09.03.2024 | Filip Lefenda | Zápas

Prostějov porazil 2:0 béčko Sigmy, o oba góly se postarali kapitáni

Foto: sigmafotbal.cz
Malé hanácké derby mezi Prostějovem a rezervou olomoucké Sigmy dopadlo lépe pro prvně jmenovaný tým. Ten v utkání 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězil díky dvěma slepeným gólům z první půle 2:0. U obou klíčových situací byli kapitáni. Michal Vepřek si nejprve ve 27. minutě srazil do vlastní sítě centrovaný míč a Jan Koudelka pak o tři minuty později korunoval brankou samostatný únik. Šance hostů pohřbilo vyloučení Fabiánka ze 69. minuty. Prostějov se díky výhře odpoutal minimálně do neděle z posledního místa tabulky a je nově patnáctý. Béčku Sigmy patří dvanáctá pozice.
27' Vepřek (vl)
30' Koudelka
bez branek
38' Matoušek
64' Habusta
72' Koudelka
9' Fabiánek
56' Vepřek
64' Israel
69' Fabiánek
90+4' Elbel
Sestavy
Vejmola – R. Látal, Harušťák, Štěrba, Rudzan – Habusta, Bartolomeu (85. Šimek) – J. Matoušek II (74. Slaměna), Koudelka (74. Mach), P. Jaroň (85. Matocha) – Malec (90. Jamiu)
Na lavičce: Mucha, Zapletal
Trenér: Radim Kučera
Digaňa – Slavíček (46. Amasi), Vepřek, Elbel, Matys – J. Spáčil, Šíp (65. Zifčák) – Israel (65. Muritala), Fabiánek, Mikulenka (90. Cahel) – Hadaš
Na lavičce: Koutný, Dohnálek, Galus
Trenér: Tomáš Janotka
Rozhodčí: Hocek – Kotík, Bureš • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 620

Komentář

V derby se čekalo na první větší šanci do 18. minuty. Přízemní centr na přední tyč protečoval do brankového prostoru Mikulenka. Domácí gólman Vejmola vyrážel do zámezí.

Ve 27. minutě se poprvé měnilo skóre. Bartolomeu dostal skvělou přihrávku do lajny a rozjel rychlý únik před pokutové území. Ze strany pak odcentroval do chumlu, z něhož si balon nešťastně srazil nohou za natahujícího se Digaňu Michal Vepřek.

Jen o tři minuty později slavili Prostějovští podruhé. Po nepovedené standardce Sigmy se dostal do samostatného úniku Jan Koudelka. Domácí kapitán završil své sólo od poloviny hřiště kličkou na Digaňu a umístěním meruny do odkryté branky.

Prostějov byl nadále při chuti. Pět minut před pauzou zakončoval Malec po skákavém centru na zadní tyč. Digaňa tentokrát dokázal pohotově zasáhnout. Krátce před poločasovým hvizdem se opět Malec zjevil osamocen v pokutovém území. Pokusil se Digaňu obstřelit, olomoucký brankář se ale vytasil s pohotovým reflexem.

V 68. minutě hlavičkoval po centru na malé vápno Mikulenka pod břevno, Vejmola ale balon vytěsnil konečky prstů. Místo snížení tak zažila Sigma pro změnu ledovou sprchu. Jen o minutu později byl za zbytečný faul na útočné polovině vyloučen po druhé žluté kartě Fabiánek.

Olomoucké oslabení bylo razítkem na triumf „eskáčka“. Žádné další velké příležitosti totiž od té doby k vidění nebyly. Prostějov tak v holickém azylu porazil rezervu Sigmy 2:0.