13.08.2023 | Tomáš Lysý | Zápas

Jihlava po hattricku Fily jako první porazila Táborsko a vystřídala ho na čele

Foto: Zuzana Javůrková (fcvysocina.cz)
Fotbalisté Jihlavy v pátém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili nad Táborskem doma 3:0 a posunuli se místo něj na první příčku tabulky. O všechny góly Vysočiny se postaral Lukáš Fila, kterému na hattrick stačilo padesát minut a v ligové tabulce střelců dorovnal brněnského Jakuba Řezníčka a sparťana Tomáše Schánělce. Jihočeši vůbec poprvé v aktuální sezoně prohráli a klesli na druhou pozici. Oba týmy může předstihnout Vyškov, který v pondělí nastoupí v Drnovicích proti rezervě Olomouce.
28' Fila
42' Fila
49' Fila
bez branek
45+1' Tureček
47' Bláha
50' Skopec
62' Novák
63' Mach
66' Kateřiňák
Sestavy
Soukup – T. Svoboda, Tonbul, Vedral, Farka (88. Chytrý) – A. Pešek, Lacko – Fila (88. Ogiomade), Tureček (75. Křehlík), Selnar (75. T. Franěk) – Araujo-Wilson (64. Tall)
Na lavičce: Jágrik, Piško
Trenér: David Oulehla
Pastornický – P. Plachý, Koné, Novák, Tusjak – Bláha (64. Foltyn), Kateřiňák – Dordić (81. Sylla), Skopec (52. Sojka), Zeman (52. Varačka) – Šašinka (52. J. Mach)
Na lavičce: Kerl, Javorek
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Krejsa – Váňa, Vodrážka • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Diváci: 700

Komentář

Úvodních dvacet minut šlágru kola mezi prvním Táborskem a třetí Jihlavou nenabídlo příliš atraktivního fotbalu. Kombinace obou celků většinou končila na velkém vápně nebo kousek před ním. Vše se začalo měnit právě na konci dvacáté minuty, kdy domácí špatně zahráli rohový kop a po podklouznutí jihlavského obránce mohl jít Dordič sám na brankáře Soukupa. Jenže míč si příliš ukopl a domácí brankář u něj byl dříve.

Jihlava odpověděla závarem ve vápně, kdy Filu vychytal Pastornický a Lackova dorážka šla mimo. Ve 26. minutě domácí hezky zakombinovali a Turečkovu ránu vytáhl brankář Táborska na roh. Po něm se Pastornický natahoval po ostré ráně k levé tyči, nicméně míč neudržel a důrazný Lukáš Fila doslova dokopal míč do sítě.

Jihlava pokračovala ve velkém tlaku a měla jeden roh za druhým. Při jednom z nich ve velké šanci hlavičkoval Tonbul těsně nad. Táborsko se prakticky nemohlo dostat k brance soupeře a jihlavský gólman Soukup se hodně nudil. A také sledoval, jak ve 42. minutě hezky odcentroval Lacko a Lukáš Fila se hlavou trefil přesně do stejných míst, kam dal i první branku. Do kabin tak šla Vysočina jako virtuální lídr FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Ve 49. minutě se Lukáš Fila radoval z hattricku a ze svého pátého gólu v sezoně v pěti zápasech. Ke skórování ho opět vyzval Matúš Lacko krásnou uličkou. Devatenáctiletý útočník volil tváří v tvář Pastornickému lob, který byl úspěšný. Od tohoto okamžiku bylo jasné, že Vysočina, která se v minulé sezoně zachránila až v posledním kole, bude po pěti utkáních vést tabulku. V následujících minutách byl přísun brankových akcí téměř zastaven. Více se střídalo a sudí Krejsa tahal z kapsičky jednu žlutou kartu za druhou.

Zmar hostí dokumentoval deset minut před koncem Bojan Dordič. Kanonýr Táborska mohl z penalty rozšířit svou bilanci čtyř branek v sezoně, ale brankář Pavel Soukup vystihl směr střely, skočil k levé tyči a pokutový kop zneškodnil. Jihlava tak před 700 diváky smetla Táborsko 3:0 a po velmi dlouhé době se hřeje na čele neúplné tabulky.