15.03.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 19. kola: Vyškov pod tlakem Dukly. Lídra čeká Olomouc, „vojáky“ malé derby

Foto: mfkvyskov.cz
Situace v nejvyšších patrech tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se v předešlém kole pěkně zdramatizovala. Vedoucí Vyškov znovu ztratil a druhá Dukla Praha se mu přiblížila na těsný jednobodový rozdíl. V 19. kole druhé nejvyšší soutěže zamíří svěřenci Jana Kameníka do hanácké metropole, výběr Petra Rady na Julisce změří síly se soupeřem z jiné pražské čtvrti – Žižkovem. Třetí Táborsko pak hostí Jihlavu, čtvrtá Zbrojovka Brno se představí na stadionu Chrudimi.

Vyškov v samotném závěru zachraňoval v Drnovicích remízu s Vlašimí. Dukla zaváhání lídra využila ve Varnsdorfu, kde uspěla díky proměněné penaltě. MFK se průběžnou první příčku bude snažit uhájit v Olomouci proti Sigmě B, s kterou se utká od pátečních 17 hodin. V podzimním vzájemném duelu zdolal Vyškov olomouckou rezervu těsně 1:0.

„Rezerva Olomouce je nečitelným soupeřem v sestavě, protože nikdy nevíte, koho jejich áčko uvolní. Tým je velmi dobře připraven a má jasnou strategii, zároveň je běhavý a disponuje mladým kádrem,“ upozorňuje na klubovém webu vyškovský trenér Jan Kameník. „Jejich jarní premiéra s Jihlavou ukázala, že jde o celek, s nímž se velmi těžko hraje a každý bod se počítá. Čeká nás náročný souboj, který bychom chtěli zvládnout,” dodává.

Jihomoravané stále čekají na první jarní ligové vítězství. To Sigma si hned po zimní pauze poradila na vlastní půdě s Jihlavou. Na výhru však nedokázala navázat v regionálním derby s Prostějovem, kterému podlehla o dvě branky.

„Vstup do jara se Vyškovu výsledkově nepovedl, musíme se na to ale dívat z hlediska průběhu jednotlivých utkání. V Kroměříži to bylo na jednu bránu, Vyškov marně dobýval bránu a z jedné standardky dostal gól. V utkání měl ale jednoznačnou převahu. S Vlašimi odehrál vyrovnaný zápas, v závěru srovnal na 2:2, což ho může psychicky nakopnout. Start si představovali lepší, ale musíme být obezřetní. Nečeká nás jednoduchý zápas,“ cituje klubový web kouče Olomouce Tomáše Janotku.

Od pátečních 18 hodin se osmá Vlašim střetne s patnáctým Prostějovem. Středočeši mají nejhorší formu za posledních pět zápasů z celé soutěže, na jaře ale ještě neprohráli, když dvakrát remizovali. Prostějov se v minulém kole dočkal premiérového ligového triumfu pod trenérem Radimem Kučerou a na čtrnáctý Žižkov už ztrácí jen bod.

Většina zápasů 19. kola F:NL se uskuteční v sobotu. Od 10:15 nastoupí devátá Chrudim proti čtvrtému Brnu, od 14 hodin druhá Dukla v malém pražském derby proti Žižkovu, jemuž v aktuální tabulce patří poslední nesestupová pozice.

„Chrudim se po nepovedeném startu soutěže zvedla herně i výsledkově. Nastupují v konsolidované sestavě, předvádějí stabilní výkony. Mají trenéra, který dbá na pečlivou organizaci hry, těžko se k nim dostáváte, zejména na jejich hřišti. Na to vše se musíme připravit. Poslední zápas prohráli, ale herně horší nebyli, takže nás čeká těžký duel, který nicméně chceme zvládnout,“ hlásí pro web fczbrno.cz Josef Mucha, asistent brněnského kouče Tomáše Polácha.

V sobotních 15 hodin pak odstartují duely třinácté Kroměříže s šestou Příbramí, desáté Líšně se sedmou Opavou a třetího Táborska s pátou Jihlavou. Program 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY následně zakončí nedělní utkání mezi jedenáctou Spartou B a šestnáctým Varnsdorfem s výkopem v 10:30.

Všechny zápasy 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete sledovat na webech  sázkové kanceláře Fortunasporttotal.cz