14.08.2023 | Daniel Ryl | Zápas

Dukla v derby sestřelila Žižkov pěti góly a vyhrála potřetí v řadě

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté Dukly v dohrávce 5. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Žižkov na jeho trávníku v poměru 5:1. Hosty poslal do vedení už po šesti minutách hry Ondřej Ullman, krátce nato přidal druhý gól David Kozel. Viktoria snížila díky trefě Radka Voltra z penalty v nastavení první půle, jenže po změně stran třikrát inkasovala a zapsala vysokou porážku. Dukla zvítězila potřetí v řadě, žižkovský celek zapsal třetí prohru v probíhajícím ročníku.
45+2' Voltr
6' Ullman
23' Kozel
59' Matějka
67' Šebrle
73' Matějka
21' Richter
36' Ullman
45' Moulis
84' Vondrášek
Sestavy
Švenger – M. Richter, Tregler, Finěk – Řezáč (80. Březina), Jirásek (80. Sixta), Rosa (66. Kuchař), Muleme – Petrák (46. Hönig) – Batioja, Voltr (66. Štrombach)
Na lavičce: Kotek, Oravec
Trenér: Michal Horňák
Šťovíček – Ullman (79. Vondrášek), Hašek, Peterka, Ludvíček – Barac, Kozel – Šebrle (74. J. Jeřábek), Matějka (74. M. Červenka), Moulis (62. Douděra) – Zeronik (62. Špatenka)
Na lavičce: Rada, Hrubeš
Trenér: Petr Rada
Rozhodčí: Hocek – Kotalík, Šafránková – Opočenský • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1790

Komentář

Dukla začala velmi aktivně. Ačkoliv první utaženou střelu zpoza vápna v podání Ondřeje Ullmana dokázal Milan Švenger vyrazit, na totožný pokus stejného hráče v šesté minutě už nedosáhl! Vzápětí se hra vyrovnala, více na míči byl Žižkov, leč šance nepřicházely ani na jedné straně. Viktorka byla nebezpečná jen k vápnu, Dukla hrozila spíše z protiútoků.

Tvrdým zásahem na žižkovskou psychiku byla situace ze 22. minuty. David Kozel totiž od postranní čáry pár metrů za půlící čárou zakroutil míč k zadní tyči, kde celou situaci kontroloval domácí gólman, ale na poslední chvíli mu zřejmě míč zmizel v ostrém sluníčku a propadl mu do branky. Kuriózní gól svěřence Petra Rady uklidnil, zatímco Viktorka pokračovala v ofenzivním trápení.

Odpovědět mohla dalším netradičním gólem, když se prudká Rosova rána ze středu útočné poloviny odrazila od Voltrových zad jen do břevna! Tuhý boj pokračoval, a přestože se zdálo, že dejvický celek svůj náskok do přestávky uhájí, přišla první výraznější chyba. Dominik Hašek na hranici vápna podcenil dopadající míč a zkušený Radek Voltr ho díky zaváhání vyběhnutého brankáře hlavičkoval lobem až do branky, čímž svůj tým povzbudil.

Na začátku druhého dějství se opřel do míče Milan Jirásek, ale hostující brankář byl pozorný. Na druhé straně Milan Švenger vyrazil schovanou střelu Štěpána Šebrleho a vzápětí dokázal zachytit míč ještě před dobíhajícím Pavlem Moulisem. Dukla však pokračovala v klidném a jistém výkonu, zatímco Žižkovu chyběla nápaditost a potřebná šťáva.

Aby toho nebylo málo, tým Michala Horňáka si podkopal nohy dalšími hrubými chybami. Milan Švenger prohloubil svůj nepovedený výkon špatným odkopem, který poslal jen pár metrů před vápno na Moulisovu kopačku. Zkušený borec si vzápětí počkal, až uvidí na pravé straně Zeronikův náběh a následný centr usměrnil na malém vápně Lukáš Matějka.

Utkání bylo v tu chvíli v podstatě hotové. Žižkov neměl morální síly na obrat, navíc přidal další chybu. Střídající Tomáš Kuchař totiž na vlastní polovině pod tlakem špatně vrátil míč na stopera, čehož využil Štěpán Šebrle a po svém úniku obstřelil zkušeného brankáře Viktorky. Unavená a otevřená obrana domácích o pět minut později nezachytila Špatenkův náběh, po němž Lukáš Matějka z malého vápna jen uklízel přízemní přihrávku do odkryté branky.

Závěr zápasu už se jen dohrával s mnoha fauly, nepřesnostmi a střídáními. Na výsledku už nic nezměnila ani Ludvíčkova střela z levé strany vápna, kterou Milan Švenger pokryl. Celek z Julisky tak slaví cenné a zasloužené vítězství, po němž se za víkend utká s Jihlavou o první místo v tabulce.