02.10.2020 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 6. kola: Jihlava proti Hanákům, Hradec v Táboře. Straka začne v Praze

Foto: fotbaltrinec.cz
Praha – Fotbalisté Jihlavy se ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE zvedají. Po těsné výhře v Chrudimi rozstříleli Třinec na jeho hřišti 5:0. V předehrávce šestého kola druhé nejvyšší soutěže se Vysočina v přímém přenosu sázkové kanceláře Fortuna utká s Prostějovem. Vedoucí tým tabulky Hradec Králové se v neděli vypraví k zápasu s nováčkem Táborskem. Druhá Viktoria Žižkov vyzve doma Třinec, který poprvé povede nový trenér František Straka.

Jihlava a Prostějov na sebe před kamerami sázkové kanceláře Fortuna narazí od pátečních 18 hodin. Vysočina po dvou vítězstvích v řadě poskočila v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na šesté místo. Její nadcházející soupeř z Hané zatím nevyhrál a se třemi remízami a jednou prohrou je po čtyřech odehraných zápasech jedenáctý.

„Prostějov samozřejmě pečlivě sledujeme a dost podrobně jsme si rozebrali jeho zápasy. Víme, že tento tým v létě prošel poměrně výraznými změnami, přesto disponuje hráči s ligovými zkušenostmi. Lídrem kabiny je zkušený Schuster, hodně odkopáno na ofenzívní levý bek Stříž, na podhrotu operuje talentovaný Píchal a před ním hraje nebezpečný Zikl z Brna. A mohl bych pokračovat. Jde o nepříjemného soupeře, který chce hrát fotbal, z čehož by mohl pramenit dobrý zápas. Věříme, že s příznivým výsledkem pro nás,“ řekl klubovému webu jihlavský trenér Aleš Křeček.

Do předehrávky šestého kola nebude moci nasadit nejlepšího střelce loňské sezony, útočníka Stanislava Klobásu. „Po tréninku se mu znovu objevila prasklinka v třísle. V nejbližší době nachystaný nebude,“ informoval Křeček. Vysočině budou chybět také záložník Šudejva a další forvard Křivánek.

Všechny sobotní zápasy F:NL začnou v 16 hodin.

Dukla Praha hostí Líšeň, která je spolu s vedoucím Hradcem Králové jediným neporaženým celkem letošní sezony. Jihomoravané třikrát vyhráli a dvakrát remizovali. Proti klubu z Julisky dosud ve druhé nejvyšší soutěži nebodovali. Loni mu v obou na góly bohatých zápasech podlehli (2:4 a 2:3).

Dukla si v posledních třech kolech drží pozici v horní části tabulky. Na první Hradec ztrácí pět bodů. „Líšni potřebujeme ukázat, že my jsme pány na hřišti. Rád bych, abychom zápas měli pod kontrolou a nekupili zbytečné chyby,“ cituje web fkdukla.cz kouče Romana Skuhravého. Ten může do utkání poslat exotickou posilu, útočníka z Nigérie Michaela Ugwa. Do Dejvic přišel na hostování do konce podzimu z Bohemians 1905.

V dalším duelech se sobotním termínem vyzve Chrudim Varnsdorf a Vyšehrad Ústí nad Labem. Na lavičce Třince si premiéru odbyde František Straka, proti sobě bude mít těžkou překážku – druhou Viktorii Žižkov. „Kdybychom si na Viktorku nevěřili, můžeme rovnou zůstat doma. Pokud tam někdo pojede s tím, že je to ztracené, tak tam ani jezdit nemusí. Pojedeme uhrát co nejlepší výsledek a porvat se o body. Chceme se dobře prezentovat, nemáme totiž co ztratit a můžeme jen získat. Bude to však těžké, Žižkov je jeden z kandidátů na postup. Máme respekt, to ale neznamená, že máme strach,“ uvedl dvaašedesátiletý Straka v rozhovoru pro Frýdecko-místecký a Třinecký deník.

Na 16. hodinu mají výkop stanovený i oba nedělní zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Do Vlašimi přijede nováček z Blanska. Další soutěžní novic Táborsko změří v domácím prostředí síly s lídrem tabulky Hradcem Králové.

„Tým má velký potenciál hlavně do budoucna, ale v mistrovské soutěži potřebujeme začít bodovat co nejdříve. Nejlépe už právě v neděli proti Hradci,“ prohlásil poté, co Jihočeši ve středu vypadli z MOL Cupu (s Bohemians 1905 prohráli 0:3), trenér Miloslav Brožek.

Královehradecký kouč Zdenko Frťala před nedělním soupeřem varuje. „V ČFL byli zvyklí vyhrávat, postoupili zaslouženě. Předváděli kvalitní fotbal. Tým se kompletně přebudoval, zůstali tři zkušení hráči, kolem kterých se vytvořil pracovitý a ambiciózní kolektiv. Osa Navrátil – Kučera – Musiol je pro ně důležitá. Vstup do soutěže jim nevyšel možná i kvůli přemotivovanosti, dostali dvakrát dvě červené karty. Proti nám nemají co ztratit, je to mladý, pohyblivý tým, který má svoji tvář,“ komentoval pro fchk.cz.

Za Východočechy v Táboře nenastoupí dlouhodobě zraněný útočník Daniel Vašulín. „Jsou i další zdravotní problémy, ale u nich uvidíme, jak se do neděle vyvinou,“ konstatoval Frťala.