05.08.2023 | Štěpán Navrátil | Zápas

Opava v domácím prostředí promrhala tříbrankový náskok, Žižkov si odvezl bod

Foto: sfc.cz
Fotbalisté Opavy ve čtvrtém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remizovali doma se Žižkovem 3:3, i když po 58 minutách vedli po brankách Solomona Omaleho, Yahayahy Marzuqa a Adama Ondráčka 3:0. Pak se ale prosadil hostující Radek Voltr, který proměnil penaltu, a po něm také střídající Milan Jirásek a David Sixta. Z utkání směřujícího k výhře Slezanů tak byl rázem duel s nerozhodným výsledkem, který znamenal dělbu bodů.
10' Omale
45+1' Marzuq
58' Ondráček
63' Voltr (pen)
75' Jirásek
88' Sixta
23' Kopečný
39' Helebrand
52' Janoščín
60' Omale
70' Richter
77' Finěk
79' Tregler
90' Muleme
Sestavy
A. Richter – Kopečný, Vincour, Helebrand, Kadlec – Ondráček, Janoščín, Blecha, Ščudla (73. Haitl) – Omale (90.+1 Hýbl) – Marzuq (73. Rataj)
Na lavičce: Fojtíček, Dostál, Whiffen, Vaněček
Trenér: Miloslav Brožek
Kotek – M. Richter, Březina (46. Kozojed), Tregler, Petrák (46. Finěk) – Řezáč (46. Jirásek), Hönig (85. Sixta), Rosa (85. Štrombach), Batioja, Muleme – Voltr
Na lavičce: Švenger, Oravec
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Křepský – Pochylý, Lakomý • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1412

Komentář

Aktivní Slezané začali s nátlakem již od výkopu a jejich práce nakonec přinesla i kýžené ovoce. V desáté minutě využil obrovské chyby v obraně Žižkova Solomon Omale, který vlétl mezi stopery, vystihl jejich přihrávku a svižným zakončením k levé tyči otevřel skóre.

Podobnou šanci měl i Marzuq, který přebral balon na hranici šestnáctky před vystoupeným gólmanem Kotkem, jehož pokořil kličkou do pravé strany a z úhlu zakončoval placírkou do nehlídané sítě. Na brankové čáře ale skvěle zasáhl dobíhající Březina.

Po menším tlaku hostů si vzala Opava slovo v nastavení. Dlouhé obléhání šestnáctky Žižkova vyústilo v centr z pravé strany, pro nějž si na přední tyč seběhl Yahaya Mohammed Marzuq a přesnou hlavičkou se postaral o gól do šatny.

I první patnáctiminutovka druhé půle jednoznačně patřila Slezanům. Gólman Kotek vyběhl pro dlouhý nákop až příliš pozdě, první pokus Marzuqa ještě na hranici pokutového území vyrazil, ale nadýchaný oblouček Adama Ondráčka z druhé vlny už skončil v bráně.

Jenže hosté to za zdánlivě rozhodnutého stavu nezabalili. Tři minuty po inkasované brance si vybojovali penaltu, ke které se postavil Radek Voltr a nekompromisní ranou pod břevno snížil. Obrana Opavy následně zaváhala při centru Milana Jiráska z levé strany. Standardní situace rozehraná z obrovské vzdálenosti neoslovila nikoho z nabíhajících hráčů, ale vysoký balon zapadl přesně na zadní tyč.

Finální úder přidala Viktoria v 88. minutě. David Sixta se prodral mezi oběma stopery, přesně zpracoval povedenou kolmici a z penaltového puntíku propálil Richtera střelou kolem těla. Bojovnost a efektivita v zakončení Žižkovu zajistila, že po vyrovnání v poslední půlhodině hry berou oba týmy po remíze 3:3 bod.