24.08.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 5. kola: Pázler dal Žižkovu čtyři góly a s přehledem vede produktivitu

Foto: fchk.cz
Praha – Viktoria Žižkov v pátém kole Fortuna národní ligy přišla o svou neporazitelnost, když podlehla Votrokům z Hradce Králové vysoko 1:4. s čistým štítem v kolonce prohry tak už zůstává jen vedoucí Opava a druhé České Budějovice. Zajímavostí kola je čtyřgólový zápis útočníka Hradce Králové Jana Pázlera právě do sítě Žižkova.

Po pátém kole soutěže zůstávají už jen dva neporažené týmy. Opava si doma poradila s Táborskem 2:1 a nechala hosty i nadále čekat na výhru. České Budějovice pak v bitvě proti Olympii nepřivodily domácím na Strahově první prohru, ale po remíze 0:0 se i tentokrát vyhnuly prohře. Tímto primátem se už naopak nemůže pyšnit Žižkov. Pražané jednoznačně padli v Hradci Králové 1:4. Votroci v této soutěži naposledy doma prohráli 8. května 2016 proti Karviné. S deseti body je aktuálně čtvrtá Vlašim. Středočeši neudrželi vedení ve Frýdku-Místku, který podobně jako Olympia doma letos dosud neprohrál.

Stále platí fakt, že nejhorší obrana soutěže je ve Vítkovicích. Třináctou a rozdílovou brankou inkasovaly od Pardubic. Ty jsou jedním ze dvou týmů, které doposud v soutěži neremizovaly. Tím druhým je Třinec. Svěřenci trenéra Jiřího Nečka ale padli v Sokolově a umožnili mu tím premiérovou výhru sezony. Do horní poloviny tabulky se vyšvihlo Ústí nad Labem. Severočeši si snadno poradili se Znojmem 4:0. Hosté dali zatím venku v tomto ročníku jen jediný gól. Nejhorším týmem soutěže zůstává Varnsdorf. Ten se sice podobně jako ve Vlašimi ujal vedení, ale nakonec odjížděl s prázdnou z Příbrami. Csaplárův tým vyhrál podruhé v řadě a už má na kontě sedm bodů.

Vysoký brankový průměr Fortuna národní ligy platí i po tomto kole, i když nedosahovalo takových hodnot, jako ta uplynulá. Série posledních osmi zápasů totiž nabídla "jen" 20 branek. Na této hodnotě se negativně podepsala bezbranková remíza Olympie s Českými Budějovicemi, či jednobrankové duely v Sokolově či ve Vítkovicích. Celkový průměr soutěže se tak aktuálně snížil na hodnotu 2,88 gólu na utkání. Nejproduktivnější zůstává se čtrnácti zásahy Opava. Alespoň deset branek už nasbírala mužstva Vlašimi, Českých Budějovic či Hradce Králové.

Návštěvy v teplých letních měsících zůstávají ve Fortuna národní lize i nadále na velmi slušné úrovni. Hned na pěti stadionech se totiž vyšplhaly přes hranici tisíce diváků na utkání. Nejvíce jich tradičně přišlo do Opavy, kde sledovalo výhru domácích nad Táborskem 2 333 diváků. Nejméně fotbalových příznivců se ocitlo na Strahově. Olympia tu hostila České Budějovice před 421 fanoušky. Celkem se na osmi stadionech sešlo 8 490 diváků s průměrem 1 061 na zápas.

Přehled divácké návštěvy 5. kola:

1. Slezský FC Opava – FC MAS Táborsko (2 333)
2. 1.FK Příbram – FK Varnsdorf (1 218)
3. FC Hradec Králové – FK Viktoria Žižkov (1 120)
4. FK Baník Sokolov – FK Fotbal Třinec (1 120)
5. FK Ústí nad Labem – 1.SC Znojmo FK (1 035)
6. MFK Frýdek-Místek - FC Sellier & Bellot Vlašim (720)
7. MFK Vítkovice - FK Pardubice (523)
8. FK Olympia Praha – SK Dynamo České Budějovice (421)

Vypadá to jako, kdyby se historie vrátila do předminulé sezony. Tehdy ovládl soutěž kanonýrů útočník Hradce Králové Jan Pázler. Šestadvacetiletý fotbalista tehdy zaznamenal sedmnáct zásahů. Teď už má na svém kontě za pět kol téměř polovinu tohoto výdělku. Skóroval totiž celkem v osmi případech. Hned čtyři z nich navíc ve středu umístil do sítě Žižkova a stal se tak střelcem kola. Na druhém místě proto zůstal osamocený vlašimský Oskar Fotr se čtyřmi trefami. Dotahuje se na něj úspěšný střelec z duelu ve Frýdku-Místku a jeho týmový kolega Vojtěch Hadaščok se třemi góly. Dvěma přesnými zásahy se v minulém kole blýskli ještě Jan Matoušek, pro nějž to byly při třetím startu ve Fortuna národní lize v životě debutové góly, a ústecký Daniel Richter. Ten v novém působišti rovněž zaznamenal premiérové zásahy.

Vzácně vyrovnaná je zatím statistika brankářů s počtem vychytaných nul. Za úvodních pět kol se to totiž žádnému z nich nepovedlo více jak dvakrát. Na tuto metu se dostali po vzájemném duelu Luděk Frydrych z Olympie a Zděnek Křížek z Českých Budějovic. Druhou nulu v řadě pak vychytal i sokolovský Jaroslav Belaň. Milan Knobloch z Pardubic se zase podílel na výhře svého týmu ve Vítkovicích. Nulu udržel i mladý gólman Jakub Kotěra z ústeckého týmu. Kromě nich mají dva čisté štíty na kontě ještě Lukáš Paleček (Třinec), Marek Boháč (Příbram) a Karel Hrubeš (Žižkov). Udržet čisté konto se dosud nepoštěstilo týmům Vlašimi, Hradce Králové a Táborska.

Průměr blížící se jedné červené kartě na kolo byl zachován ve Fortuna národní lize i po středečních zápasech. O vyloučení se totiž postaral pouze východočeský střelec Michal Petráň a jeho Pardubice musely ve Vítkovicích odolávat dlouhé přesilovce, kterou zvládly. Nejtrestanějším hráčem dosavadního průběhu soutěže, co do počtu žlutých karet, zůstává Jan Peterka. Ten v souboji proti Znojmu inkasoval své letošní čtvrté žluté varování. Pouze jediná karta byla rozdána v duelu Olympie s Českými Budějovicemi, nejvíce (6) jich padlo v Příbrami, kde hostoval Varnsdorf.