06.08.2023 | Daniel Ryl | Zápas

Dukla po přestřelce s Varnsdorfem slaví, dvakrát se trefil Šebrle

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté Dukly ve 4. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili nad Varnsdorfem 4:3. Rozhodlo se už v prvním poločase, kdy domácí po 25 minutách vedli už 3:0. Branky si připsali Šebrle, Zeronik a Barac. Naději na návrat do utkání dal po půlhodině hry hostům Firbacher, jenže ještě do pauzy se trefil podruhé v utkání Šebrle. Ve druhém poločase dal svůj druhý gól v zápase taky varnsdorfský Firbacher. V nastaveném čase se pak hosté dostali díky Dufkovi na dostřel. Severočeši pak měli i šanci na vyrovnání, ale Dukla ubránila vedení.
1' Šebrle
12' Zeronik
25' Barac
40' Šebrle
31' Firbacher
61' Firbacher
90+2' Dufek
16' Šebrle
65' Moulis
71' Kozel
90+4' Šťovíček
28' Zálešák
32' Michal
73' Ambler
Sestavy
Šťovíček – Ullman, Hašek, Peterka, Ludvíček – Kozel (90+3. J. Jeřábek), Barac – Moulis (67. Douděra), Matějka (80. Škoda), Šebrle (80. M. Červenka) – Zeronik (67. Špatenka)
Na lavičce: Rada, Vondrášek
Trenér: Petr Rada
Vaňák – Kouřil, Kubista, Švanda – Ambler, Kříž, Michal (87. Penc), Zálešák (46. Osaghae), Gembický (46. Omon) – Stránský (65. Dufek), Firbacher (77. Plachý)
Na lavičce: Pešl
Trenér: Miroslav Holeňák
Rozhodčí: Zaoral – Hurych, Dobrovolný • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 764

Komentář

Hned v první minutě bylo veselo, když domácí z prvního útoku udeřili zásluhou Štěpána Šebrleho, který se po hezké kombinaci zorientoval ve vápně a otevřel skóre. Dukla v samotném úvodu naznačila, jak bude první půle probíhat, protože naprosto dominovala, bezzubý Varnsdorf k ničemu nepouštěla a bylo otázkou času, než udeří podruhé.

Deset minut po první trefě David Kozel dobře vybojoval míč, načež vyslal za obranu Jakuba Zeronika a ten střelou k zadní tyči překonal Martina Vaňáka. O tři minuty později zakončoval Šebrleho zpětnou hlavičku nehlídaný David Kozel, ale jeho ránu ze středu vápna vytáhl Martin Kouřil z brankové čáry. Neutekly ani čtyři minuty a mohlo být hůř, když Moulisovu prudkou střelu z rohu vápna musel pokrýt pozorný brankář hostů.

Celý tým Varnsdorfu byl zralý na ručník, a přestože střela Lukáše Matějka zpoza vápna letěla jen vedle tyče, v pětadvacáté minutě si Jakub Barac po autu zpracoval míč a cestu k rohu šestnáctky završil parádní utaženou dělovkou k přední tyči. Když následně Pavel Moulis technickou střelou minul, Dukla mírně polevila a Varnsdorf z první šance zahrozil, když závar ve vápně po hostujícím autu zakončil pohotový Filip Firbacher. 

Svěřenci Petra Rady vzali klepnutí přes prsty jako varování. Čtvrtý gól mohl přidat Lukáš Matějka, ale jeho ránu tečoval obránce mimo brankovou konstrukci. Pět minut před přestávkou Dukla dostala hosty pod zámek, načež se ve vápně nejlépe zorientoval Štěpán Šebrle a druhým gólem vytvořil svému týmu pohodlný náskok. A navíc mohl v samotném závěru z brejku zkompletovat hattrick, jenže na malém vápně mu po Moulisově přihrávce nevyšel krok.

Jít do šatny s takovým náskokem může být ošidné, což se na Julisce potvrdilo. Dukla ve druhém poločase vypadla z tempa, načež jejího polevení Varnsdorf zkoušel využít. Oba týmy však měly jen náznaky šancí, než po hodině hry propadl ve vápně míč k Filipu Firbacherovi a drama bylo na světě. Severočeši ožili, snažili se dál bojovat a Dukla čekala na brejky. 

Často rozkouskovaná hra plná nepřesností už mířila do nastavení, ale hotovo zdaleka nebylo. Střídající Marek Červenka si totiž při brejku tří na dva při svém úniku příliš předkopl míč a zahodil šanci na rozhodnutí. Varnsdorf dokázal šance využít, když nedůrazná obrana Dukly dovolila Ladislavu Dufkovi snížit na rozdíl jediné trefy, která nemusela být poslední.

V posledních vteřinách ještě po závěru pálil zpoza vápna Martin Kouřil, jehož povedená střela proletěla jen těsně nad břevnem! Dukla tedy uhájila těsnou výhru, přestože se podobně jako v jarním utkání na hřišti soupeře, kde Varnsdorf také smazal ztrátu z 1:4 na 3:4, pořádně zapotila.