21.11.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 15. kola: Opava využila remízy Třince s Českými Budějovicemi

Foto: fnliga.cz
Praha – Na čele Fortuna národní ligy se po 15. kole vyhřívají fotbalisté Opavy. Otočili totiž špatně se vyvíjející souboj s Hradcem Králové a po výhře 3:2 za sebou nechali dvojici Třinec – České Budějovice. Právě tato dvě mužstva se ve vzájemném duelu rozešla smírně 1:1. První venkovní výhru slaví Varnsdorf, Frýdek-Místek skóroval po více než 500 minutách.

Divoký souboj dvou týmů z čela tabulky nabídly Pardubice. Ty totiž na svém stadionu přivítaly Příbram a o zajímavé momenty nebyla nouze. Na Ladrovu šanci odpověděli hosté gólově. Po Průchově centru se prosadil Grajciar. V dalším průběhu hry pak bylo k vidění dobývání příbramské branky, které ale v šance příliš neústilo. Danoského nebezpečný brejk zakončený střelou vedle byl nebezpečnější. Za svou snahu byly nakonec Pardubice odměněny. Neobsazený Mužík v pokutovém území překonal Boháče a zápas směřoval k remíze. To ovšem odmítl Kodr. Po rohovém kopu zaběhl na zadní tyč a zmrazil Východočechy rozhodující trefou.

Šlágr kola se tentokrát netradičně hrál v pátek odpoledne v Opavě. Ta přivítala Hradec Králové a fanoušci se nenudili. První opavské šance zůstaly nevyužity, a tak udeřil soupeř. Po faulu Zapalače na Vlkanovu skóroval z desítky Pázler. Smola pak ve velké šanci netrefil odkrytou hradeckou branku, ale Slezané pokračovali v náporu. Zapalačovu ránu navíc dorazil do branky hlavou střídající Jurečka a bylo srovnáno. Pak si však ještě jednou vzali slovo Votroci. Po průniku Pajera se prudkou ranou na zadní tyč výstavně trefil Vlkanova a domácí byli v šoku. Ale jen na chvíli. Kayambův centr totiž prošel před prázdnou branku až ke Smolovi a ten vyrovnal. Chvíli poté navíc právě Smola našel v úniku Puškáče, který technickým obstřelem Lindra zařídil Opavě cenné tři body.

Souboj dvou týmů z naprostého dna tabulky proti sobě svedl Ústí nad Labem a Frýdek-Místek. Domácí v případě úspěchu mohli Valcíře ještě více přibít na dno a sami si výrazně pomoci. Na severu Čech byl ovšem k vidění fotbal s minimem šancí. Pilík v předbrankovém prostoru promáchl, na druhé straně neuspěl Varadi. Po změně stran byli nebezpečnější hosté. Tutovku neproměnil Ondráček, jehož dorážka zblízka zamířila trestuhodně nad odkrytou branku Ústí nad Labem. Nakonec ale bral Frýdek-Místek přece jenom všechny body. Po více než 500 minutách bez gólu se ujala situace po přímém kopu, kdy Slaninka oslovil kapitána Literáka a ten prostřelil Kotěru. Valcíři sice i nadále zůstávají poslední, ale v kontaktu s nejbližšími soupeři.

Čtvrtý páteční zápas obstarala mužstva Znojma a Olympie. Pražany opět vedl do boje nový trenér Vladimír Skalba. Tomu se jeho svěřenci odvděčili poté, co se po rohu zblízka trefil Hejný. Jenže od té doby se hrálo prakticky na jednu bránu. Akcie Olympie držel gólman Frydrych, jenž likvidoval jednu šanci za druhou. V koncovce vyhořeli Teplý, Machuča, Šamánek či Helísek. Jenže ve druhé půli Jihomoravané kouzlo soupeřova gólmana odčarovali. Šanci Šamánka sice ještě Frydrych zlikvidoval, proti Růskově dorážce už ale neměl nárok. O pár minut později navíc zužitkoval rohový kop Njire a domácí po obratu směřovali za výhrou. Právě Njire mohl vítězství Znojma ještě pojistit, trefil však tyč. Závěrečný tlak Olympie už vyrovnání nepřinesl, radovalo se Znojmo.

Přímý boj o první místo představoval zápas Třince a Českých Budějovic. Po dvou opavských výhrách v řadě určitě nebyla na obou stranách o motivaci nouze. První poločas orámovaly dvě šance. Nejprve byl před Palečkem sám Čavoš, avšak trefil jen brankovou konstrukci. Hned z protiakce mohl udeřit Šumbera, ale jeden z Jihočechů zachránil na brankové čáře. Góly padaly až ve druhé půli. Javorkův balon na zadní tyč usměrnil přesně Mashike. Vyrovnáno bylo hned za tři minuty. Kateřiňákova rána zpoza vápna totiž nechala Staňka bez šance. Závěr se nesl ve znamení třineckého náporu. Dedič nejprve krásně protáhl Staňka, Ilkova rána v nastaveném čase zase letěla těsně nad břevno. To vše krátce poté, co Třinecké zachránila horní tyč. Body se dělily a smát se tak mohla Opava.

Obrozený Varnsdorf toužil vybojovat tři body na půdě Táborska. Kdo se cestou do Kvapilovy ulice zdržel, mohl být hodně ochuzen. Už v šesté minutě totiž šli domácí do vedení, když po akci Proška skóroval zblízka Musiol. Hned za dvě minuty ovšem Severočeši srovnali stav. Po chybě domácí obrany dostal po centru spoustu prostoru k hlavičce Klobása a zařídil důležité vyrovnání. Ofenzivní fotbal pokračoval i v dalších minutách, ale na gól si museli diváci počkat až do druhé půle. Čerstvý Da Silva pořádně zamotal hlavy domácím obráncům a z jeho přihrávky mohl vytěžit důležitý gól Jakub Barac, jehož přízemní střela nedala Tomovi šanci. Vzhledem k tomu, že se pak neujaly dvě obrovské šance Musiola, mohli nakonec fotbalisté Varnsdorfu slavit první venkovní výhru sezony.

Nepohoda a nespokojenost. To byly rysy, které provázely vzájemný duel Žižkova a Vlašimi. Oběma týmům se vůbec nedařilo a samotný zápas byl odrazem aktuálního stavu. Přece jenom ale byli nebezpečnější Blaničtí rytíři. Po přihrávce Hadaščoka v sólu vychytal Vyhnala gólman Hrubeš. Ani druhá půle obrázek hry příliš nezměnila. Věci se tak daly do pohybu až v závěrečných minutách. Nejprve pádil dopředu Musa, ale zblízka už nedokázal Nguyena prostřelit, na druhé straně zase po standardce zůstal ve vápně volný Piško, ale v pádu svým zakončením Hrubeše moc nepozlobil. Přesto nakonec hosté brali všechny body. Po ztrátě míče v podání Haška totiž Vlašim sehrála rychlou akci s centrem z pravé strany a střelec posledních týdnů Vyhnal rozhodl těsně před koncem zápas.

Dobře naladěný Sokolov chtěl potvrdit svou formu a také si možná zajistit jarní klid v bitvě s Vítkovicemi. Ta se po většinu zápasu omezila na souboje domácího obránce Petera Mráze s brankářem Květonem. Po Glaserově centru ovšem zmiňovaný hráč branku Vítkovic minul. Hosté toho směrem dopředu mnoho nepředvedli. Matěj v dobré střelecké pozici jen trefil spoluhráče Mrázka a to byl patrně vrchol vítkovického snažení. Po akci Dvořáka mohl opět pohnout s výsledkem Mráz, ale v tutové šanci trestuhodně přestřelil. Přece jen se ale nakonec kýžené rozhodující trefy dočkal. Po rohovém kopu zapadla jeho hlavička z 90. minuty o břevno do branky a bylo hotovo. Sokolov tak povyskočil už na osmé místo, Vítkovice jsou čtrnácté.