na hřišti byli horším týmem, ale nějak se nám nedaří a přicházejí porážky. Já však doufám, že se to otočí a budeme zase sbírat body a vyhrávat.

Můžete trochu více přiblížit důvody té domácí prohry s Vlašimí?
Vlašim měla jen špatný začátek sezóny, ale myslím si, že má kvalitní a dobře trénovaný kádr. Jsou to mladší kluci, ale kvalitu ukázali. Byl to typický remízový zápas. Bohužel jsme ale šli do oslabení a ještě z toho byla penalta. Oni teda také dostali červenou, ale to již zbývalo do konce jen deset minut, a to už jsme to nedokázali srovnat. Dopředu jsme toho moc nepředvedli, nebyly tam ani žádné šance, protože jen těžko jsme se dostávali do dobré obrany Vlašimi.

V Sokolově jste navíc dvakrát skóroval, o to více asi ta prohra mrzí...
To samozřejmě, zvlášť i mě osobně, když se mi podařilo dát dvě branky. Ono je ale jedno, zda jsem skóroval jednou, dvakrát nebo vůbec, ten zápas jsme měli ve svých rukou a poslední desetiminutovku jsme prostě nezvládli. Je to taková menší fotbalová tragédie.

Má to již nějaký dopad na tým? Cítíte tlak?
Žádný tlak asi necítíme. Je to jen mírná nepohoda, ale to jsou prostě zápasy, které jsou již za námi. My se musíme dívat na zbytek sezóny a připravovat se zápas od zápasu. Určitě v týmu nepanuje nějaká špatná nálada nebo panika.

Se svými 193 centimetry jste urostlým hrotem. Dáváte více branek hlavou či nohou?
V téhle sezóně se mi podařilo dát čtyři góly nohou a dva hlavou. Tou hlavou je to přeci jen obtížnější. Těch centrů je tam sice dostatek, ale zatím je ten poměr jasný. Ono je jedno, jak ty góly budu dávat, hlavně, že je budu dávat.

Ve středu jedete do Znojma, co od tohoto souboje očekáváte?
Bude to těžké utkání, ostatně jako každé ve druhé lize. I na výsledcích vidíme, že jednoduše řečeno - každý může porazit každého. Znojmo jsem popravdě ještě letos neviděl hrát, takže se musíme podívat na video. Bude to náročné utkání, ale já věřím, že můžeme uspět a minimálně bod si přivézt. Rádi bychom však sahali po třech.

Pořád vás ještě nezlákala kariéra modela?
Nějaké nabídky tam byly, ale šlo spíše o pozvánky na castingy. Určitě by mě to lákalo, ale momentálně jsem si řekl, že všechno mé úsilí vložím do fotbalu, takže teď z toho nic nebude.

Není to škoda pro vaše fanynky?
(smích) To nevím. To by musely posoudit ony. Nikdy neříkám nikdy, ale momentálně se chci věnovat fotbalu, abych se mohl posunout výš.

Kam to tedy chcete dosáhnout? Mátě nějaké fotbalové sny?
Sny jsou, ale už i v minulém rozhovoru jsem uvedl, že bych si je rád nechal pro sebe. Každopádně bych se rád podíval do první ligy, ať už u nás nebo někde v zahraničí. Případně nějaké to exotické angažmá, někde v Americe, Asii či něco podobného.


Foto: sigmafotbal.cz