24.04.2018 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 23. kola: Opava sice ztratila, stále má ale náskok. Příbram zdolala Hradec

Foto: fkpribram.cz
Praha – Fotbalisté Opavy pouze remizovali ve Vlašimi, ale i tak si drží komfortní náskok na třetí Pardubice. Hradec Králové totiž prohrál v Příbrami a posunul tak Středočechy blíž elitní soutěži. V souboji o záchranu si pomohl Frýdek-Místek, který uspěl na Strahově, kde porazil Olympii 4:1. Ústí nad Labem a Vítkovice ztratily.

Fotbalisté Třince chtěli ukončit svoji dlouhotrvající sérii bez výhry v derby proti Vítkovicím. Už po první minutě k tomu měli velkou příležitost, kdy po akci Juřeny zakončoval Buchvaldek mimo. Na druhé straně zkoušel štěstí Hýbl, ale Paleček předvedl velmi dobrý zákrok a podržel svůj tým. Vaňkova dělovka o chvíli později pak minula horní tyč a do šaten se šlo za stavu 0:0. Když pak po centru Dediče byl v zakončení Čelůstka a neuspěl díky výbornému zákroku Květona, rozešli se oba soupeři smírně. Třinec tak nevyhrál ani na sedmý jarní pokus.

Fotbalisté Olympie Praha platí za remízového krále, v souboji proti Frýdku-Místku ale museli čelit soupeři, který bojuje o záchranu. Valcíři byli lepším týmem. Po rohovém kopu měli šanci Varadim a posléze Chvějou, ale toho vychytal Stejskal. Gólu se tak dočkali hosté až později. Po tvrdém souboji Fukaly míč propadl k Willwéberovi, který propálil Stejskala. Po změně stran se pak s domácím brankářem nedomluvil Ruml a po faulu Stejskala se pískala penalta, kterou proměnil Slaninka. Hned záhy navíc přidal pojistku Varadi a bylo hotovo. Střídající Mozol pak ještě perfektní střelou zpoza vápna zvýšil na 4:0 a snížení domácího Katidise už přišlo pozdě.

Ve šlágru kola hostila Příbram třetí Hradec Králové. Domácí se bodovým ziskem mohli výrazně přiblížit k postupu, hosté potřebovali nutně vyhrát. Utkání začalo svižně a Matoušek už po několika minutách poslal svůj tým přesnou střelou na vzdálenější tyč do vedení. Další šance domácích zlikvidoval Ottmar a na druhé straně mohl vyrovnat Vlkanova, ale před brankářem Boháčem mířil vedle. Velkou šanci na pojištění náskoku měli domácí Grajciarem, ale ten neproměnil pokutový kop. Ještě do přestávky však Grajciar své selhání napravil, našel Matouška a ten se trefil přesně. Ve druhé půli nejprve neproměnil šanci Hlúpik a na druhé straně nesnížil ani Vlkanova. Krátkého střelu pak vykopl domácí Kodr a Příbram mohla slavit veledůležité vítězství 2:0. To jí výrazně přiblížilo k postupu.

V souboji dvou týmů s ne úplně ideální formou hostilo Táborsko mužstvo Znojma. Hosté začali vzájemný zápas výrazně lépe a brzy měli šanci prostřednictvím Javůrka, ale toho vychytal Toma. Poté si však počkal ve vápně na přihrávku Pospíšil a Jihomoravané přece jenom vedli. Dobrou možnost vyrovnat měl Nešický, ale trefil jen Navrátila. Mršić pak trefil jen břevno a do šaten o poločase odcházeli spokojenější hosté. Musiol pak po změně stran našel jen náruč Veselého, Mršič na druhé straně zase nevyužil několik dobrých možností a Znojmo tak po dlouhé době mohlo oslavit tříbodový zisk.

Fotbalisté Pardubic se představili na půdě Žižkova a toužili pří výpadku Hradce Králové obsadit třetí pozici. Po nepříliš záživném začátku zápasu se prosadili po rohovém kopu, kdy si na vzdálenější tyči počkal na hlavičku Černý a mířil naprosto přesně. Velkou šanci na vyrovnání promarnil na druhé straně Štípek, který po chybě Knoblocha mohl zakončovat do prázdné branky, ale šajtlí jen obhodil bránícího obránce a poslal míč vedle. Ve druhé půli mohl nejprve srovnat Čermák, ale Knobloch se vytáhl. Pardubice pak měly několik dobrých možností, jak pojistit náskok. Černý trefil jen Hrubeše, v zakončení neuspěl ani Petráň. Přesto hosté nakonec těsné vedení udrželi až do konce.

Hráči Českých Budějovic hostili Sokolov a chtěli navázat na předchozí úspěch ve Frýdku-Místku. Do zápasu vlétli Jihočeši ve velkém stylu. Ondřej Ševčík brzy ve vápně fauloval Peška a penaltu proměnil Havel. Další gól přišel ještě před půlhodinou. Akci započal Nitrianský, Pešek pak ostrým centrem našel Mashikeho, jehož hlavička do protipohybu překonala brankáře Sokolova podruhé. Třetí gól přišel po ose Pešek – Hašek – Javorek a třetí jmenovaný zakončil přesně. Pešek pak navíc hned nevyužil skvělé Čavošovy kolmice k přidání čtvrté branky. Přeučil na druhé straně posunul míč k nohám Kosaka, který se trefil přesně, ale na druhé straně po přímém kopu Nitrianského skóroval Táborský střelou přesně k tyči. Jihočeši tak na jaře poprvé doma bodovali.

Fotbalisté Varnsdorfu potřebovali v derby utkání proti Ústí nad Labem naplno bodovat, aby utekli ze sestupových starostí. První střela Bílka se sice neujala, ale následný pokus po centru Kocourka a dorážce Durděviče už ano. Hosté se pochopitelně tlačili k vyrovnání, ale marně. Po faulu na Rudnytského navíc kopal penaltu domácí Durděvič, ale brankář Vašek zasáhl skvěle. Ve druhé půli pak po centru Durděviče trefil tyč Zieris a Varnsdorf hlídal svůj náskok relativně s přehledem. Na druhé straně ještě protáhl Porcala hbitý Novotný, ale další tlak Army už nepadal na úrodnou půdu. Domácí tak udrželi veledůležité vítězství 1:0.

Fotbalisté Vlašimi po sérii domácích porážek chtěli okrást o body vedoucí Opavu. Slezané měli v plánu odčinit zase předchozí bodovou ztrátu s Třincem, ale dlouho se jim to nedařilo. První dobrou šanci si vytvořil z přímého kopu Březina, ale neujal se ani jeho pokus, ani dorážka Hadaščoka. Ani Opava však nehrála špatně, nicméně velké šance neproměnila. Po změně stran pak utekl Janda, předložil míč Hadaščokovi a ten skóroval. Domácím bylo ještě veseleji po úniku Badochy, který prostřelil Šroma a Vlašim vedla 2:0. Opava se přesto nevzdala. Po rohu snížil Puškáč a ještě nějaký čas zbyl Slezanům na vyrovnání. Ve vápně dostal spoustu prostoru Kayamba a dopravil míč do branky. Remízový stav pak vydržel až do konce zápasu.