16.05.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 28. kola FNL: Pardubice opět neinkasovaly, Prostějov slaví po čase výhru

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha – Tříbodový rozdíl mezi Baníkem Ostrava a Slezským FC Opava zůstává platný i po 28. kole Fortuna národní ligy. Baník si doma poradil se zachraňujícím se Sokolovem 3:0, Opava v ofenzivní podívané přehrála Varnsdorf 4:2. Souboj o přežití se komplikuje Vítkovicím, které prohrály ve Vlašimi, a aby zachránily soutěž, budou muset dvakrát vyhrát.

Šest výher v řadě si připsala Opava, která díky tomu stále ještě živí šanci na postup do nejvyšší české soutěže. Porazila před svými diváky tápající Varnsdorf a potvrdila tak, že ve vzájemných duelech se daří spíše domácím týmům. Po osmi výhrách v řadě klopýtla olomoucká Sigma, která ztratila dva body v Ústí nad Labem. Nejlepším domácím týmem soutěže zůstává Ostrava, která svou neporazitelnost uhájila i proti Sokolovu. Západočeši tak čekají na venkovní výhru od září loňského roku. Čtvrté místo si po čtvrté výhře v řadě upevnila Vlašim. Zkomplikovala tak situaci Vítkovicím, které musí vyhrát poslední dva duely soutěže.

Pět zápasů bez výhry nakoplo fotbalisty Znojma k výhře na půdě Frýdku-Místku. Valcíři po příšerném jaru, v němž nevyhráli od 18. března, jsou jen čtyři body od sestupu. Hned devětkrát za sebou neprohrály Pardubice, které si v dalším duelu poradily s Třincem 2:0. Pátý duel po sobě navíc neinkasovaly. Třinečtí tak stále společně s Prostějovem čekají na první venkovní výhru. Prostějov se však poprvé od začátku března dočkal alespoň té domácí, když porazil na svém stadionu Žižkov. Pražané nevyhráli posedmé v řadě. Jihočeské derby mezi Českými Budějovicemi a Táborskem vítěze nepřineslo. Remíza se z posledních pěti duelů narodila již potřetí.

Možná i pod dojmem uvolněnosti některých zápasů bylo o uplynulém víkendu soutěže k vidění velké množství branek. Osm zápasů jich nabídlo celkem 27, což znamená výborný průměr 3,375 gólu na utkání. Nejvíce střeleckých zásahů přinesla ofenzivní podívaná mezi Opavou a Varnsdorfem, kde se Slezané radovali z tříbodového zisku po výhře 4:2. I díky plodnému poslednímu kolu se tak celosoutěžní průměr vyšplhal až na hodnotu 2,80 branky na jeden zápas. Souboj o nejofenzivnější tým soutěže proti sobě svedou Olomouc a Opava. Pro Hanáky zatím hovoří rozdíl jednoho gólu. Nejhorší obranu v soutěži má poslední Prostějov. Atakuje tak negativní rekord nového tisíciletí, který drží Kolín se 74 inkasovanými góly z před dvou let.

Víkendové jarní počasí trochu poupravilo návštěvy na stadionech Fortuna národní ligy. Na druhou stranu však řada týmů již o nic nehraje, což se projevilo zejména ve Vlašimi a Prostějově, kde se návštěvy nedostaly nad 400 diváků. Hodně fanoušků naopak přišlo na fotbal v Ostravě, kde souboj se Sokolovem sledovalo bezmála 4000 lidí, a také v Opavě, kde hlasatel utkání oznámil číslo 2 955. Dohromady se v rámci 28. kola sešlo na tribunách celkem 10 065 diváků, což dává průměr na jedno utkání ve výši 1 258.

Přehled divácké návštěvy 28. kola:

1. FC Baník Ostrava – FK Baník Sokolov (3 818)
2. Slezský FC Opava – FK Varnsdorf (2 955)
3. SK Dynamo České Budějovice – FC MAS Táborsko (740)
4. FK Ústí nad Labem – SK Sigma Olomouc (736)
5. FK Pardubice – FK Fotbal Třinec (615)
6. MFK FrýdekMístek - 1.SC Znojmo FK (521)
7. FC Sellier & Bellot Vlašim – MFK Vítkovice (395)
8. 1.SK Prostějov – FK Viktoria Žižkov (260)

Souboj o nejlepšího střelce soutěže mezi olomouckými Jakubem Plškem a Tomášem Chorým zůstal po 28. kole na hodnotě z předchozího hracího týdne. Plšek má na svém kontě stále osmnáct přesných zásahů, Chorý o dvě méně. Je ovšem pravdou, že z posledních dvou zápasů zaznamenal Chorý na trávníku jen 45 minut. Podobně je na tom však také Plšek, který souboj v Ústí nad Labem proseděl celý mezi náhradníky. Třetí je na jaře rovněž velmi produktivní Jan Schaffartzik, jenž má na svém kontě 13 gólů. Dvougólovými střelci kola se stali pardubický Fousek, ostravský De Azevedo, ústecký Zeman a prostějovský Hladík, který se trefil vůbec poprvé v sezoně.

Celkem čtyřem gólmanům se povedlo udržet o uplynulém kole Fortuna národní ligy čistý štít. Vítězství v této statistice si upevnil Petr Vašek, který zaznamenal již svou šestnáctou nulu. Třetí místo si po páté nule v řadě pojistil Milan Knobloch z Pardubic a jeho tým má reálnou šanci umístit se v soutěži mezi elitními osmi. První nulu zaznamenal znojemský mladík Jiří Koukal. Uspěl také prostějovský Pavel Halouska, pro nějž to byla čtvrtá nula, dvě si připsal ještě v barvách Znojma.

Na červené karty nejbohatší kolo se odehrálo o uplynulém víkendu. Rozdány totiž byly celkem tři, což znevážilo celkový slušný průměr soutěže. Bez varování dostal červenou kartu sokolovský Lukáš Provod a byla pro něj již druhou v této sezoně. Po dvou žlutých pak museli předčasně do sprch David Lischka z Varnsdorfu a ústecký Jiří Peterka. Na devět žlutých karet a do čela této statistiky se po minulém kole vyhoupli Michal Skwarczek a Jiří Kateřiňák.