08.09.2017 | Martin Hruzík | Hráč měsíce

Hráč měsíce Jan Pázler: Už mám věk na to být tahounem

Foto: fnliga.cz
Praha, Hradec Králové – Osm branek v šesti úvodních kolech Fortuna národní ligy. Skvělá bilance, kterou má na svědomí hradecký Jan Pázler. Samotný útočník je za svou skvělou formu odměněn oceněním pro hráče měsíce srpna. "Určitě jsem za to rád, individuální ocenění potěší. Je to však zásluha celého týmu, kterému když se daří, tak z toho pak někdo vyčnívá. Teď to vyšlo na mě, příště to bude někdo jiný," dodává skromně.

Honzo, pamatujete na své fotbalové začátky? V devíti letech se o vás přetahovala Sparta se Slavií. Jak jste to v takovém věku vnímal?
V šesti letech jsem začal s fotbalem v Náchodě. V těch devíti letech jsem vnímal Spartu i Slavii jako dva největší kluby v České republice, ale rozhodnutí bylo samozřejmě na rodičích. Řešili to hodně s tehdejšími trenéry a pak rozhodli o mém dalším fotbalovém osudu.

Ptali se vás, kam byste chtěl?
To ano, řešili to se mnou, ale spíše dali na trenéry.

Dostal jste se až do A týmu, kde přišel v roce 2010 debut proti Boleslavi. Jak na něj teď vzpomínáte? Byl to v té době splněný sen?
Ve Slavii jsem prošel celou mládeží a vždy jsem si chtěl zahrát za první tým, takže to pro mě určitě nějakým způsobem splnění snu bylo. Jsem hrozně rád, že můj první ligový start byl zrovna za Slavii.

Zůstalo však pouze u jednoho, nemrzí vás to?
V době, kdy jsem hrál ve Slavii, se tam dost často měnili trenéři v áčku, bylo tak těžké si udržet místo. Byl jsem ještě mladý a mou prioritou bylo pravidelně nastupovat, proto jsem pak zvolil variantu přesunu na Duklu.

Té jste pomohl k postupu do nejvyšší soutěže. První klubový úspěch. Jak jste ho tehdy prožíval?
Tenkrát to byl můj první postup ze druhé ligy do první. Hrával jsem tam, ale ještě jsem neměl úplně stabilním hráčem týmu. V mých devatenácti letech mi to však dalo hodně zkušeností a první velký úspěch ve velkém fotbale.

Jan Pázler

Tým: FC Hradec Králové
Narozen: 10.01.1991
Pozice: Útočník
Výška: 182 cm
Váha: 77 kg
Předchozí působiště: Slavia Praha, Dukla Praha, Jablonec, Znojmo

V Dukle se vám dařilo, ale najednou jste odešel do Jablonce, kde vám však pšenka nekvetla. Co bylo špatně?
Dařilo se mi tam i v první lize a později přišel zájem Liberce a Jablonce. Dukla mě tak prodala do kádru druhého jmenovaného, avšak nedopadlo to dobře. Chtěl mě tam trenér Kotal, ten však bohužel po pár kolech skončil a nový trenér sázel na jiné hráče. Bylo to pak těžké.

Neustále jste se vracel na hostování do Dukly, nelitoval jste toho přestupu?
V první chvíli jsem toho asi litoval. Kdybych zůstal v Dukle, možná by to pro mě v tu chvíli bylo lepší. Leč je to jen kdyby... Postupem času toho nelituji. Byla to pro mě velká zkušenost, Jablonec už je zase větší klub než Dukla. Teď už to všechno beru tak, jak to bylo.

Byla Dukla takovou jistotou?
Určitě. Znal jsem tamní prostředí, kluci tam byli pořád stejní... Měl jsem to tam rád.

V sezóně 2013/2014 jste toho ale za A tým Dukly i Jablonce odehrál pramálo. Bylo to tehdy náročné?
Bylo. Hrával jsem málo, spíše jsem nastupoval za juniorku, což mi moc nedávalo. Juniorská soutěž není úplně ono, přeci jen to není pořádný dospělý fotbal. Bylo to pro mě velké zklamání.

Náhle přišlo angažmá ve Znojmě, kde jste nastřílel devět branek...
Potřeboval jsem někde stabilně začít hrát, nabrat zápasové vytížení. Znojmo mi pomohlo, rád na něj vzpomínám. Bylo to pro mě velké vysvobození.

O rok později už jste v dresu Hradce nasbíral 17 zásahů a dotáhl tým do první ligy. Berete to jako svůj doposavad největší úspěch?
Asi ano. Podle mě jsme Fortuna národní ligou prošli velmi dobře a předváděli dobrý fotbal. Já se stal nejlepším střelcem soutěže, takže pro mě osobně to byla určitě jedna z nejlepších sezón v dospělém fotbale.

Loni v lize pak však ani pět vašich branek nepomohlo Hradci udržet ligu. Proč jste spadli?
Je to velká škoda. Hlavně jsme nezvládali domácí zápasy, což byla asi alfaomega celé nepodařené sezóny. Na podzim to ještě šlo, ale na jaře jsme Pod lízátky získali hodně málo bodů. Bez domácích vítězství se nedá zachránit.

Letos je to však zase úplně jiná píseň. Jste sice čtvrtí, ale vy sám jste dal 8 z 11 hradeckých branek. Jak je to možné?
Prostě to tam nějak padá. Hrajeme dobře jako tým a kluci mi to výborně připravují, já to pak jen za ně zhodnocuji. Je to zásluha celého týmu.

Není škoda, že těch bodů není ještě víc?
Pokud si správně pamatuji, tak když jsme postoupili předloni, ze začátku jsme těch bodů měli ještě méně. Mohlo jich být více, ale jediný zápas, který se nám opravdu nepovedl, byl ten v Českých Budějovicích, kde jsme opravdu propadli. Jinak si myslím, že to z naší strany bylo dobré.

Vyhovuje vám nynější role tahouna týmu?
Osobně mi vyhovuje, hlavně tedy cítím důvěru od trenéra, což mi dodává sílu. Už jsem o něco starší, takže bych tahounem být měl.

Nebojíte se, že se hra Hradce zvrhne ve "vše na Honzu"?
To ne, to si nemyslím. Podle mě máme kvalitní tým a gól může dát každý. Teď to vyšlo, že góly dávám já a Petr Schwarz, který má tři, ale u nás je schopný dát gól každý. Ono se to srovná.

Berete aktuální formu jako svůj vrchol?
Ale jo. Musím zaklepat, že se teď fakt daří. Určitě bych si ale přál, abychom to zvládli a postoupili zpět do nejvyšší soutěže.

Minule jste mi řekl, že byste chtěl dát letos opět 17 branek, nemíříte však po takovém začátku trošku výš?
Základ je položený dobře, ale uvidíme. Hlavně abychom vyhrávali, získávali body a je jedno, kdo ten gól dá. Ale samozřejmě pokud mi to tak bude padat i nadále, tak budu jen a jen rád.

Střelecká forma vám přinesla zisk ocenění pro hráče měsíce srpna. Co na něj říkáte?
Určitě jsem za to rád, individuální ocenění potěší. Je to však zásluha celého týmu, kterému když se daří, tak z toho pak někdo vyčnívá. Teď to vyšlo na mě, příště to bude někdo jiný.

Jistě, avšak osm branek v šesti utkáních. V čem tkví to kouzlo?
Jsem útočník, takže se holt v zápasech dostávám do brankových příležitostí, které se mi teď daří proměňovat. Soustředím se na každou šanci a holt mi to nyní tzv. "lepí."

Vysoko jsou také Třinec a zejména Pardubice, jsou pro vás tito rivalové překvapením?
Pardubice mají dobrý tým a už dlouho hrají v podobném složení, takže ty mě tolik nepřekvapily. Když jsme je teď porazili 2:1, tak hráli výborně a byli dost nepříjemní. Třinec loni hrál celkem dole, ale mají taky dobrý tým a hodně nepříjemní budou hlavně doma. Moc se tam vyhrávat nebude.

Sledoval jste zápasy reprezentace? Co říkáte na výkon proti Německu a Severnímu Irsku?
Proti Německu jsme hráli velmi dobře, jen škoda, že jsme po vyrovnávacím gólu tak rychle inkasovali. Byl to dobrý zápas. S Irskem to už nevyšlo, soupeř byl o něco lepší, my se do šancí nedostávali, a teď už nemáme šanci postoupit.

Reprezentaci dlouhodobě chybí kvalitní útočníci, čím to podle vás je?
Těžko říct, fakt nevím. Asi chybí David Lafata, ten by podle mě nějakou tu branku dal. Naši útočníci bohužel nehrají v top klubech v zahraničí. Na druhou stranu Schick bude hrát v AS Řím a je velkou budoucností pro český fotbal, tak snad se to časem zlepší.