18.08.2017 | Petr Komárek | Preview kola

Rozjetá Opava přivítá Sokolov, neporažená Olympia se představí v Třinci

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Rovný tucet branek nastříleli za úvodní tři kola Fortuna národní ligy fotbalisté Slezského FC Opava. Naposledy pěti trefami znectili Ústí nad Labem, teď na vlastním stadionu hostí sokolovský Baník. Tomu se vstup do nové sezony příliš nepovedl. První bod získal teprve minulý týden, když proti Táborsku vybojoval remízu 3:3. Ve zcela jiné situaci se nachází nováček soutěže OIympia Praha. Svěřenci trenéra Miloše Sazimy dosud nepoznali hořkost porážky. V sobotu zkusí uspět na východě republiky v televizním utkání proti Třinci.

Páteční předehrávku čtvrtého kola obstarají od 19.30 Znojmo s Frýdkem-Místkem. Jihomoravané zatím v lize nevyhráli, zato Valcíři se minulý týden vytáhli na Třinec – toho času vedoucí tým tabulky. „V posledním zápase jsme ztratili body ve Vítkovicích, ale nepanikaříme kvůli tomu,“ odmítá trenér Znojma Jiří Balcárek. „Cítím spíše odhodlání. Víme, že proti Frýdku nebereme nic jiného než tři body. Musíme vyhrát a napravit si reputaci,“ velí v ohlasu pro klubový web. Lodivod Frýdku-Místku Peter Venglarčík tuší, že Znojmo pro jeho družinu nebude snadným soupeřem. „Taková mužstva liga nezná,“ nechal se slyšet mfkfm.cz.

V sobotu proběhne rovnou pět druholigových utkání. První dvě z nich začnou dopoledne v 10.15.

Pardubice hostí Ústí nad Labem. Východočeši mají za sebou prohru v derby s Hradcem Králové, Arma doma od Opavy inkasovala pět branek a padla 2:5. „Přijede k nám Ústí vedené Jiřím Skálou, který sbíral zkušenosti v Plzni po boku trenéra Vrby. Očekávám, že jeho tým se bude prezentovat podobným stylem jako Plzeňští. Tedy, že nebude mít problém hrát dopředu,“ analyzuje nadcházejícího protivníka svých svěřenců kouč Pardubic Jiří Krejčí. V souboji s Armou bude muset nahradit stopera Pirocha, který v zápase s Hradcem dostal červenou kartu. „Není to příjemná starost, ale pochopitelně si s tím poradíme. Jak? To uvidíte v sobotu,“ zůstal Krejčí tajemný. Duel z města perníku bude živě na svém webu vysílat sázková kancelář Fortuna.

Třinec se doma střetne s nováčkem Olympií Praha. Ta zatím bodovala v každém dosavadním soutěžním utkání. Nejprve porazila Pardubice, pak uhrála remízu s Táborskem a naposledy také s Viktorií Žižkov. Slezané se v minulém kole museli vyrovnat s první porážkou v sezoně. V krajské bitvě jim ji uštědřil Frýdek-Místek. „Olympia Praha má mladý tým, který prožívá nováčkovskou euforii. Z první tří zápasů získal pět bodů. Podle mě to bude podobný duel jako proti Frýdku-Místku. Musíme hrát svůj fotbal a bojovat na maximum,“ nabádá na fotbaltrinec.cz kapitán výběru trenéra Nečka Marek Čelůstka. Mač Třineckých s Olympií si pro přímý přenos vybrala jak Česká televize, tak sázková kancelář Fortuna.

V 17 hodin na sebe narazí Táborsko a Příbram. Středočeši se dosud ve Fortuna národní lize trápili a na první výhru stále čekají. Vlahý pocit z tříbodového zisku ještě neokusili ani Táborští, kteří za první tři kola uhráli tři remízy. „Naším přáním je utkání s ex-ligistou v domácím prostředí zvládnout. Hráči už určitě nebudou tak nervózní jako před dvěma týdny v utkání s Olympií. Věřím, že sérií tří remíz prolomíme a zvítězíme,“ říká optimisticky lodivod jihočeského týmu Roman Nadvorník, který proti Příbrami může počítat s novou posilou, záložník Janem Štohanzlem. „Je to velmi zkušený fotbalista, který hrál evropské poháry. Měl by nám pomoci uklidnit hru našich mladých hráčů. Právě proto jsme o něj stáli,“ vysvětlil pro oficiální klubové stránky Nádvorník.

V 18 hodin je v plánu výkop zápasu mezi Opavou a Sokolovem. Hráči Slezského FC vévodí tabulce i střelecké produktivitě Fortuna národní ligy. Zato Baník si moc výskat nemůže, na kontě má dvě porážky a jediný bod za plichtu 3:3 v minulém kole s Táborskem. Opavská záložník Tomáš Jursa tomu však velkou váhu nepřičítá. „Je jedno, kolik mají bodů. Vím, že hrají dobře po šestnáctku. Náš cíl je jasný – vyhrát!,“ má jasno hráč, který měl nemalý podíl na pohárovém vítězstvím Opavy 3:1 nad třetiligovým Prostějovem.

Čtvrté kolo druhé nejvyšší soutěže se dohraje v neděli, kdy jsou na programu tři utkání.

V tradičních 10.15 se Žižkov představí v domácím prostředí proti Vítkovicím. Oba celky se zatím pohybují v horší polovině tabulky. Viktoria je desátá, Ostravané třináctí. Duel nabídne přímým přenosem na svých webových stránkách sázková kancelář Fortuna.

Zbývající dva zápasy startují úderem 17. hodiny. To mezi sebou poměří síly Vlašim a Varnsdorf a také České Budějovice a Hradec Králové. Votroci nastoupí proti Dynamu posilněni triumfem v bitvě o východní Čechy s Pardubicemi. Tu získali v poměru 2:1, když po vyloučení sokova hráče dvěma brankami otočili nepříznivé skóre. Jak si povedou s konfrontaci s Českobudějovickými, budou živě vysílat kamery sázkové kanceláře Fortuna.