24.08.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 5. kola: Na čele je opět Opava, České Budějovice ztratily

Foto: dynamocb.cz
Praha – Fotbalisté Slezského FC Opava jsou opět v čele Fortuna národní ligy poté, co dokázali vydolovat tři body ze zápasu proti Táborsku. Naopak vedoucí celek tabulky po čtyřech kolech SK Dynamo České Budějovice ztratil dva body na půdě nováčka soutěže - pražské Olympie. Zaváhala i Vlašim, která uhrála ve Frýdku-Místku jen bod za remízu 1:1.

Nenavázat na předchozí výsledek v duelu se Sokolovem toužili fotbalisté Opavy, kteří tentokrát vyzvali nenápadné Táborsko. Jihočeši se zatím prezentují velmi solidními výkony, ale na svém kontě měli po čtyřech kolech pouze tři body. Úvod utkání měla Opava doslova bleskový. Ve vápně hostů se uvolnil Schaffartzik, poslal míč na Jurečku a domácí vedli. Stejný hráč pak postupoval o několik minut později sám na brankáře Tomu, ale v tomto případě mířil mimo. Ve 24. minutě pak rozehrával nebezpečnou standardku Kuzmanović, nicméně ani jemu nebylo přáno. Zatímco proti Příbrami hosté šance neproměňovali, tady udeřili z první větší. Těsně před koncem první půle totiž hlavičkující Matej Mršič zvládl vyrovnat. Obrázek hry se neměnil ani po změně stran. Kuzmanovićovi trochu chybělo, Zavadilovy nůžky pak poslaly míč nad branku hostů. Na druhé straně sice zahrozil Štohanzl, ale větší šanci měl opavský Zapalač. I proti němu se Toma vytáhl. Klíčová situace se odehrála deset minut před koncem. Nejprve hosté promarnili situaci tři na jednoho, kdy Nešický nepřekonal tváří v tvář Fendricha. Hned z protiakce přišel centr na Žídka a z malého vápna zajistil hlavou Opavě nesmírně cenné tři body. Více se už totiž nestalo.

Středeční program odstartoval duelem na Strahově, kde svá domácí utkání hraje tým Olympie Praha. Soupeřem celku z hlavního města byly České Budějovice, které po čtyřech kolech vévodily tabulce Fortuna národní ligy. Přesto si první velkou šanci vytvořili domácí, ale pokus Lienera z hranice pokutového území skončil jen na břevně Křížkovy branky. Pak převzalo iniciativu Dynamo. Táborskému ale před brankou chyběl k zakončení malý krok, Wermkeho ránu pak vytěsnil nad výborný Frydrych. Největší šanci si pak hosté vytvořili po akci z pravého křídla, kdy se míč posouval od kopaček celé plejády hráčů, až si našel před brankou Čavoše. Jeho zakončení zblízka bylo ale jedním z fotbalistů Olympie přizvednuto nad. Atraktivní zápas pokračoval i ve druhé půli. Jako první pozlobil domácí obranu Wermke, ale z ostrého úhlu už na Frydrycha nevyzrál. Domácí ale převzali iniciativu a měli k dispozici celou řadu rohových kopů a standardních situací, z nichž ale větší šance nepřicházely. Až akce Lienera s Frizonim mohla volat po gólu, Křížek si ale s prudkou střelou poradil. Na druhé straně pak hlavičkoval zblízka do tyče Kadula, k němuž se snesl centr z pravé strany. Hru Pražanů oživil příchod Krsty Dordeviće, ale ani jeho dva pokusy úspěch nepřinesly. Body se po výsledku 0:0 dělily.

Posíleni vítězstvím na půdě Táborska vstupovali do další důležité bitvy o body fotbalisté Příbrami. Jejich soupeřem byl poslední celek tabulky a dosud velmi tápající Varnsdorf. Jako první zahrozili hosté poté, co Kocourek protáhl Boháče, jinak se ale první půle nesla ve znamení zranění. Příbram totiž dvakrát střídala vinou zdravotní indispozice Zápotočného a Jandery. Šance přicházely zkraje poločasu. Nejprve z malého vápna neuspěl hostující Bílek, po něm se do branky nesnesl ani oblouček Danoského. Podobně jako ve Vlašimi, i teď udeřil Varnsdorf jako první. Po rohovém kopu se dostal k míči Chlumecký a překonal Boháče. Z nepříjemné sprchy se ale Příbramští rychle oklepali. Kiliánův pokus sice ještě skončil na břevně, ale o pár okamžiků později už Ayong svůj souboj s Porcalem vyhrál. K výbornému výkonu se poté rozehrál Matoušek. Proti jeho první šanci si sice ještě Porcal připsal úspěšný zákrok, ale s jeho dalším náběhem za varnsdorfskou obranu už nikoliv. Minutu před koncem pak stejným způsobem přidal ještě jeden gól a pečetil tak důležitou výhru Středočechů 3:1. Varnsdorf naopak zůstává v tabulce poslední.

Frýdek-Místek by se letos rád vyhnul starostem loňského jara a je si vědom toho, že je potřeba k tomu bodovat na vlastním hřišti. Los mu však do pátého kola předurčil velmi těžkého soupeře, fotbalisty Vlašimi. Jeden z nejofenzivnějších týmů celé soutěže potvrzoval roli favorita v prvním poločase a na vyložené šance v jeho podání se nemuselo čekat dlouho. Brankář Buček ale výborně zpacifikoval příležitost Hadaščoka, krátce na to neuspěl v koncovce ani Fotr. Do třetice v krátkém časovém sledu ale již přišla vlašimská radost. Na další centr totiž tentokrát Buček nedosáhl a Hadaščok pouze uklízel míč do odkryté branky. Valcíři postupně vyrovnávali hru a začali se dostávat do náznaků příležitostí. Willwéber ovšem vysoko přestřelil, Literákova hlavička také šla mimo. Ve druhé půli zpočátku Vlašim hlídala těsný náskok. Hadaščok navíc dvěma povedenými akcemi ohrozil branku domácích, ale ani v jednom případě mu zakončení nevyšlo podle představ. A tak se nakonec dočkal Frýdek-Místek vyrovnání pouhých patnáct minut před koncem. Po centru Šumského totiž zacílil přesně hlavičkující Švrček. Oba týmy nakonec mohly strhnout vítězství na svou stranu. Haškův pokus z hranice vápna zlikvidoval Buček, na druhé straně pak Nguyen uchránil remízový výsledek proti Kovaříkovi.

Sokolov po rozpačitém startu letošního ročníku Fortuna národní ligy zachránil v závěru remízu proti Táborsku a nečekaně okradl o body i favorita soutěže z Opavy. Tentokrát byl jeho soupeřem další tým ze špičky tabulky, výběr Třince. Hosté sice na hřištích soupeřů nehrají dlouhodobě příliš dobře, v Sokolově ale nebyli vzhledem k předchozím výsledkům v špatné pozici. Měli také první šanci. Dedičova střela z deváté minuty ale prolétla vedle. Pak se rozchytal k výbornému výkonu třinecký gólman Paleček. Ten se zprvu zaskvěl zejména proti střelám Glasera, když obě dvě dokázal zneškodnit. Neuspěl proti němu ani čerstvý reprezentant jednadvacítky Lukáš Provod. Paleček deptal domácí střelce i nadále. Sklonit se před jeho uměním totiž musel také Adam Ševčík. Ale největším vyzyvatelem třineckého gólmana zůstával i nadále Glaser. Jeho další přímý kop však vyústil ve skvělý Palečkův zákrok. Nakonec se ale Glaser přece jenom dočkal. Pár minut před koncem se totiž opřel do odraženého míče, jenž zapadl přesně k pravé tyči. Tříbodový zisk pak Sokolovu musel v závěru zachránit Belaň. Sokolovský gólman totiž výtečně zlikvidoval střelu Kateřiňáka. Baník se tak v tabulce posunul výrazně kupředu.

Dosud neporažený Žižkov zamířil na půdu dalšího týmu, jenž by se rád porval o návrat mezi elitu. Hradec Králové se navíc chtěl omluvit za předchozí krach v Českých Budějovicích, kde schytal nečekaný debakl. Hrálo se bez větších zábran a brankové příležitosti byly denním chlebem zápasu. Šanci Krátkého sice ještě Hrubeš zneškodnil, ale na střeleckou potenci Jana Pázlera byl krátký. Pět minut před přestávkou totiž nejlepší střelec předminulého ročníku soutěže ideálně zakončil akci Zorvana s Krátkým a Votroci vedli. Tři minuty po změně stran navíc tentýž útočník zase gólově uzavřel akci po stejné ose. Tentokrát Hrubeše přehodil parádním lobem. Domácí mužstvo kontrolovalo průběh zápasu a směřovalo k nesmírně důležitým třem bodům. Další kombinaci s Krátkým navíc přetavil v dovršení hattricku Pázler. Pak se začali ukazovat i Pražané. Švejdíkovi hlavička z výborné pozice nesedla, Podrazký ale z hranice vápna již na Ottmara vyzrál. Nebylo to ale poslední slovo. V závěrečné minutě celého zápasu totiž toužil završit svůj osobní galakoncert neudržitelný Jan Pázler. Ve středovém kruhu si počkal na přihrávku, uběhl s míčem pár metrů a přesnou ranou k levé tyči uzavřel gólový účet zápasu. Odpustky tedy byly zaplaceny, Žižkov si k první sezónní porážce přibalil i čtyřbrankový příděl.

Nedobrý start po spanilé záchranářské jízdě prožívají ve Vítkovicích. Na domácí půdě sice vybojovaly dva body, ale ve dvou venkovních zápasech vždy utrpěly těžký debakl. V zápase dvou poločasů s odlišným průběhem hry měly v prvním dějství určitě navrch Pardubice. Úvodní šanci měl střelec Petráň, ale jeho rána do protipohybu Květona domácího gólmana neohrozila natolik, aby nemohl zasáhnout. Nicméně po další pěkné kombinační akci se už skóre měnilo. Fouskův centr skončil na hlavě Ladry a ten skvělým zakončením poslal míč za záda vítkovického brankáře. Vedoucí gól Východočechy uklidnil a ti mohli přidat i další branky. Zejména pak po chybě Mikuly v rozehrávce. Fusek poté uvolnil Petráně, ale jeho pokus tváří v tvář Květonovi šel mimo. Důležitý moment zápasu pak přišel v 56. minutě. Zprvu nevinný souboj mezi Petráněm a Kučerou totiž přinesl vyloučení pardubického útočníka za úder loktem. Vítkovický fotbalista pak musel opustit trávník s vyraženými zuby a s vidinou delšího léčení. Obrázek hry se od té doby prudce změnil. Knobloch měl plné ruce práce s pokusem Mrázka, zapotil se ale také proti Prajzovi a Ožvoldovi. Pak se sice vítkovický tlak proměnil v křeč, ale jedna šance ještě přišla. Po ruce pardubických fotbalistů v pokutovém území totiž kopal penaltu Mrázek. Jediný střelec svého týmu v sezoně však v kritické chvíli selhal a Vítkovice tak podlehly Pardubicím 0:1.

Jisté rozpaky panovaly po úvodu sezony také v Ústí nad Labem. Sem k dalšímu utkání letošního ročníku směřovali fotbalisté až z dalekého Znojma. Jihomoravané se přece jenom uklidnili výhrou nad Frýdkem-Místkem, kterou chtěli potvrdit i na půdě Army. Průběh utkání nepochybně ovlivnil hodně rychlý gól. Přízemní centr totiž přesně usměrnil Daniel Richter. Hrálo se prakticky na jednu branku. Možnosti ke skórování měli rovněž Zeman, Peterka či Javůrek, ale Znojmo drželo stav 0:1. Nikoliv však až do poločasové přestávky. Miskovič ve vápně uvolnil Michala Zemana a Arma v tu chvíli vedla již o dva góly. Třetí gól pak přišel přesně po hodině hry. Pilík uvolnil Richtera a ten dobrou středeční střeleckou formu dokumentoval svým druhým zásahem. V tu chvíli bylo o vítězi již definitivně rozhodnuto a řešila se pouze výše této výhry. Zmar znojemského týmu pak dokumentovala poslední minuta hry. Centr Jindráčka odvrátili hosté pouze k Matějkovi, jenž zakončením nepohrdl a čtvrtou brankou dokonal rozbor Znojma. Pro Ústí nad Labem to byla druhá výhra sezony znamenající solidní sedmibodový zisk po pěti kolech.