03.07.2020 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 28. kola: Pardubice čeká další derby, Zbrojovka zamíří na Slavoj

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha – Všech osm utkání se během čtyř dnů odehraje v rámci 28. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V pátek před televizními kamerami dojde na regionální derby, Chrudim doma vyzve vedoucí Pardubice. Brněnská Zbrojovka, jež Východočechy neustále pronásleduje, se druhý zápas po sobě postaví mužstvu z Prahy. Po Žižkovu, který přijel na její stadion, změří v metropoli síly s Vyšehradem.

Vedoucí Pardubice načnou 28. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V pátečním východočeském derby se od 18 hodin před kamerami sázkové kanceláře Fortuna a České televize předvedou zhruba jedenáct kilometrů od svého stadionu v Chrudimi. Podzimní vzájemnou partii „perníkáři“ jasně ovládli, zkraje listopadu zvítězili vysoko 4:0.

Všichni úspěšní střelci z bitvy 14. kola druhé nejvyšší soutěže v pardubickém dresu stále působí. Skóre tehdy po čtvrthodině hry otevřel Pavel Černý, ještě do přestávky na něj pak navázali Michal Hlavatý a kapitán FK Jan Jeřábek. Posledně jmenovaný se v závěru trefil ještě jednou, když proměnil nařízenou penaltu.

Na opačném konci hřiště si čisté konto připsal jednadvacetiletý Nicolas Šmíd. Na jaře jej ovšem mezi třemi tyčemi vystřídal o deset let starší Marek Boháč – zimní posila z prvoligové Příbrami. Z Chrudimi má se spoluhráči respekt. Podle jeho slov jde však o běžnou věc, která ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE provází duel s každým soupeřem. „Chceme si dojít pro výhru. Vždy se řídíme tím, že zápas chceme zvládnout bez inkasované branky. Platit to bude i v pátek,“ přikývl Boháč v rozhovoru pro klubový web.

Utkání s geograficky blízkým celkem nijak speciálně nevnímá. O jeho důležitosti nicméně nepochybuje. Stačí si vybavit Karvinou, již podle informací serveru iSport.cz a Deníku Sport postihla sedminásobná koronavirová nákaza. „Přesto ale říkám, že každý zápas má totožný význam. Jako by to bylo derby. Prostě se popereme o body,“ konstatoval brankář, jenž ve Slavii prožíval derby se Spartou a na Žižkově zase souboje s Bohemians. „Takové zápasy vždy provází zájem fanoušků. O důležitosti derby sice před utkáním přemýšlíte, ale jakmile se začne, už to jako derby nevnímáte,“ tvrdí Marek Boháč.

Trenér Pardubic Jiří Krejčí viděl v listopadovém střetu s Chrudimí žlutou kartu. V ohlasu pro fkpardubice.cz prozradil, že pro páteční „sousedskou záležitost“ (Pardubice a Chrudim leží kousek od sebe – pozn. red.) může počítat se všemi svými svěřenci. „Chrudim dlouhodobě sledujeme. Je silná ze standardek. Góly ale umí dát nejen obávané duo Rybička – Vašulín, ale i další hráči. Nebezpeční jsou třeba Kesner nebo Sixta, prakticky na každého z protihráčů si budeme muset dát pozor,“ varoval.

Po vydatném předehrávkovém předkrmu přijde ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE na řadu pět sobotních utkání s výkopem v 17 hodin. Líšeň v přímém přenosu sázkové kanceláře Fortuna hostí Duklu Praha, Žižkov přivítá Vlašim, Jihlava zase Prostějov.

Do Hradce Králové přicestuje Ústí nad Labem. Votroci sice v minulém kole podlehli Prostějovu, přesto mají stále šanci probojovat se na třetí příčku zaručující baráž o FORTUNA:LIGU.

„Není nejmenší důvod, abychom se o tuto naději nervali. Sezonu jsme nezabalili, to si vůbec nepřipouštíme,“ odmítl na klubových stránkách pochybnosti hradecký kouč Zdenko Frťala. „Ústí u nás nebude mít co ztratit, bude se chtít vytáhnout. Musíme být připravení na to, abychom zápas zvládli bez ohledu na to, jak se bude závěr soutěže vyvíjet,“ uvedl v souvislosti s koronavirem v karvinském týmu.

Brno si vzhledem k nejisté podobě zakončení soutěže nemůže dovolit remizovat či dokonce prohrát víc než kdy dřív. Jeho dalším oponentem bude Vyšehrad. Zbrojovka minulý týden přejela žižkovskou Viktorii 6:1. „I Žižkov ale hrozil, podržel nás gólman Šustr. Řekl bych, že to bylo pro diváka výborné utkání. Máme teď týden, abychom se nachystali na Vyšehrad, což nebude vůbec jednoduchý zápas,“ nezastíral po kanonádě na Srbské brněnský trenér Miloslav Machálek.

Slavoji sice v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY patří až dvanáctá pozice, vyrovnanou partii ale podle obránce Marka Kodra dokáže hrát s každým. „Ukázali jsme to například v zápasech s Hradcem Králové nebo s Viktorií Žižkov,“ připomněl na slavojvysehrad.cz.

Brňané se před 28. kolem rozloučili s Janem Pázlerem, jemuž vypršelo hostování z libereckého Slovanu. Devětadvacetiletému útočníkovi se angažmá na jihu Moravy nepovedlo. Za Zbrojovku si nepřipsal ani desítku startů. Mohlo za to především zranění, kvůli kterému na jaře vůbec nehrál.

Jediný nedělní duel FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY obstarají od 17 hodin Třinec a Sokolov. V pondělí se ve stejný čas představí Varnsdorf proti Vítkovicím.