02.12.2019 | Petr Dejnožka | Rozhovory

V Chrudimi panuje spokojenost. Zachránění ale ještě nejsme, varuje trenér Veselý

Foto: Karel Dvořák
Chrudim – ​Po dlouholeté štaci trenéra Pavla Jirouska převzal před novou sezonou tým Jaroslav Veselý. S nelehkou pozicí naložil dobře, jeho mužstvo klíčové duely zvládlo a vykročilo za záchranou ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE slušným způsobem. V klubu ale moc dobře ví, že hotové není vůbec nic.

Na podzim jste získali osmnáct bodů, které znamenají jedenácté místo. Je na místě spokojenost? 

Vzhledem k předsezónním cílům panuje mírná spokojenost. Nesmíme si ale myslet, že je hotovo a že jsme zachránění. Bodový zisk je odpovídající, nicméně jsem názoru, že v silách mužstva bylo mít o tři nebo čtyři body více vzhledem k dobře rozehraným zápasům, které jsme dokázali ztratit. Samozřejmě si uvědomuji, že některá utkání jsme my rozhodovali až v závěru. Měli jsme štěstí i smůlu, výsledek je nad naše očekávání. Těší mě, že pod námi není jediný soupeř, se kterým bychom měli negativní bilanci, buď jsme ho porazili, nebo remizovali. To je do bojů o záchranu velké plus. 

V první sezoně se hodně mluvilo o sbírání zkušeností, k vidění byly individuální chyby. Bylo vidět zlepšení? 

Určitě. Procento individuálních chyb se snížilo, vyloženě nevynucené, kdy jsme soupeři darovali gól, byly na podzim dvě, což je dobré číslo. Naším sekundárním cílem bylo snížení počtu inkasovaných branek, což se nepovedlo. Situace nás trápí a budeme se snažit ji řešit. 

Jak? 

Nevylučuji, že dojde k posílení mužstva, budeme uvažovat o hráčích na zkoušku. Obránci se v sestavě točí, góly padají stále. Něco je špatně. Samozřejmě, řadu gólů jsme dostali, když jsme hráli vabank, ale to na věci nic nemění. Je trochu úsměvné, že jak jsme my v útoku dali nejvíce gólů ze standardních situací, tak jsme i paradoxně čtyřicet procent branek po standardkách soupeře dostali. 

Budou tedy volbou hráči typově na standardní situace? 

Je to na zamyšlenou, zda zvolit právě hráče, kteří zvládají osobní bránění, vzdušné souboje. Ale dalším velkým problémem, a soupeři o něm věděli, bylo bránění rychlých protiútoků. Většinou, když jsme otevřeli hru, rychle jsme inkasovali. Už na podzim s námi trénoval vysoký, devatenáctiletý stoper z Pobřeží slonoviny, v trénincích nevypadal zle a je to další varianta, která se může jevit jako prospěšná. 

Které ztracené body vás mrzí na podzim nejvíce? 

Stoprocentně s Vlašimí. Utkání jsme měli zvládnout, nebylo to sice perfektní fotbalové představení, ale měli jsme mírnou převahu a pod tíhou výsledku jsme v hluché pasáži dostali gól. Je to škoda, mít o dva body více, tak jsem spokojen maximálně. 

Jak zhodnotit výkony Daniela Vašulína? Ten si vybral zůstat v Chrudimi a zatím se mu střelecky tolik nevedlo. Je to tím, že ho soupeři lépe znají? 

Věděli jsme to a Dan také. Upozorňovali jsme ho, že druhá sezona bývá náročnější, což se potvrdilo. Soupeři se na něj poctivěji připravovali, i sám Dan ví, že první půlrok nebyl úplně v nejlepší formě. V zápasech nám však pomohl i jinak – bráněním standardek, napadáním. Pomohl jinde, ale od útočníka se čekají góly a dva vstřelené za celý podzim je málo. Nezatracoval bych ho, je mladý a musí některé věci přehodnotit, víc na sobě zapracovat a naučit se, jak se prosadit, když se mu soupeři více věnují. 

Naopak bylo možné brát jako plus pro Chrudim, že se nebylo na koho zaměřit? Přece jen v loni to byl po střelecké stránce Vašulín, letos mohl dát gól prakticky kdokoliv… 

Jako plus bych to bral, kdyby bylo dvougólových střelců více (směje se). Mezi nejlepšími máme stopera, dva góly si dali soupeři vlastní. Je to tristní bilance, kterou musíme brát s úsměvem, i tak to někdy bývá. Je dobře, že je to rozložené, jen bych si představoval, že útoční hráči by mohli mít o dva tři góly více. 

Splnil předsezónní očekávání Jiří Janoušek?

Já si myslím, že stoprocentně. Patřil mezi tři nejlepší hráče podzimu, jeho výkonnost byla stabilní, statisticky nejsou gól a čtyři asistence na defenzivního záložníka vůbec špatná čísla. Drobné zranění nám zkomplikovalo život, nicméně když byl na hřišti, tak odvedl přesně to, co jsme od něj očekávali. Zároveň bych chtěl ze záložní řady vyzvednout Ondřeje Kesnera, což je hráč, který si držel výkonnost, vše oddřel a byl tahounem. Je opravdovým kapitánem, jak na hřišti, tak v kabině. 

Během podzimu také nastala situace, kde Opava veřejně deklarovala, že má zájem o vaše služby. Můžete trochu poodkrýt, jak probíhalo vaše rozhodování? 

Už bych to nerad komentoval. Opava už trenéra má, co se týče angažmá v Čechách, rozhodně chci zůstat v Chrudimi. Já jsem spokojen a věřím, že stejná spokojenost panuje i v klubu směrem ke mně. 

Znamená to tedy, že zahraniční nabídka by vás oslovila? 

V klubu to věděli a ví, že pokud by přišla hodně zajímavá zahraniční nabídka, bylo by to předmětem jednání. Máme za sebou úspěšný podzim, musíme si sednout a vyhodnotit ho. Je před námi jaro, není proč usínat na vavřínech, je třeba probrat posily a další záležitosti v dění v klubu. 

Máte nyní jasnou představu, co přesně je nutno přes zimu udělat, aby bylo mužstvo ještě silnější

Samozřejmě, stojí za zvážení, jak tým lehce okysličit. Někteří hráči odejdou, jiní zase přijdou. V zimě je čas zkoušet, máme meziblok v prosinci, kde se nabízí vzít řadu hráčů na zkoušku. Příprava bude delší než v létě, tam bylo vše hodně rychlé. Sehrajeme více přípravných utkání, bude víc času na všechno. 

Jaké posty je potřeba posílit z vnějšku? 

Musíme najít hráče, kteří budou schopni dát gól nebo na něj nahrát, zvýšit konkurenci v útoku. O příchodech do obrany jsem již mluvil. Je potřeba si ale nejprve zhodnotit podzim, promluvit s hráči, udělat inventuru hráčského kádru a pak se můžeme posunout dále.