16.05.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 28. kola FNL: Ostrava stále drží náskok, Vítkovice jsou krok od sestupu

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Praha – Fotbalisté Ostravy zvládli udělat další důležitý krok k návratu do nejvyšší české soutěže a po vítězství 3:0 nad Sokolovem je dělí jediná výhra od postupu mezi tuzemskou elitu. Náskok na Opavu totiž dvě kola před koncem činí nadále tři body. Fotbalisté Vítkovic naopak ztrácí na Sokolov i nadále čtyři body a jejich záchrana v soutěži se začíná posouvat pouze do oblasti teorie.

Fotbalisté Pardubic bojují o účast v horní polovině tabulky a v souboji s Třincem chtěli potvrdit výbornou formu posledních měsíců. Oba týmy se i přes podzimní varování nepotýkají se záchranářskými starostmi a předvádí v soutěži na jaře hezký fotbal. Hosté sice na východě Čech nezačali špatně, měli dva rohové kopy, ale jako první udeřil soupeř, když se trefil po Řezníčkově vysunutí Fousek. Ve zbytku úvodního poločasu pak ještě upoutaly příležitosti třineckého Dediče, jehož střelu však zlikvidoval Knobloch, a na druhé straně agilního Fouska. Ani jeden, ani druhý ale s výsledkem nepohnuli. Po změně straně se jako první dostal do šance Pospíšil, ale zblízka trestuhodně netrefil branku. Slovo si tak musel vzít opět Fousek, který zužitkoval přesného centru Ladry ke zvýšení náskoku domácího týmu. V tu chvíli bylo jasné, že ani tentokrát se Třinec první venkovní výhry v sezoně nedočká. Velkou šanci k dramatizaci zápasu propásl ještě Joukl, který sice dostal míč za Knoblocha, ale toho zaskočil Šejvl. Pardubice i díky tomuto momentu tak zvládly popáté v řadě neinkasovat a posunout se na sedmé místo tabulky.

Bídu posledních kol chtěli v Prostějově zlomit oba týmy. Kromě domácích se o to pokusil i Žižkov, který jde v posledních duelech od porážky k porážce. Už jistí sestupující navíc chtěli ukončit také dlouhotrvající střelecký půst. Oběma týmům už víceméně o nic nejde, a tak se hrál překvapivě kvalitní uvolněný fotbal. Pokus domácího Sečkáře byl první vlaštovkou. Jinak byli v úvodní půli přece jenom aktivnější Pražané. Dobré možnosti měli Hašek mířící do boční sítě, a také Čapek, jehož sražený míč nakonec muselo zastavit až břevno. Nástup do druhé půle ale vyšel perfektně Prostějovu. Dvě minuty po zahájení poločasu se hezkou akcí blýskl Hladík a přesnou střelou do horní části branky zaznamenal svou první úspěšnou trefu ve Fortuna národní lize. Stejný hráč navíc opařeného soupeře záhy mohl dorazit, ale poslal míč jen do brankové konstrukce. Přesto se nakonec ještě jednou dočkal. Po rychlém protiútoku opět ukázal žižkovským zadákům svou rychlost, položil brankáře Hrubeše a posunul míč do branky. Hladík byl při chuti, ale hattrick mu v dalších šancích nebyl přán. Neskóroval však ani nikdo další, i když aktivita Ruse a na druhé straně Podrazkého vyčnívala nad výkony ostatních. Prostějov tak slavil výhru v soutěži poprvé od 4. března.

Druhý celek tabulky Baník Ostrava hájil svůj tříbodový náskok před třetí Opavou v souboji se zachraňujícím se Sokolovem. Derby dvou Baníků mělo jasného favorita, který toužil zapomenout na předchozí nepříliš povedené výkony. Přesto se zase Ostravští do zápasu rozjížděli pomaleji. První šanci tak měli hosté. Po půlhodině hry postupoval na Vaška Dvořák, ale z tohoto souboje vyšel jako vítěz gólman Ostravy. O tři minuty později se již skóre měnilo. Centr Bredy našel Mičolu, který i s pořádnou porcí štěstí dokázal dostat míč za gólmana Belaně. Pokud ještě Sokolov věřil po slibné první půli, že by si nějaký cenný bod mohl z Ostravy odvézt, začátek druhého poločasu přinesl definitivní rozhodnutí. Prsty v gólové akci měl opět Tomáš Mičola, jenž se uvolnil na levé straně, oslovil De Azeveda a ten přesnou střelou dokázal náskok domácích navýšit. Šanci na snížení pak propásl Ševčík, jeho hlavička z malého vápna skončila na břevně. Stejný hráč ale vzápětí dotíral na unikajícího Suse tak důrazně, že ostravský křídelník branku netrefil. V pěkném duelu diváci viděli ještě jeden gól. Tomu navíc předcházelo vyloučení sokolovského Provoda, který dostal po nevybíravém zákroku u střídaček rovnou červenou kartu. Osm minut poté dorazil Hrubého střelu do břevna na místo určení opět De Azevedo. Brazilský fotbalista, který po zranění naskočil do utkání poprvé od březnového souboje v Opavě, se tak na konečné výhře 3:0 podílel dvěma zásahy.

Zaváhání Sokolova v souboji o přežití ve Fortuna národní lize potřebovaly nutně využít na jaře živou vodou pokropené Vítkovice. Předposlední celek tabulky mohl snížit čtyřbodovou ztrátu na čtrnácté místo na půdě rozjeté Vlašimi. První poločas mnoho fotbalového vzruchu nenabídl. Oba týmy hrozily spíše po standardních situacích. Prakticky zničehonic tak udeřili domácí krátce před koncem první půle. Haškova střela zapadla za Květona a Středočeši tak odcházeli do šaten spokojenější. Nemuselo tomu však být, kdyby se hostům povedlo v poslední šanci úvodního dějství místo brankové konstrukce mířit přesněji. Po změně stran však rychle srovnal Mišinský a naděje Vítkovic na chvíli obživly. Momentu překvapení ovšem nakonec využít nedokázali. Rozhodující branka padla po hodině hry, když si na skvělý Reiterův centr naskočil Hadaščok a usměrnil míč do branky. Hostům pak nezbylo nic jiného než vrhnout všechny síly do útoku a přicházely další góly. Akce Reitera se zakončujícím Kučerou vedla ke třetí brance, parádní lob Haška pak završil skóre na konečných 4:1. Vlašim dokázala vyhrát počtvrté v řadě.

Po výhře Ostravy v souboji se Sokolovem měli povinnost bodovat naplno i hráči Opavy chystající se na pohárové finále proti Zlínu. Soupeřem Slezanů byl na jaře paběrkující Varnsdorf, který o předchozím víkendu právě na půdě Baníku ve Fortuna národní lize padl 0:1. Start do utkání měl Slezský FC skvělý. Jurečka oslovil v šestnáctce Puškáče a ten zblízka dokázal překonat Porcala. Fotbal však chtěli hrát i hosté a Bílkova šance proskákala vedle tyče. Další okamžiky zápasu si pro sebe pronajal Petr Zapalač. Jeho první šanci zlikvidoval Porcal, proti druhému pokusu z úhlu pod břevno byl již bezmocný. Těsně před dovršením první půlhodiny odmítl snížení Fotr, kterého vychytal Fendrich, na druhém konci hřiště pak tutovku neproměnil ani Kuzmanović. Přesto se Severočeši relativně brzy dočkali kontaktní trefy, i když to bylo až ve druhé půli. Prosadil se Richter. Naděje však existovala jen pár desítek vteřin. V rychlém náběhu se ocitl Schaffartzik a vyzrál na Porcala. Ještě jednou se ale Varnsdorf přiblížil na rozdíl jediného gólu. Dordičův přízemní centr oslovil ve velkém vápně Richtera a jeho další gól přinesl závěru zápasu drama. O minutu později ale inkasoval hostující Lischka druhou žlutou a musel předčasně do sprch. Bezmála tři tisíce přítomných diváků se pak mohly radovat ještě po zásahu Jurečky. Rozdíl mezi Baníkem a Opavou tak zůstal stejný.

Už jistý vítěz soutěže z Olomouce zajížděl na půdu Ústí nad Labem. Severočechům jarní část sezony příliš nevyšla, proti jasnému favoritovi se však Arma chtěla vytáhnout. Začátek utkání sice poznamenal vydatný déšť, pak se ale mračna protrhala a hrál se pěkný fotbal. Velmi brzy navíc také s gólovou tečkou pro domácí. Moulis odcentroval a Zeman se v pokutovém území trefil do odkryté brány soupeře. Ústečtí byli při chuti a jejich vedení mohl navýšit Jindráček, ale zblízka se netrefil. A tak přišlo vyrovnání. Hanáky vrátil výsledkově zpátky do zápasu Ambrozek přesnou střelou z velkého vápna. Po deseti minutách se navíc prosadil také Sladký a tvrdou ranou překonal brankáře Tvrdoně. O vzruch bylo postaráno i po změně stran. Nově příchozí Yunis sice zaznamenal branku, ta však pro ofsajd nebyla uznána. Na druhé straně dal o sobě zase vědět Zeman, ale hlavičkou napálil balon jen do břevna. Tentýž fotbalista se ale záhy dočkal, když se trefil po Giliánově centru. Arma pak byla nucena dohrávat zápas o deseti, když se po druhé žluté kartě musel poroučet z hřiště Jan Peterka. Přesilovku mohl v závěru využít Houska, ale ve velké šanci neuspěl. Z velké části obměněný tým Sigmy se tak musel na severu Čech spokojit i s remízou 2:2, i tak už ale měl před startem zápasu jisté vítězství v soutěži.

Nečekané starosti se záchranou má i Frýdek-Místek. Valcíři po slušném vstupu do jara zabředli do neuvěřitelné bídy a po mrzkých bodových ziscích si nevytvořili v závěru sezony dobrou pozici. Soupeřem bylo v televizní střetnutí 28. kola Znojmo, které však také ideální formou neoplývalo. První šanci hostujícího Klímy sice brankář Mihálek dokázal zlikvidovat, i tak ale bylo jasné, který tým má více ze hry. Uběhlo však několik minut a Mihálek sehrál spíše negativní roli. Jím vyboxovaný balon se totiž odrazil přímo na kopačky znojemských fotbalistů a Teplý dokázal i s trochou štěstí poslat míč za brankovou čáru. Poslední šanci první půle pak měli domácí, ale Šumský z dobré pozice nedokázal poslat míč mezi tři tyče. Jihomoravané kontrolovali v první půli hru, ve druhé pak přidali ke svému výkonu i větší fotbalovost. Šamánek oslovil ke skórování Urbančoka, který mířil přesně. Necelých dvacet minut před koncem se pak po Šamánkově zablokované střele dokázal prosadit přízemní ranou Michal Holub. Následně se na bránu Mihálka valilo ještě několik nebezpečných znojemských úniků, ani jeden z nich však neskončil gólem. Jihomoravané však i tak mohli slavit tříbodový zisk po vítězství 3:0.

Jihočeské derby proti sobě svedlo celky Českých Budějovic a Táborska. Utkání už mělo spíše charakter prestiže, neboť oba týmy sice ještě soupeří o konečné umístění v tabulce, jsou však daleko od sestupových či postupových pozic. Jako první se z branky mohli radovat fotbalisté Dynama, ale po akci Wermkeho a Benáta se z gólu druhý jmenovaný nemohl těšit vinou ofsajdu. Velkou šanci mělo také Táborsko, ale Musiol ve stoprocentní ložence poslal míč vedle. Skóre se poprvé měnilo po dvaceti minutách, když se trefil po centru Benáta Lukáš Havel. Náskok Českých Budějovic pak mohl zvýšit Čavoš, ale Tomu zachránil jeho kolega z obrany. Druhý poločas se pak odehrával podle not Romana Wermkeho, ale jeho centry povětšinou adresáta nenacházely. Do dobré příležitosti se hnal i Táborský. Dobrý střelec ze střední vzdálenosti zkoušel zakončovat po pasu od Benáta, ale svou silnější nohou poslal míč vysoko nad. Když už to vypadalo, že se České Budějovice dočkají své první výhry doma v jarním pokračování sezony, udeřili hosté. Presl svou velkou šanci ještě nevyužil, ale v poslední minutě se přece jenom prosadil Krsta Dorděvič. Body se tak na rozdíl od podzimního duelu dělily.