12.08.2023 | Štěpán Navrátil | Zápas

Kroměříž loupila v Příbrami a slaví první venkovní výhru po postupu

Foto: fkpribram.cz
Fotbalisté Kroměříže zvítězili v pátém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Příbrami 3:1 a připsali si první výhru venku od postupu do druhé nejvyšší soutěže. Na gól hostujícího Adama Housera sice v 71. minutě odpověděl Hasan Jahić, o pět minut později ale Kroměříži vrátil vedení z penalty střídající Charles Chukwudi. Moravané, jejichž vítězství ještě potvrdil další náhradník Jakub Dočkal, bodovali podruhé v řadě. Středočeši naopak podruhé za sebou prohráli.
71' Jahić
18' Houser
76' Chukwudi Charles (pen)
90+3' Dočkal
52' Hušbauer
75' Biricz
45+3' Kudela
88' Dočkal
Sestavy
Melichar – Fišl, Jahić, F. Matoušek – Nsunzu (46. Vokřínek), Hušbauer, Dudl (31. Anih), Biricz (82. Jandera), Dav. Krch (46. Nkwinga) – Nečas, Wágner
Na lavičce: Babka, Antwi
Trenér: Karel Krejčí
J. Dostál – T. Matoušek, Zavadil, Fulnek (86. Vyhlíd), Tiahlo – Cupák, Houser (69. Stoklásek) – Jeleček (69. P. Červenka), M. Jaroň (51. Chukwudi), Kudela (86. Dočkal) – Chwaszcz
Na lavičce: Gergela, Goncalves
Trenér: Bronislav Červenka
Rozhodčí: Adámková – Líkař, Pospíšil • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 567

Komentář

Po bojovném úvodu si vzali slovo hosté. Příbramští zaváhali v rozehrávce, do pasu Melichara totiž vlétl Adam Houser a bez problémů uklidil míč do odkryté branky. Domácí chtěli bleskově vyrovnat, ale do stříleného pasu Dudla se dobře položil Nečas, který balon zastavil břichem.

Dlouhé trápení Středočechů vylepšila povedená koncovka první půle. Matoušek vybojoval u postranní čáry faul, na následnou standardní situaci Hušbauera sice nikdo ze spoluhráčů nenavázal, ale o malou chvíli později přišla povedená rána zpoza vápna, která však jen trefila tyč.

Obléhání branky Kroměříže pokračovalo i na začátku druhého poločasu, po centru do vápna se skácel k zemi Wágner, jenže sudí Adámková celou situaci viděla a penaltu odmítla. Po odvrácení rohového kopu domácích vyrazili velmi rychle vpřed Moravané, kteří své přečíslení zakončili nebezpečnou ranou jen těsně vedle zadní tyče.

Po delším tlaku se Příbram dočkala. Centr ze strany si přesně našel Hasan Jahić, jenž pohotovou hlavičkou k tyči srovnal skóre. O tři minuty později už mohli Středočeši vést, Anih si na hranici pokutového území srovnal míč na pravačku a technickou ranou mířil do břevna kroměřížské brány.

Vzápětí se vydali do útoku slávisté z Hané a jejich akci zastavil ve vlastním pokutovém území nedovoleným zákrokem Biricz. Charles Stanley Chukwudi si s penaltou věděl rady a razantní ranou uklidil míč nechytatelně k tyči. Pokutového kopu se o minutu později dožadovali také domácí za hru rukou, ale sudí zákrok pustila bez odezvy.

Nesmírně nadupaný závěr nejintenzivněji prožíval gólman Dostál, jenž nejprve vytáhl hlavičku z bezprostřední blízkosti nad branku a pak vyrazil Vokřínkovu dělovku z hranice šestnáctky. Pojistku vítězství přidala Kroměříž v samotném závěru, kdy Chukwudi vyhrál souboj proti Melicharovi a nabídl Jakubu Dočkalovi střelu do prázdné branky.