05.12.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

Produktivita venku nás trápila, je si vědom ústecký Bílek. Na jaře se může stát všechno

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Do patnácti podzimních kol zasáhl letos v dresu FK Ústí nad Labem Michal Bílek, přičemž v posledním utkání proti Chrudimi se blýskl ve 25. minutě brankou, která by s přehledem mohla kandidovat na gól roku. Jednadvacetiletý obránce ale ví o nelichotivé bilanci ve venkovních zápasech, která Armu stála lepší umístění. Tým Aleše Křečka na hřištích soupeře vybojoval za dvě výhry jen šest bodů, zatímco doma prohrál pouze s Hradcem Králové.

V závěrečném podzimním utkání 16. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY svedli o body boj fotbalisté Ústí nad Labem s Chrudimí. Severočeši dokázali uspět nad nováčkem i v odvetě a zakončit tak podzim na šesté příčce v soutěžní tabulce. „Myslím, že jsme zvítězili zaslouženě. Šli jsme si za výhrou od první minuty a soupeři jsme nedali šanci, dokud nepřidal ve druhém poločase útočníka. Chrudim začala nakopávat balóny, zatlačila nás, ale jinak jsme si zápas pohlídali,“ vrátil se k poslednímu soutěžnímu duelu autor rozhodující branky Michal Bílek, jenž se v tuzemské druhé nejvyšší fotbalové soutěži prosadil poprvé.

„Byla to životní trefa. Chtěl jsem vystřelit, ale že to do brány spadlo takto, bylo štěstí. Od Jana Peterky jsem to neokoukal, gól kapitána proti Vítkovicím byl tenkrát o něco hezčí. Byla to první branka v soutěži, ve Varnsdorfu mi střelecké štěstí scházelo,“ dodal jednadvacetiletý teplický odchovanec.

Ještě po 7. kole se svěřenci Aleše Křečka slunili v soutěžní tabulce na první příčce. „Před začátkem soutěže jsme si řekli, že chceme mít po podzimní části dvacet pět bodů. Po pěti kolech jsme měli bodů patnáct a mysleli si, že se nám podaří bodů nasbírat více, nakonec jsme za splněný cíl rádi. Kdyby nám někdo řekl před začátkem sezóny, že budeme po sedmi kolech první, to jsme nečekali. V průběhu podzimu nám odešel Martin Jindráček, což nás mírně poznamenalo. Lukáš Matějka i Dominik Šup ho ale zastoupili dobře. V konečné fázi šesté místo bereme, ale lhal bych, když bych neřekl, že nehledíme v tabulce nahoru,“ přiznal skromně bývalý hráč Varnsdorfu, kterého mrzelo, že se v derby nemohl ukázat od úvodní minuty.

„Ve Varnsdorfu jsem bohužel od začátku nehrál. Když jsme se na hřiště dostali s Dominikem Šupem, se kterým jsme spolu hráli, měli jsme velkou motivaci. Utkání jsme chtěli otočit, bohužel se nezadařilo. Varnsdorfu přeji, aby hrál dobře, i když mě štve, že je před námi. Vzpomínám na tamní působení v dobrém,“ nechal se slyšet fotbalista s číslem dvě na zádech.

Reprezentační přestávku během listopadu tohoto roku si ústecký tým zpestřil přátelským střetnutím v Norimberku, kde prohrál 2:4. „Hrál jsem celý zápas, byl vidět velký rozdíl v rychlosti s balónem. Bylo vidět, že hráči o sobě vědí, ne nadarmo hrají Bundesligu. Neodehráli jsme špatné utkání, šance jsme si vytvořili, včetně dvou tutových. Výsledek je z našeho pohledu dobrý, jednalo se o zajímavou zkušenost. S týmem z Bundesligy se nepoštěstí hrát každý den. Dorazilo přibližně tisíc diváků, kteří každý gól prožívali. To stejné, když někomu dali housle. Na přátelském souboji to člověk běžně nezažije. Proti lepšímu týmu jsem nikdy nehrál, maximálně proti PSV Eindhoven v mládeži,“ vzpomínal Bílek.

„Do Ústí nad Labem jsem zamířil kvůli partě. Věděl jsem, co přijde za kluky, které znám z Teplic. Například s Danielem Richterem pojedeme spolu počtvrté v zimě na dovolenou, známe se z juniorského družstva. Pohodový je také trenér Aleš Křeček, jenž je podobný trenérovi Zdenku Frťalovi z Varnsdorfu. Hodně s námi komunikuje a je to spíše psycholog. Dokáže být přísný, zakřičet umí stejně jako každý jiný kouč. Hodně herních situací probíráme u videa, kdy sestříhá akce z několika utkání jako přípravu na soupeře. Víme poté, co od soupeře můžeme čekat,“ pochvaloval si.

„Přes zimu budeme chtít zapracovat úplně na všem. Víme, jaké máme nedostatky a jaké přednosti. Nedostatky musíme odstranit a posunout přednosti, abychom byli ještě lepší. Děkujeme divákům za podporu během podzimu, na každý zápas dorazili v hojném počtu, jezdili občas i ven. I na poslední utkání s Chrudimí vzhledem k tomu, jaké bylo počasí a velká zima, přišli. Nádherná akce byla Plyšákománie s Armou, klobouk dolů před fanoušky,“ ocenil pomoc obecenstva v podobě 152 plyšáků, které klub po zápase s Chrudimí předal na oddělení dětské chirurgie – dětského úrazového centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

„Čekal jsem, že Hradec Králové se bude v tabulce pohybovat nahoře, má podle mého názoru nejlepší tým, také nás jako jediný doma porazil. České Budějovice také posílily, mají na hrotu Davida Ledeckého. V Jihlavě jsme mohli uhrát lepší výsledek, kdybychom prvních 30 minut nespálili tři stoprocentní brankové příležitosti. Produktivita venku nás trápila. Čekal jsem, že se v tabulce bude pohybovat výše Brno, které se postupně také zvedalo, ale uvidíme. Na jaře se může stát cokoliv, některý tým může chytit krizi, záleží na tom, jak se mužstva přes zimu připraví,“ řekl závěrem Bílek, jenž nastřádal za podzim také čtyři žluté karty, kvůli kterým bude v prvním jarním kole chybět.

3' Šup
25' Bílek
34' Leibl
64' Šípek
54' Nágl
63' Bílek
21' Sulík
50' Rybička
75' Řezníček
Sestavy
Lindr - Bílek, Brak, Pimpara, Leibl - Nágl, Peterka - Krátký, Richter (87. Kingue), Dvořák (81. Procházka) - Šup (69. Matějka)
Na lavičce: Tvrdoň, Chodora, Drame, Výborný
Trenér: Aleš Křeček
Zíma - Řezníček, Drahoš, Krčál, Mastík - Sulík (46. Šípek), Kesner, Sixta (46. Langr), Froněk - Vašulín, Rybička (73. Kopecký).
Na lavičce: Gregovský, Dostálek, Vodrážka
Trenér: Pavel Matějka
Rozhodčí: Rejžek – Pospíšil, Kubec • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 642