28.05.2019 | Petr Komárek | Preview kola

Baráž o FORTUNA:LIGU startuje. Jihlava jede do Karviné, Brno hostí Příbram

Foto: Petr Komárek (fnliga.cz)
Praha – První zápasy baráže o FORTUNA:LIGU jsou na programu v úterý a ve středu od 18 hodin. Z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se jí zúčastní druhý a třetí tým tabulky – Jihlava a Brno. Vysočina se představí na hřišti pátého týmu skupiny o záchranu nejvyšší soutěže, kterým je Karviná. Zbrojovka na domácím trávníku přivítá čtvrtý celek stejné skupiny z Příbrami. Duel na jihu Moravy živě odvysílá Česká televize.

První utkání baráže o FORTUNA:LIGU se uskuteční v úterý s výkopem v 18 hodin. Jihlava se střetne s Karvinou na jejím stadionu. Na poslední střetnutí obou týmů došlo 26. května loňského roku. Vysočina v epilogu prvoligové sezony před vlastním publikem podlehla Slezanům 0:2. Jihlavská jarní jízda za záchranou tak šťastně neskončila, za Karvinou tehdy skórovali Kalabiška a z penalty Wágner. Obě branky padly po přestávce.

Nyní mají Horáci možnost Karvinským tento nezdar vrátit. „V nadcházejícím dvojzápase budou určitě rozhodovat vůle a momentální forma. Doufám, že se pozitivně projeví naše práce během celého soutěžního ročníku. Že to, co hráči do sebe v tréninkovém procesu dostávali, nyní naplno prokážou,“ řekl v rozhovoru pro klubový web ředitel jihlavského klubu Jan Staněk. „Pokud chceme přes Karvinou postoupit do první ligy, tak musíme uspět jako tým,“ doplnil.

Poslední představení v základní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Vysočině nevyšlo. S Brnem, dalším účastníkem baráže, doma padla vysoko 1:6. Na jejím postavení v tabulce to už ale nemohlo nic změnit, na Jihomoravany měli totiž Jihlavští před 30. kolem k dobru čtyři body.

Druhý z prvních barážových soubojů proběhne od středečních 18 hodin. Brno na rozdíl od Jihlavy začne na domácí půdě. Do jihomoravské metropole se podívá Příbram. Poslední vzájemné měření sil obou mužstev spadá do 13. května 2017. Zbrojovka ve 28. kole nejvyšší soutěže přestřílela soupeře na jeho stadionu 3:2. Za hosty se tehdy trefili Zavadil, Lutonský a Řezníček. Dva góly Tomáše Pilíka Příbramským na body nestačily.

„Už v zimě šla z týmu velká síla, šli jsme si za postupem a nakonec ho dosáhli. Musíme v tom pokračovat a věřím, že když se dobře připravíme a dáme do zápasu vše, co v nás je, bude to znát. Čekají nás ještě dva těžké zápasy a uděláme vše pro to, abychom je zvládli,“ slibuje v rozhovoru pro klubové stránky devatenáctiletý útočník Zbrojovky Martin Zikl.

Výběru trenéra Šustra generálka na baráž o FORTUNA:LIGU vyšla. V Jihlavě triumfoval rozdílem pěti branek 6:1. Dvakrát se mezi úspěšné střelce zapsal právě Zikl, jednou brankáře Vysočiny Veselého překonali Růsek, Přichystal, Bartolomeu a Vintr. Brno přesto v tabulce skončilo třetí – s jednobodovou ztrátou na druhou Jihlavu.