28.02.2024 | Daniel Kinc | Aktuální zprávy

Zbrojovka v zimě lovila i v zahraničí. Cílem je postup, zaznělo na tiskové konferenci

Foto: fczbrno.cz
V Brně po podzimu, v němž Zbrojovka vyhrála pouze polovinu ze šestnácti odehraných duelů a zakončila jej na šestém místě, nepanovala úplná spokojenost. V zimě jeden z favoritů na postup opět posílil a v závěru ladil přípravu herně i výsledkově k úspěšnému startu jara, v němž je cíl jasný – návrat do nejvyšší soutěže.

Zbrojovka v přípravě odehrála osm utkání, z nichž čtyřikrát zvítězila a zapsala po dvou remízách a dvou porážkách. Velkou kritiku v Brně schytali za porážku 2:6 se Skalicí, postupem času však výsledky i hra gradovaly. V generálce zvítězili fotbalisté z jihu Moravy nad béčkem olomoucké Sigmy 3:1.

„Příprava probíhala standardně. Limitoval nás trochu počet hráčů na soustředění, kterých bylo asi patnáct, šestnáct. Dnes už nás bylo na tréninku 25. Prostor dostali hráči z dorostu i z béčka, kteří s námi nejen trénovali, ale odehráli i zápasy, což je pro ně určitě impuls. Po doplnění kádru vznikla zdravá konkurence a věřím, že na jarní sezónu budeme připravení,“ popisuje trenér Tomáš Polách, který tým převzal v průběhu podzimu.

Tým v zimě posílil odchovanec Luděk Pernica, na hostování dorazil brankář Dominik Sváček. Brňané lovili také v zahraničí, odkud přišel ghanský obránce Foster Gyamfi, dánský univerzál Kristoffer Jørgensen a naposledy také německou Bundesligou prověřený guinejský reprezentant Simon Falette. Zejména od posledního jmenovaného se čekají velké věci.

„Jak v létě se nám vytipované věci dařily, tak teď spousta věcí, co jsme měli naskautované, se nevydařila. Už jsme měli připravené a skoro podepsané smlouvy, pak se to obrátilo a dostalo se to do fáze, kdy hráč vůbec nepřijde. Až do posledního momentu, tedy dnešního dopoledního tréninku, je kádr stále v pohybu,“ zmínil komplikace s posilami sportovní manažer Zdeněk Psotka.

A dodává: „Máme mužstvo z padesáti procent tvořeno z odchovanců a na tom si zakládáme. Pak nějakých pětadvacet, třicet procent na zkušených hráčích, jako jsou Kuba Řezníček, Luděk Pernica nebo Kuba Šural. Chceme to stavět kolem nich, aby týmu dali nadstavbu a přenesli kvalitu na spoluhráče. A zbytek tvořit ze zahraničních hráčů. Touhle cestou chceme jít, tak jsme se na to zaměřili a vhodně jsme kádr doplnili.“

Věří, že se to v rámci možností povedlo. „Po mém příchodu byl kádr poloviční, někteří hráči byli na pomezí první a druhé ligy, nebo na konci kariéry. Potřebovali jsme mužstvo okysličit. V létě nebylo pro hráče problém přijít do Brna, teď v zimě pro některé hráče, co hrají první ligu a měli přijít, jsme nebyli dobrá adresa. Nechtěli jednoduše hrát FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU,“ komentuje Psotka.

Po podzimu ztrácí Zbrojovka na vedoucí Vyškov už devět bodů, na druhé místo čtyři a na třetí flek ale jen jeden. Úkol pro jaro je jasný. „Je to realita, chceme postoupit. Brno chce hrát ve FORTUNA:LIZE. Když jsem sem přišel v létě, tak jsme si ten úkol dali. Všichni víme, že v Brně se musí bojovat o první ligu a pak v ní také stabilně hrát.“

Na podzim táhl tým střelecky kapitán Jakub Řezníček, který nasázel 12 branek. „Jsme silnější než na podzim, doufám, že nám posily pomůžou. Je znát, že jsme spolu, věnovali jsme se přípravě celou zimu. Věřím v to,“ myslí si útočník, na jehož střelecké schopnosti bude Brno spoléhat i nadále. V úvodním jarním kole však bude svému týmu kvůli kartám scházet.

V něm se Brno představí ve šlágru kola v sobotu od 14:00 na hřišti druhé Dukly. „Viděl jsem je o víkendu v Opavě. Vzali zajímavé hráče z ligy, jejich kvalita se asi zvedla. My se ale soustředíme na sebe a chceme předvést věci, co jsme trénovali,“ říká směrem k úvodnímu duelu jara trenér Tomáš Polách.

O týden později čeká Poláchovy svěřence doma souboj s třetím Táborskem. Právě první dva zápasy jara tak mohou výrazně naznačit, jakým směrem se budou postupové ambice Zbrojovky ubírat.