21.04.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 23. kola FNL: Vítkovice šest zápasů bez prohry, favorité vyjma Baníku venku uspěli

Foto: Jan Škrle (fctaborsko.cz)
Praha – Stíhací jízda fotbalistů Vítkovic s cílem zachránit se stále pokračuje. Tentokrát dokázal předposlední celek tabulky porazit doma Frýdek-Místek 3:2 a na čtrnáctý Sokolov ztrácí jen bod. Právě čtrnáct zápasů již Baník čeká na tříbodový zisk. Olomouc potvrdila svou vedoucí pozici v tabulce výhrou na Žižkově a má před druhou Ostravou náskok osmi bodů. K Baníku se přiblížila po výhře 4:2 v Prostějově třetí Opava.

Čtvrtá výhra v řadě přiblížila fotbalisty Olomouce postupu do nejvyšší soutěže. Žižkov naopak ukončil svou dlouhou sérii bez porážky, nikoliv však tu svou střeleckou. Za posledních pět duelů nasázeli Pražané celkem patnáct branek. Klopýtla naopak Ostrava, která nechala dva body v Českých Budějovicích. Domácí sice opět na jaře doma nevyhráli, ale sebrali body velkému favoritovi, který vedl v poločase již 2:0. Baník podruhé v této sezoně dvakrát za sebou ve Fortuna národní lize nevyhrál. Toho využila Opava, která dokázala potřetí v řadě zachránit špatně se vyvíjející zápas a na půdě posledního Prostějova vyhrála 4:2. Byla to pro ni třetí venkovní výhra v řadě. Vynikající šňůru natáhly Vítkovice, které si poradily s nedalekým Frýdkem-Místkem 3:2. Pod vedením nových trenérů šest zápasů v řadě neprohrály a na záchranu ztrácí již jen bod. Valcíři naopak padli počtvrté za sebou a mohou mít problémy.

V souboji dvou nedobře naladěných týmů se mezi Varnsdorfem a Sokolovem zrodila remíza 2:2. Severočeši alespoň ukončili sérii proher, Baník zase čeká na výhru již čtrnáct duelů. Domácí krasojízdu natáhli fotbalisté Třince, kteří si na svém stadionu poradili i s aspirantem předních pozic ze Znojma. Svěřenci trenéra Jiřího Nečka klopýtli doma naposledy v říjnu loňského roku. Jihomoravané tak čekají na tři body z Třince již sedm let. Bez výhry v roce 2017 je stále Ústí nad Labem, které za sedm zápasů jara nasbíralo jen tři body. Táborsko naopak drží pozici v horní polovině tabulky a na jihu Čech neprohrálo již čtyřikrát po sobě. Zachraňující se Pardubice doma uhrály remízu 1:1 s Vlašimí. Počtvrté v řadě tak dokázaly ve Fortuna národní lize bodovat, ale přerušily řadu čtyř posledních vzájemných zápasů, kdy hostitelský tým bral vždy všechny body.

Nízké návštěvy nezabránily ve vloženém kole dalšímu gólovému festivalu. Ten byl představovaný zejména přívaly branek v Prostějově, dále pak na Žižkově a ve Vítkovicích. Za osm duelů totiž padlo fantastických 31 gólů. Pozici nejproduktivnějšího celku tabulky si udržela Olomouc, která je s průměrem 2,13 branky na utkání zaslouženě na čele tabulky. Čtyřikrát se trefil druhý tým této statistiky - Slezský FC Opava. Průměr kola dosáhl hodnoty 3,88 branky na jedno střetnutí, celkově tak výrazně povyrostl i soutěžní ukazatel. Ten nyní nabízí číslo 2,84 gólu na zápas.

Vložené kolo v kombinaci s velmi nevlídným chladným počasím zapříčinilo, že Fortuna národní liga prožila divácky vůbec nejhorší kolo za několik posledních sezon. Celkem se totiž na osmi stadionech sešlo pouze 3 806 diváků, a jenom v Českých Budějovicích, kde hostovala Ostrava, přišlo na tribuny přes tisíc diváků. Hned na šesti místech návštěva nepřekonala ani hranici 450 fanoušků, přičemž v Táborsku a v Třinci se údaj o počtu návštěvníků zastavil jen lehce nad číslem 200. Na jeden zápas tak vycházel průměr 476 diváků.

Přehled divácké návštěvy 23. kola:

1. SK Dynamo České Budějovice – FC Baník Ostrava (1 214)
2. FK Viktoria Žižkov – SK Sigma Olomouc (623)
3. FK Varnsdorf – FK Baník Sokolov (430)
4. MFK Vítkovice – MFK Frýdek-Místek (420)
5. FK Pardubice – FC Sellier & Bellot Vlašim(410)
6. 1.SK Prostějov – Slezský FC Opava (300)
7. FC MAS Táborsko – FK Ústí nad Labem (207)
8. FK Fotbal Třinec – 1.SC Znojmo FK (202)

Olomoucká Sigma má nyní na špici tabulky střelců Fortuna národní ligy dvojí zastoupení. Za prakticky nedostižitelným Jakubem Plškem majícím na kontě sedmnáct zásahů trůní druhý Tomáš Chorý. Ten se na půdě Žižkova prosadil dvakrát a je na dvanácti trefách. V jarní části se prosadil celkem šestkrát a výrazně pomáhá Sigmě k postupu. Dvě branky vsítil také třiadvacetiletý záložník Opavy David Puškáč. Pro něj to byly vůbec první dvě premiérové trefy ve druhé nejvyšší soutěži. Na čtvrté místo se dostal opavský Jan Schaffartzik s deseti zásahy. Nutno ale podotknout, že šest jeho branek pochází z penaltového puntíku.

Další brankově velmi bohaté kolo přineslo pouze jednoho jediného brankáře, který dokázal udržet čistý štít. Tím se stal někdejší vítěz této statistiky Michal Toma z Táborska. Pro sedmadvacetiletého gólmana to ovšem byla teprve čtvrtá nula v sezoně. Proti Ústí nad Labem si ji musel zasloužit několika kvalitními zákroky. Na první čistý štít letošní sezony tak stále čeká Radek Porcal z Varnsdorfu. V duelu se Sokolovem ho od toho dělilo jen patnáct minut. Na čele zůstává po přímém souboji Petr Vašek z Ostravy s dvanácti shot-outy, druhý je českobudějovický Zdeněk Křížek s deseti nulami. Oba ve čtvrteční dohrávce inkasovali dvakrát.

Na jaře bylo odehráno již sedm kol a rozhodčí ze svých kapes zatím za 56 utkání vytáhli jenom jedinou červenou kartu. V poklidu byla odehrána i minulá série osmi zápasů, a tak stále celky Žižkova a Znojma prochází soutěží bez jediného vyloučení. Bez žluté karty tentokrát dokázali celý zápas odehrát fotbalisté z Vlašimi a z Třince. Nejvíce karet bylo uděleno v souboji Varnsdorfu a Sokolova, kde rozhodčí Ondřej Pechanec napomínal oba týmy celkem šestkrát.