11.08.2023 | Jan Šimek | Zápas

Opava doma zabrala a přehrála Líšeň, Marzuq ji složil dvěma góly

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Slezského FC v páteční předehrávce 5. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Líšeň v poměru 2:0. Oba góly opavského týmu zařídila čerstvá ofenzivní akvizice Yahaya Mohammed Marzuq (na snímku vlevo), která stihla během svých tří premiérových duelů ve F:NL nasázet stejný počet branek. Opava tak po dvouzápasové odmlce opět naplno bodovala, naopak Líšeň zapsala třetí porážku v probíhajícím ročníku soutěže.
8' Marzuq
66' Marzuq
bez branek
89' Ondráček
57' Polášek
64' Jokovič
68' Valachovič (asistent trenéra)
Sestavy
A. Richter – Kopečný, Helebrand, Vincour, Hýbl (76. R. Dostál) – Blecha, Janoščín – Ondráček (90+3. Whiffen), Omale (46. Haitl), Ščudla (76. Kadlec) – Marzuq (83. Vaněček)
Na lavičce: Číž, Rataj
Trenér: Miloslav Brožek
Vajner – Čermák, M. Jeřábek, Joković, Lutonský – Machalík, Matocha (76. Tauš) – Mezera (80. Aldin), Polášek (60. Raab), Sokol (76. Ulbrich) – Vandas (60. Vlasák)
Na lavičce: Marek, Otrísal
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Kvítek – Šimáček, Pfeifer • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1651

Komentář

Slezané začali aktivně, za což byli hned po osmi minutách hry odměněni. Na roh Blechy si na zadní tyči naskočil Yahaya Mohammed Marzuq a prudkou hlavičkou otevřel skóre. Krátce nato mohli domácí, kteří byli v první půli aktivnějším celkem, svůj náskok zvýraznit, ale Ondráček z hranice šestnáctky nedokázal propálit hostujícího brankáře Vajnera.

Obraz hry se příliš nezměnil ani po změně stran. Opavští dál tlačili a po hodině hry přidali gólovou pojistku. Marvani "díky" obětavé obranné práci Ondráčka nedotáhli nadějnou akci tři na tři, domácí rychle otočili hru a po centru Kopečného z pravé strany se podruhé v utkání hlavou prosadil Yahaya Mohammed Marzuq – 2:0.

Opavští se poučili z předchozího nezdaru, kdy před týdnem prohospodařili tříbrankový náskok v duelu se Žižkovem. Tentokrát slibné vedení nepustili, i když v závěru musel po úniku Raaba vytáhnout důležitý zákrok brankář Richter.

Slezané tak po dvou kolech ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE opět naplno bodovali. Líšeň nenavázala na výhru nad Příbramí a zapsala třetí prohru z úvodních pěti utkání soutěže.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Byl to pro nás mentálně strašně těžký zápas, protože jsme se potřebovali rehabilitovat za minulé utkání. Kluci to pojali skvěle a beze zbytku to naplnili. Jsme strašně rádi za vítězství nad silnou Líšní. Do zápasu jsme vstoupili velmi aktivně, soupeře jsme tlačili. Byli jsme na míči a hledali jsme cestu, jak se do něj dostat, protože Líšeň má velmi zkušené hráče a není jednoduché ji přehrát. Jsem moc rád, že jsme dali brzy branku a dál jsme pokračovali v aktivní hře. Nabádali jsme hráče, aby byli stále pozorní. V žádném případě jsme nechtěli opakovat zápasy, které jsme měli v ruce, a pak jsme je pustili. Za tohle patří hráčům dík. Věřím, že tohle vítězství nám pomůže a výsledkově se rozjedeme. Navíc se nám uzdravují hráči, takže síla našeho týmu roste.”

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): „V prvním půli to bylo z naší strany bez energie. Hned v úvodu jsme nesmyslně ztratili balon, což domácí potrestali. Vytáhlého útočníka Opavy jsme měli střihnutého na videu, ale stejně to nepomohlo. Byli jsme naprosto nezodpovědní při bránění a dostali jsme gól. Je to už třetí standardka, kdy jsme takhle inkasovali. Vůbec jsme se nemohli dostat do hry, domácí naprosto zaslouženě zvítězili. Z naší strany to byl hodně špatný zápas, asi náš nejhorší na podzim. Bylo tam hodně přihrávek zpátky. Nedodrželi jsme taktický plán, který jsme měli. Vůbec jsme tady nemohli pomýšlet na bodový zisk, nevytvořili jsme si snad žádnou šanci. Přijeli jsme si tady jen zakopat... Takhle neporazíme nikoho. Jsem strašně zklamaný a naštvaný zároveň.”