12.08.2023 | Daniel Gargulák | Zápas

Po čtyřech remízách konečně výhra. Vlašim v Holici zdolala Prostějov

Foto: 1skprostejov.cz
Fotbalisté Vlašimi v pátém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili v Holici Prostějov 1:0 a poprvé v této sezoně zvítězili. Jediný gól zápasu vstřelil po čtvrthodině hry gambijský útočník Ebrima Singhateh, který skóroval počtvrté v probíhajícím ročníku. Těsné vedení Středočeši na rozdíl od minulého utkání proti Vyškovu, kdy inkasovali v nastavení druhé půle, dokázali udržet. Brankář Matyáš Vágner zaznamenal premiérové čisté konto během aktuální sezony. Prostějov prodloužil čekání na výhru na čtyři soutěžní kola.
bez branek
15' Singhateh
56' Habusta
84' Jaroň
69' Šmiga
Sestavy
Vejmola – Elbel, P. Jaroň (86. Gábriš), Bolf (78. Bartoš), Macháček (61. Silný) – Schaffartzik, Habusta (78. Slaměna) – Zapletal – Bartolomeu, Malec, Moučka (61. Koudelka)
Na lavičce: Krynskyj, Rolinek
Trenér: Michal Šmarda
Vágner – Labík, Kričfaluši, Breda, Heppner (78. Biegon) – Onije, Šubert (66. Toula) – Šmiga (90. F. Dostál), Beran (46. Šimeček), Nogha – Singhateh
Na lavičce: Kolář, Janda, Tavares Dos Santos
Trenér: Martin Hyský
Rozhodčí: Vokoun – Hádek, Ježek • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 590

Komentář

Do zápasu vstoupili o poznání lépe domácí hráči Prostějova hrající v holickém azylu a během úvodních minut drželi svého soupeře na útočné polovině. Paradoxně to ale po čtvrthodině hry byli hosté, kteří udeřili gólově v utkání jako první.

Ebrima Singateh využil rychlé akce Vlašimi a potvrdil svou pověst nadějného ostrostřelce, když překonal brankáře Vejmolu. Od té doby Vlašim převzala otěže duelu a po většinu první půle diktovala tempo hry. I hosté se ale dopouštěli řady nepřesností, které předznamenaly, že se šlo do kabin po prvních 45 minutách s jedním vstřeleným gólem.

Prostějov vstoupil stejně jako do první i do druhé půle aktivně a v úvodních minutách druhého poločasu zavřel soupeře na jeho polovině. Obrana Vlašimi ale plnila své zadání pod vedením trenéra Hyského bravurně a prakticky celý zápas nepustila Hanáky k nebezpečné střele.

Vlašimští navíc postupně přebrali tempo hry a byli to oni, kdo najednou začal určovat spád utkání, ač si sami hosté příliš šancí nevytvořili. Světlou výjimku přinesl v 71. minutě Šimeček, který si navedl míč na střed hřiště a pokusil se o zakončení, ve kterém jej doplnil z druhé vlny z ostrého úhlu spoluhráč. Tento pokus ale Vejmola vytěsnil mimo branku.

Vlašim v posledních minutách zapnula obrannou taktiku na maximum a Prostějovu se nedařilo najít cestu proti jejímu velmi dobře zformovanému obrannému bloku. Středočeši si nakonec zaslouženě odvezli z Hané všechny tři body. I po skvěle takticky zvládnutém závěru zápasu.