20.08.2020 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

V Líšni kvůli profesionální soutěži vznikla akciovka. Nechceme hrát o záchranu, hlásí kouč

Foto: sklisen.com
Brno – S nově slouženou trenérskou dvojicí půjdou do sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2020/21 fotbalisté Líšně. K Milanu Valachovičovi, jenž loni na podzim nahradil Miloslava Machálka, přišel zkušený stratég Leoš Kalvoda. Klub z brněnského sídliště by se ve druhé nejvyšší soutěži chtěl vyhnout záchranářským bojům. Aby mohl hrát na profesionální úrovni, došlo v něm k založení akciové společnosti SK Líšeň 2019. Na předsezonní tiskové konferenci o tom informoval předseda Karel Hladiš, zároveň šéf spolku vlastnícího všechny líšeňské akcie.

Před startem nového ročníku Líšeň přivedla brankáře Vlastimila Veselého (loni Jihlava), záložníka Davida Paška (Prostějov) či útočníka Marka Szotkowskiho (Žižkov). Z působení ve Zbrojovce Brno se vrátil středopolař David Krška. „Vrací se po roce, Pašek je zase náš odchovanec a dokonce bydlí hned vedle hřiště,“ podotkl předseda klubu Karel Hladiš. „Nemám žádný stín na duši z toho, že se mnou už ve Zbrojovce nepočítali. Rád jsem se vrátil a těším se na novou sezonu,“ prozradil šestadvacetiletý Krška.

Kabinu s ním nebude sdílet čtveřice Černín – Ondřej Vintr – Zikl – Vasiljev, jíž vypršela hostování. Vasiljevovi ze Slovácka, ostatním ze Zbrojovky. K nováčkovi FORTUNA:LIGY se navíc přesunul loňský kapitán Líšně, obránce Jan Hlavica. Odešel i brankář Pavel Halouska, jenž se stal posilou pro změnu čerstvého účastníka FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Blanska.

„Početně je kádr uzavřen. Dovnitř už mohou přijít jen hráči, kteří budou o třídu převyšovat ostatní. Ale to je otázka financí – a ty nejsou v dnešní době na rozhazování. Navíc kdyby sem hráč přišel, musí jiný odejít,“ osvětlil Hladiš. Trenér Milan Valachovič dodal, že možné posilování mužstva probírají každý den. „To víte, že bych chtěl kvalitního hráče. Ale to by musel být opravdu výrazně lepší než současní fotbalisté,“ nezastírá.

Podle Valachoviče by Jihomoravané rádi navázali na minulou sezonu, v níž skončili devátí. „Chtěli bychom se vyhnout problémům se sestupem,“ zdůraznil. Hladiš se však druhého roku klubu ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE obává. „Druhý ročník totiž bývá obvykle horší premiérového. Počáteční nadšení pomalu uvadá,“ řekl.

Líšeň přesto nezahálela. Kvůli profesionální soutěži v klubu začala působit akciová společnost SK Líšeň 2019. „Stoprocentním majitelem je SK Líšeň, v němž jsem předsedou, takže tu nemohou vzniknout konflikty jako třeba ve Vítkovicích či Frýdku-Místku,“ ujistil Karel Hladiš s poukázáním na zapsaný spolek.

Kouč Valachovič k sobě dostal nového kolegu. Klub se totiž dohodl s Leošem Kalvodou, v realizačním týmu nahradil Róberta Kafku. Dvaašedesátiletý Kalvoda v minulosti vedl například Olomouc, Karvinou, Znojmo, Mladou Boleslav či slovenskou Žilinu.

První zápas nové sezony odehraje Líšeň na půdě Třince. „Byl jsem se v Třinci podívat na generálku. Po nepříliš zdařilém loňském ročníku změnil trenér Habanec kádr. Devět hráčů základní sestavy generálky proti nám v lize nenastoupilo. Takže bude otázkou, jak si nové mužstvo sedne. Ale Sváťa doplnil mužstvo zkušenými hráči, z nichž někteří mají za sebou i ligové starty,“ popsal Milan Valachovič.