10.12.2016 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Oceněnými za listopad jsou Jakub Plšek a Jiří Neček

Olomouc, Třinec – Jestli někdo patří ke klíčovým hráčům olomoucké Sigmy, pak je to bez debat Jakub Plšek. Mladému středopolaři se daří, což vyjadřuje především v jednotce nejcennější – gólech. Za podzim jich stihl třináct, z toho sedm za pouhá tři listopadová kola. Jiří Neček, lodivod Třince, zase dokázal, že umí své svěřence dostat ze šlamastyky. V závěru první části druholigové sezony pod ním Slezané bodovali ve třech zápasech v řadě. Sladkou tečku za tímto povedeným listopadovým výkonem udělal zasloužený skalp rivala z Baníku.

Hráč měsíce – Jakub Plšek (SK Sigma Olomouc)

Král podzimních druholigových střelců. Tento titul náleží Hráči měsíce listopadu Jakubu Plškovi. A právem. Olomoucký záložník nasázel do soupeřových branek dohromady 13 přesných zásahů. O tři góly tak předstihl útočníka Varnsdorfu Alexandera Jakubova. A to přitom Plšek nemůže na hřišti myslet jen na ofenzivní výpady. Působí ve středu pole, kde má i obranné povinnosti. Přesto platil za hotového postracha protivníkových gólmanů a svou obdivuhodnou produktivitou se postaral také o zápis do klubové historie. Vlastně dva, kromě počtu tref za podzimní část totiž trhl rekord i v jejich množství během jednoho utkání dlouhodobé profesionální mistrovské soutěže.

Novou nejvyšší metu v tomto ohledu stanovil rodák z Jasenné na Valašsku v listopadovém hanáckém derby s Prostějovem. Jeho síť rozvlnil hned pětkrát. Svůj gólový účet otevřel zkušeně proměněnou penaltou za faul na parťáka ze středové řady Davida Housku. Chvíli před přestávkou pak dvěma brankami v rozmezí tří minut zkompletoval hattrick. V obou situacích ukázal Plšek dobrou orientaci v pokutovém území po rohovém kopu. Nejprve stál ve správný čas na správném místě a odražený balon napálil do šibenice. Nedlouho poté si našel ideální pozici a pohodlně sklepl za brankovou čáru centr z levé strany.

Z vzdušného pasu od rohového praporku těžil za pár dní třiadvacetiletý hráč i při svém čtvrtém úspěšném zakončení. Hlavičku Radakoviće reflexivně vyrazil gólman, ale Yunis posunul míč na Plška a ten se chabě bráněný Pančochářem nemýlil. Svou nevídanou kanonádu završila zbraň z hanácké metropole čtyři minuty před uplynutím řádné hrací doby. A akce, která jeho gólu číslo pět předcházela, stála za to. Jakub Plšek přešel přes tři protihráče a před čtvrtým přihrál spoluhráči Petrovi. A zatímco mu Jakub Petr posílal míč zpět, naběhl si talent z olomoucké fotbalové líhně za prostějovský obranný val a překonal nebohého Zdeňka Kofroně. Tomu se o fantomovi v modrém dresu zdá možná ještě teď.

Jakub Plšek přitom střelecky nezahálel ani v předchozím mači. Proti Ústí nad Labem skóroval dvakrát a během 180 minut tak na trávníku domovského Androva stadionu zvládl nasázet sedm „kousků“. Víc než polovinu ze svých celkových 13. Mimochodem, v tabulce střelců Sigmy v letošním ročníku Fortuna národní ligy hraje pro agilního borce důležitou roli také číslo sedm. Přesně o tolik zásahů v ní totiž vede před hrotovým útočníkem Tomášem Chorým, který se prosadil šestkrát.

Listopadové výsledky Olomouce:

14. kolo: SK Sigma Olomouc – FK Ústí nad Labem 5:0
15. kolo: FC Baník Ostrava – SK Sigma Olomouc 1:0
16. kolo: SK Sigma Olomouc – 1.SK Prostějov 7:0

Nadcházející ligový program Jakuba Plška:

17. kolo: FK Pardubice – SK Sigma Olomouc
18. kolo: SK Sigma Olomouc – FC Sellier & Bellot Vlašim
19. kolo: FC MAS Táborsko – SK Sigma Olomouc
20. kolo: SK Sigma Olomouc – FK Fotbal Třinec


Zdroj: sigmafotbal.cz

Trenér měsíce – Jiří Neček (FK Fotbal Třinec)

Na konci září nepřicházel Jiří Neček, Trenér měsíce listopadu, do klidných fotbalových vod. Třinec se po osmi soutěžních kolech nacházel s pouhými pěti získanými body v sestupovém pásmu. Zkušený kormidelník, který předtím působil na lavičce polského vicemistra z Gliwic, však rezolutně prohlásil: „Chci Třinci pomoci.“ Nevstupoval do neznámého prostředí, na východě republiky už před šesti lety trénoval. Znalost třineckých poměrů se Jiřímu Nečkovi náramně hodila. Když přišel do kabiny nezdary počastovaného týmu, prohlásil, že první změna, která má u hráčů nastat, se musí udát v jejich hlavách. To se skutečně podařilo. Slezané hodili předchozí porážky do hlubin minulosti a vybojovali cennou remízu ve Znojmě. Na ni následně navázali domácí výhrou nad Sokolovem.

Nějakou dobu ale přeci jen trvalo, než se Nečkův herní styl vryl Třineckým pod kůži. Tři prohry a dohromady 11 inkasovaných gólů ze dvou krajských derby a souboje s rozjetou Vlašimí naplno ukázaly, kde mají rezervy. Když se však začal psát listopad, začalo to i ve městě známých železáren klapat. Nečkovi svěřenci si na vlastní půdě poradili s Pardubicemi a v dalším kole uhráli bod v Prostějově. Na Hané se sice o příliš atraktivní duel nejednalo, pokud by však Třinec proměnil jednu ze svých slibných příležitostí v prvním poločase, mohl na stadionu posledního celku tabulky slavit triumf.

I bod měl ovšem pro něj svou hodnotu. Tím spíš, co pod vedením pětapadesátiletého Jiřího Nečka předvedl týden nato. Ostřílený stratég se svým výběrem vypiloval defenzivní činnost a rychlý přechod do útoku. A přesně díky těmto herním prvkům si Třinečtí ve velké regionální bitvě vyšlápli na favorizovaný Baník Ostrava. Před zaplněnými tribunami vlastního stánku jej srazili do kolen čtyřmi gólovými ránami a připravili mu vůbec první prohru v sezoně. Sami si plněním kvalitních pokynů Jiřího Nečka během tří zápasů v závěru podzimu vysloužili sedm bodů, jejichž zásluhou si od 15. a první sestupové příčky drží devítibodový odstup.

Listopadové výsledky Třince:

14. kolo: FK Fotbal Třinec – FK Pardubice 1:0
15. kolo: 1.SK Prostějov – FK Fotbal Třinec 0:0
16. kolo: FK Fotbal Třinec – FC Baník Ostrava 4:1

Nadcházející ligový program Jiřího Nečka:

17. kolo: FK Viktoria Žižkov – FK Fotbal Třinec
18. kolo: FK Fotbal Třinec – FC MAS Táborsko
19. kolo: MFK Vítkovice – FK Fotbal Třinec
20. kolo: SK Sigma Olomouc – FK Fotbal Třinec


Foto: Vojtěch Vladár (fotbaltrinec.cz)