10.12.2016 | Petr Komárek | Trenér měsíce

Trenér měsíce Jiří Neček: Poznatky z Polska se díky profesionalitě hráčů dají uplatnit i ve Fortuna národní lize

Třinec – Po osmi kolech Fortuna národní ligy se fotbalisté Třince nacházeli ve svízelné situaci. Na kontě měli pouhých pět bodů a potáceli se v sestupovém pásmu. Pak však došlo ke změně na trenérském postu a staronový kormidelník Jiří Neček s sebou přinesl pozitivní změnu. Slezanům dal novou tvář, kterou naplno začali ukazovat v závěru podzimu. Poslední tři zápasy pro ně pod vedením pětapadesátiletého kouče znamenaly sedmibodový zisk, poslední kolo dokonce cenné a zasloužené vítězství v derby nad Baníkem Ostrava.

Jiří Neček

Tým: FK Fotbal Třinec
Narozen: 17.4.1961
Pozice: Hlavní trenér
Předchozí působiště: Opava, Třinec, Sokolov, Baník Ostrava, Košice (Slovensko), Gliwice (Polsko)

Gratulujeme vám k ocenění, jak si jej ceníte?
Je to krásné. Beru jej ale jako ocenění pro celý náš realizační tým, i pro asistenta Lubu (Lubomíra) Adlera, vedoucího mužstva Benjiho (Benjamina) Vomáčku a trenéra gólmanů Vencu (Václava) Bruka. A také je to zásluha celého mužstva, které má na tomto ocenění velký podíl. Rovněž na něm pracovalo.

Už jste někdy podobné ocenění dostal?
Přiznám se, že si na to nevzpomínám (úsměv).

V posledních třech podzimních zápasech jste získali sedm bodů, přezimujete klidnější?
Popravdě řečeno jsme takovou úspěšnou minisérii moc potřebovali. Předtím jsme třikrát vysoko prohráli, když se v plné nahotě ukázaly naše problémy a chyby. Jsem rád, že se pak proti Pardubicím, Prostějovu a Baníku projevila naše píle, dřina a pracovitost z tréninku.

Právě dřina a píle hráčů stojí za tímto úspěchem nejvíce?
Ano, dřina a píle kluků z tréninku udělaly hodně. Bavili jsme se o tom s Benjim a Lubou, že to bylo na našem výkonu znát a dost nám to pomohlo.

Překvapili jste zejména jasným vítězstvím v derby nad favorizovaným Baníkem. Může vás to do budoucna povzbudit?
Nezastírám, že nám to dá hodně do přípravy. I trenér Petržela uznal, že jsme v tom utkání měli výborný pohyb. Bylo to pro nás zasloužené vítězství, navíc jsme vstřelili krásné branky. I kamarádi mi pak říkali, že jsme předvedli povedený fotbalový kousek. Musím říct, že jsme proti Baníku také dobře bránili a měli perfektní přechody na jeden dotek s míčem do útoku.

Praktikujete systém se třemi obránci a dvěma vytaženými hráči na stranách. Tento trend jste si přinesl z předchozího působiště v polských Gliwicích?
Ano, praktikoval jsem ho už v Polsku. Tam jsme pak plynule přecházeli do rozestavení se čtyřmi obránci. Řekl bych, že i klukům v Třinci tento herní systém vyhovuje. V zápase s Baníkem v něm svědomitě plnili své povinnosti a přišla sladká odměna. Ještě ho navíc chceme prohloubit a nacvičit různé herní varianty.

Když jste v září dostal nabídku Třinec po letech znovu trénovat, váhal jste, nebo ne?
Nebudu lhát, že jsem neměl i jiné nabídky. Na rovinu jsem ale řekl, že chci Třinci pomoct. Chci mu vrátit, co mi v minulosti dal.

V jakém stavu se vlastně tým nacházel, když jste jej přebíral?
Byla na něm deka, jaká leží na každém týmu v obdobné situaci. Když jsem přišel, jasně jsem řekl, že první změna musí nastat v hlavě. Že hráči musí zapomenout na předchozí prohry a začít přemýšlet produktivně. To jsme pak přenesli i do tréninků, v nichž nastala změna. Začali jsme také pracovat na rychlosti. Mužstvo si na nový styl hry zvykalo, ale na konci podzimu to už klapalo. Výborně jsme bránili, byli důslední a doráželi na soupeřovu branku.

Dají se poznatky, které jste získal během štace v Polsku, uplatnit i v třineckém prostředí?
Určitě dají. Mezi polskou Estraklasou a českou druhou ligu je sice rozdíl, ale i tady chtějí být hráči profíci. Věci, které jsem pochytil v Polsku, je tak lze naučit, aby to potom mohli přenést i do zápasu a do jednotlivých herních situací.

Už máte představu o zimní přípravě?
Zimní přípravu máme již naplánovanou, takže s ní nemáme žádný problém. Čekají nás kvalitní zápasy, ať už s mužstvy z nejvyšší české soutěže nebo třeba s Vídní. Jak jsem říkal, chceme ještě vylepšit herní systém se třemi obránci. Budeme mít takové klasické zimní soustředění. Čekají nás sice těžké duely, ale jedině tak mohou kluci zdokonalit své fotbalové schopnosti. Třeba využívat chyb soupeře.

Máte vytipované i možné posily?
Máme. Jsou to hráči ze Slovenska i z první a druhé české ligy, nyní je to na generálním manažerovi Karlu Kulovi a sportovním manažerovi Benjaminu Vomáčkovi. Moc ale kádr obměňovat nechci, maximálně bych chtěl přivést jednoho hráče do každé řady. Chci toho co nejvíc dostat z těch hráčů, kteří tu jsou. A také bych byl rád, kdyby se chytil někdo z dorostu. Tam mám vytipovaných čtyři, pět hráčů a dva až tři s sebou určitě vezmeme na soustředění. Hodlám je i nasadit do přátelských zápasů, a pokud budou mít i na ty mistrovské, bude to super.

Během podzimu se vás neúnavně snažili povzbuzovat vaši skalní fanoušci, jak se vám to líbilo?
Hrozně moc si našich fanoušků vážím, také jsem jim hodně děkoval. Na konci prosince máme v plánu zápas fanoušků proti hráčům a trenérům, takže tam bych jim chtěl poděkovat ještě oficiálně. Přál bych si, aby nás podporovali i nadále a aby chodili v hojnějším počtu. Samozřejmě jsem si vědom, že je to i o nás a našich výsledcích. Když budeme hrát tak jako s Baníkem, vždycky přijde více lidí.

Na který jarní zápas se nejvíce těšíte?
Takových zápasů bude více. Těším se na Sigmu Olomouc, Opavu, Sokolov a také Vlašim. S tou jsme doma prohráli 1:3, takže jí máme co vracet.


Zdroj: fotbaltrinec.cz