10.05.2018 | Petr Komárek | Top 3 uplynulého kola

TOP 3: Ústecký skalp favorita, pardubické body mladíků a hradecké rozhodnutí v poslední chvíli

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha – Bojují o záchranu a hodí se jim každý bod. Proti favorizované Příbrami si fotbalisté Ústí nad Labem vydobyli hned tři. Stačila jim k tomu jediná branka krátce před pauzou. Pardubicím chybělo několik stabilních opor základní sestavy. Trenéři Novotný s Krejčím za ně ale dokázali najít náhradu a Východočeši si výhrou nad Třincem udrželi teoretickou šanci na postup. O ten stále může válčit i Hradec Králové. Tři body v Sokolově urval brankou ze druhé minuty nastavení.

A) Ústí překvapivě zdolalo Příbram, jediný gól přinesla Kingueho standardka

Příbram se postavila papírově slabšímu soupeři, vždyť Ústí nad Labem bojuje ve Fortuna národní lize o záchranu a je poslední. Teoretické předpoklady se ale na domácím stadionu Army nenaplnily. Tři body zůstaly navzdory příbramským příležitostem na severu Čech. O výhře Ústí rozhodla situace z 43. minuty, tedy krátce před skončením prvního poločasu. Střela Kamerunce Kingueho z přímého kopu se zastavila až v síti. Druhý tým tabulky se prosadit nedokázal, ani jedna z jeho šancí brankou neskončila. Ústečtí si tak do zápolení o druholigovou příslušnou připsali vítané tři body a udrželi si kontakt s mužstvy před sebou. Příbram na venkovním hřišti padla podruhé za sebou.

B) Pardubice i s mladíky přemohly Třinec a drží si naději na postup

V zápase s Třincem se Pardubice musely obejít bez několika stabilních tváří základní jedenáctky. Kvůli karetnímu trestu nemohl nastoupit obránce Martin Šejvl, stejný případ se týkal i brankáře s nejvíce vychytanými nulami v celé soutěži Milana Knoblocha. Mezi tři tyče se tak postavil devatenáctiletý Nicolas Šmíd, do záložní řady trenéři Novotný s Krejčím postavili osmnáctiletého Tomáše Solila a dvacetiletého Radka Látala. I s mladíky ale Východočeši dokázali uspět. Třinec před vlastními fanoušky gólem Ladislava Mužíka ze 73. minuty porazili 1:0. Dosáhli tak na metu 45 získaných bodů a v případě dobrých výsledků stále mohou pomýšlet na vydobytí si oprávnění postoupit o ligu výš.

C) Hradec za minutu dvanáct sebral v Sokolově všechny body

Prohrávali, výsledek ale dokázali zcela otočit ve svůj prospěch. Fotbalisté Hradce Králové se v neděli představili v Sokolově. A na západě Čech inkasovali jako první. Po půlhodině hry museli skousnout přesnou hlavičku v podání Jana Mejdra. Po přestávce se ovšem Votrokům povedlo skóre dorovnat. Brankářem vyraženou střelou uklidnil do sítě Adam Vlkanova. Pak se užuž schylovalo k remíze a k dělbě bodů. V 92. minutě, pár chvil před závěrečným hvizdem rozhodčího, ale nastaly dvě klíčové situace. Za faul na unikajícího protihráče viděl druhou žlutou a vzápětí červenou kartu sokolovský stoper Ondřej Ševčík. Hradec následně zahrával standardku, z níž se krásně do horního rohu branky trefil Petr Schwarz. Úderem značky „last minute“ tak svému týmu přisoudil tři body. Východočeši mohou z třetího místa tabulky s 46 body stále spřádat postupové plány.

JAK TO DOPADLO MINULE?
Třinec protrhl jarní trápení s výhrami a po úspěchu ve Znojmě nasázel doma Táborsku potupného „bůra“. Gólový apetit Slezanů zvolili fanoušci Fortuna národní ligy momentem 25. kola.