19.09.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 8. kola: Favorité ztráceli, na čele žádná změna

Foto: Pavel Kacerovský (dynamocb.cz)
Praha – První tři týmy tabulky Fortuna národní ligy ve svých víkendových zápasech zaváhaly, a tak se pořadí na čele tabulky nemění. Na prvním místě zůstala Opava, která zachránila bod v Třinci. České Budějovice zase ztratily dva body s Frýdkem-Místkem a Hradec Králové proti oslabenému Varnsdorfu vydoloval také jen remízu. Do špičky se po třetí výhře v řadě vmáčklo Znojmo.

Po předchozích nezvládnutých duelech s Olympií a v Hradci Králové toužila Vlašim konečně naplno zabodovat v souboji s Vítkovicemi, které letos tápou. Oba týmy přistoupily k utkání kombinačně. První Vyhnalova šance sice ještě vedoucí trefou Středočechů neskončila, ale stejný hráč ještě do přestávky hlavou po rohovém kopu otevřel skóre. A byl to právě Vyhnal, který si střelecky podmanil zápas. Přečíslení zkraje druhé půle pak vyřešil stejný hráč druhou brankou v utkání. Přesto ale celek z dalekých Vítkovic nesložil zbraně. Nguyen sice ještě udržel čisté konto proti Matějovi, ale proti ráně Szotkowskiho už byl krátký, ač si na míč ještě stačil sáhnout. Další šance hostů však zůstaly nevyužity a naopak na druhé straně zakončil rychlý přechod ranou do prázdné branky Tusjak. Vlašim si tak připsala cenné tři body do tabulky.

V souboji dvou týmů se solidní formou přivítaly Pardubice mužstvo Znojma. Jako první zahrozili Východočeši. Surzyn postrašil Veselého ze zajímavé pozice, ale neuspěl. Na druhé straně se Knobloch vytáhl proti Šamánkovi. Další dobrou možnost měli domácí prostřednictvím střídajícího Rybičky, ale skóre zůstalo neměnné až do uplynutí hodiny hry. Dorážka Růska ovšem výsledkem pohnula ve prospěch Znojma a Jihomoravané směřovali vstříc třetí výhře v řadě. Nadějné příležitosti na vyrovnání pak nevyužil Černý, jehož střela z otočky byla sražena na rohový kop. Pardubice pak v závěru přitlačily, ale i přes několik standardních situací a centrů nakonec remízu vybojovat nedokázaly.

Před televizními kamerami se střetla dvě mužstva ze špičky tabulky. Doma velmi silný Třinec přivítal Opavu, která hájila vedoucí postavení v tabulce. Zápas začal velmi zostra. Nejprve měl výbornou možnost Juřena, který zakončoval prakticky do prázdné branky, ale na brankové čáře zachránil situaci Žídek. A tak se poprvé prosadil Slezský FC. Schaffartzik zvládl souboj s Reintamem, předložil míč pro Smolu a hosté vedli. Nicméně jen pár minut. Juřena oslovil na malém vápně Ižvolta, který dokázal vyrovnat. Třinečtí nehráli vůbec špatně, což potvrdili po změně stran. Juřena využil hned svou první šanci ve druhém dějství a domácí vedli. Právě Juřena byl motorem většiny útočných akcí domácích. Jeho další nabídky využil ke zvýšení náskoku Šumbera ranou k tyči. Přesto Opava stačila snížit. Šestnáct minut před koncem dal svěřencům Romana Skuhravého naději Simerský. Jursa pak deset minut před koncem trefil svou střelou Smolu, odražený míč se dostal ke Kuzmanovičovi, který zařídil srovnání na 3:3. Opava zůstává i nadále první.

Naprosto v klidu mohla cestovat pražská Olympia k dalšímu utkání Fortuna národní ligy do Příbrami. Středočeši byli v prvním poločase aktivnější, ale jejich útočným akcím chyběl překvapivý moment. Hodně byl vidět Fantiš, ale jeho centrům chyběla potřebná přesnost, a tak brankář Soukup nemusel čelit vážnější situaci. Snad pouze Ayong měl tutovku, ale neuspěl. A tak udeřilo na druhé straně. Ojedinělý útok hostů táhl Verner, přesným pasem našel Rumla a ten přeloboval Boháče. Do konce poločasu zbývalo už jen pár sekund, a tak se jednalo o pořádně ledovou sprchu pro domácí. Hosté byli naopak pokropeni živou vodou a brzy po příchodu z kabin udeřili podruhé. Proti Hejnému ještě Boháč stačil zasáhnout, ale Frizoni už dopravil míč do sítě. Po hodině hry sice Olympia dostala v letošním ročníku další červenou kartu Dubnem, ale Příbram stačila jen snížit. Z penalty se prosadil sám faulovaný Skácel. Na druhé straně navíc přinesl definitivní rozhodnutí z přímého kopu Erik Liener.

Táborsko potřebuje zkraje nového ročníku body jako sůl a proti venku nevýraznému Ústí nad Labem k tomu mělo dobrou šanci. V prvním poločase však Jihočeši nejprve přežili obrovskou šanci Richtera, jenž mířil těsně vedle, aby vzápětí inkasovali z kopačky Michala Leibla. Obránce Army se trefil prudkou ranou pod břevno a Ústí vedlo. Klasické táborské poločasové pokračování směrem k hráčům z tribuny tak napsalo svůj další díl. Nicméně po změně stran Táborsko zabralo. Pokusy Musiola a Nešického znamenaly pro branku soupeře pouze varování. Kotěra držel nulu do 68. minuty. To ho překonal zblízka Mysliveček. Tlak domácího mužstva v tu chvíli sílil. Štohanzl s Musiolem další možnosti nevyužili, ale Mršičův centr na hlavu Musiola už pro domácí tribuny radost přinesl. Snahu hostů o vyrovnání pak definitivně utnul Gilián, jenž musel po dvou žlutých kartách opustit trávník předčasně. Táborsko tak mohlo slavit svou druhou výhru sezony.

Na první výhru stejně jako ve Vítkovicích čekají ve Varnsdorfu. Severočeši tentokrát v sobotu odpoledne přivítali v Kotlině Hradec Králové. Touha konečně okusit pocit vítězství hnala od začátku domácí mužstvo dopředu. První šanci však Breda neproměnil, trefil pouze boční síť branky Radima Ottmara. Stejný hráč si přesnější mušku naordinoval deset minut po začátku druhé půle. To totiž ranou z dvaceti metrů vyhnal pavouky z šibenice Ottmarovy svatyně. Královéhradečtí tak ochutnali stejnou situaci jako před týdnem doma s Vlašimí. Nicméně radost brzy vystřídalo na straně Varnsdorfu zklamání. Král totiž zkosil unikajícího Martana a uviděl z rukou rozhodčího červenou kartu. Vyrovnání nakonec přišlo deset minut před koncem. Poskakující míč v pokutovém území trefil Plašil přesně tak, jak bylo zapotřebí a zařídil dělbu bodů.

Mezi špičku se mohl po nedělním zápasem proti Sokolovu zmáčknout také Žižkov. Nicméně Pražané předvedli před svými fanoušky jednoznačně nejhorší výkon sezony. Určitě jim nepomohla ani situace z druhé minuty, kdy rohový kop propadl na zadní tyč k Přeučilovi a ten dokázal dopíchnout míč za brankovou čáru. Jedinou šanci Viktorie v první půli pak neproměnil Čermák a zase přicházelo nebezpečí hlavně ze strany Baníku. Po rychlém protiútoku a nabídce Glasera nejprve navýšil vedení hostů Kosak a o chvíli později vychytal v obrovské šanci Hrubeš Končala. Po změně stran Sokolov pokračoval v zahazování šancí. Kosak z brejku pálil vedle a Žižkov tak nakonec dokázal snížit. Spornou penaltu dokázal proměnit Podrazký a mohlo být zdaláno na drama. Jenže pak putoval po druhé žluté kartě do kabin Toml a oslabení Pražané se už na nic nezmohli. Naopak na druhé straně mohl ještě přidat pojistku Provod, ale nebyl úspěšný.

České Budějovice chtěly po předchozí prohře s Příbramí opět doma naplno zabodovat a dostaly k tomu ideálního soupeře. Výkony Frýdku-Místku mají sestupnou tendenci, a tak se očekával jednostranný zápas. Opticky tak i vypadal. V první šanci chyběly Mashikemu jenom centimetry ke gólové radosti. Valcíři naopak svou první šanci zužitkovali. Varadi fauloval ve vápně Ondráčka a z pokutového kopu se dokázal trefit někdejší talent českého fotbalu Nikolas Šumský. Odpověď na sebe však nenechala dlouho čekat. Po akci Javorka a Mashikeho to byl zkušený Táborský, kdo zařídil Horejšovým svěřencům relativní poločasový klid. Ve druhém poločase už tlak Dynama nebyl tak silný. Dobrou šanci měl Pešek, ale neuspěl stejně jako Mashike. Hlavičku Táborského po rohovém kopu pak zase zlikvidoval gólman Buček. Hosté vsadili v posledních minutách vše na jednu kartu a vyplatilo se. Díky urputné defenzivě nakonec urvali bod za remízu 1:1.