30.07.2020 | Martin Hruzík | Trenér měsíce

Trenér měsíce Machálek: Ve Zbrojovce jsem teprve na začátku, odejít by mě nenapadlo

Foto: fczbrno.cz
Brnu se to povedlo, po dvou letech se vrací zpět mezi elitu a nedílnou zásluhu na tom má také trenér Miloslav Machálek. Ten loni slavil postup s Líšní, letos již v jihomoravské metropoli. Za pokračování stíhací jízdy získal také cenu za měsíc červen.

Gratuluji k postupu, máte pořád radost? Jaké byly oslavy?
Oslavili jsme to ve Zlaté lodi, bylo to velice hezké. Pořád mám radost i za fanoušky, že se dočkali kýženého postupu. Ovšem už se ke slavení přidaly pracovní povinnosti. Musíme totiž pracovat na doplnění kádru.

Jak sezónu s odstupem hodnotíte?
Pro mě je to velký, a hlavně zasloužený, úspěch. Za jarní fazónu jsme si postup zasloužili. Od mého příchodu do Zbrojovky jsme to neměli ve svých rukou. Stíhali jsme soupeře, leč Pardubice předvedly parádní jízdu. Jsme rádi, že jdeme do ligy společně.

Od vašeho nástupu na začátku října jste prohráli jen na Žižkově, to musí být skvělý pocit...
Nikdo neví, jak je to těžké, když trénujete druhou nejvyšší soutěž v takovém velkoklubu jako je Zbrojovka. Vždy jsme byli červeným hadrem před zuřícím supícím býkem a každý soupeř se k nám podle toho choval. Nebylo jednoduché vyhrát jakékoliv utkání, nám se to většinou povedlo, čehož si velmi vážím.

Těšíte se na ligu?
Určitě. Jeden zápas jsem v lize odtrénoval namísto trenéra Rabušice v tehdejším Synotu, takže se na ligu skutečně hodně těším. Pro hráče i pro mě to bude výzva.

Co se podařilo a naopak nepodařilo?
Povedlo se dát dohromady dobrý tým, který také týmově pracoval. Skvěle fungoval celý klub, sportovní vedení i samotní hráči. Podařilo se nám nastřílet 75 branek, což je skvělým počinem. Podařilo se mi postoupit dvakrát za sebou, tak jen doufám, že mi bude štěstí nakloněno i nadále.

Během jara jste obdrželi čtyři červené karty, mohla za to touha uspět?
Vliv na to má více faktorů. Neustále se jen hraje a netrénuje, to pak má i vliv na regeneraci i odpočinek. K tomu ta velká touha, kdy se jede na sto procent, z čehož vyplývají i takové věci. V některých případech to však bylo i o nedisciplinovanosti, to jsme si s hráči vysvětlili. Některým hráčům jsme vytýkali nedostatek emocí, pak je měli, leč je nezvládli. Jsou to chyby, za které se platí, jenže to patří k fotbalu.

Opět jste získal cenu pro trenéra měsíce. Gratuluji. Co na to říkáte?
Je to kolektivní ocenění práce Zbrojovky Brno. Jak jsem říkal minule, jde to hlavně za realizačním týmem a hráči. Nikdy to nedělá jeden člověk.

Dosáhli jste úspěchu, nedostal jste třeba nabídku odjinud?
Nad změnou bych nemohl ani uvažovat. Přišel jsem odvést práci ve Zbrojovce a jsme teprve na začátku. Mám navíc podepsanou dlouhodobou smlouvu, takže mě to ani nenapadlo.

Přestávka je velmi krátká, na co se zaměříte?
Zaměříme se hlavně na sehrání. Pauza je krátká a očekáváme zase obměnu kádru, takže nás čeká pět přípravných zápasů a jdeme znovu na to. Trénovat se moc nedá, ale hráči by měli být po té frekvenci zápasů kondičně připraveni.

Skončil Pavel Eismann, máte hodně mladých hráčů. Jaké doplnění si představujete?
V oblasti zkušenějšího prvoligového hráče, je to otázka nabídky a možností. Uvidíme, co se nakonec podaří. Vrací se nám i další hráči z hostování, celkově tedy chceme do každé řady jednoho až dva hráče.

Měl jste vůbec čas na nějaký ten odpočinek?
Měli jsem schůzku s vedením i realizačním týmem, poté oslavu. Nyní jsem na chalupě, nikam nejedu a odpočívám. Tento týden do Brna nemusím, ovšem jsem na telefonu a když bude třeba, tak vyrazím.

I vy sám jste zmínil, že jste nastříleli velké množství branek. Chcete s podobně útočně laděnou hrou jít také do ligy?
Vždy říkám, že je třeba maximalizovat přednosti a minimalizovat nedostatky. To se týká hráčů i celého mužstva. Budeme chtít hrát účelně a reagovat na hru soupeře. Nebudeme se však bát hrát ofenzivně, protože v tom jsme silní.