28.05.2023 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 30. kola: Soutěž vrcholí! Neděle určí mistra i druhého sestupujícího

Foto: fotbaltrinec.cz
Karviná, nebo Vyškov? Závěrečné kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY určí tým, který soutěž vyhraje a postoupí přímo do FORTUNA:LIGY. Bez nutnosti baráže, jejíž účastníci také ještě nejsou stoprocentně jistí. Náplň posledních zápasů F:NL snad nemohla být dramatičtější. Další klíčový otazník visí nad druhým sestupujícím, který do třetí ligy doprovodí už s jistotou poslední Třinec. Kandidáti na pád o úroveň níž jsou celkem čtyři, dva z nich se v poslední květnovou neděli postaví proti sobě.

Všechna utkání 30. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY začnou v nedělních 17 hodin.

Nejblíže k celkovému prvenství v soutěži – a tedy i k postupu do elitní společnosti – má před posledním kolem vedoucí Karviná. Svěřenci trenéra Hejduška jsou dva body před druhým Vyškovem a v domácím zápase proti Třinci, který se s F:NL bude minimálně na rok loučit, jim bez ohledu na výsledek Moravanů v Chrudimi stačí uhrát bod. S Vyškovem totiž při rovnosti bodů obou mužstev mají lepší bilanci ze vzájemných duelů (doma výhra 2:0, venku prohra 1:2).

Karviné nevyšel plán zajistit si titul a postup (respektive návrat) do FORTUNA:LIGY s jednokolovým předstihem ve Varnsdorfu. Se Severočechy pouze remizovala a Vyškov současně otočil v Drnovicích utkání s Jihlavou, které se pro něj zprvu nevyvíjelo dobře. „Musíme přidat v důrazu a osobních soubojích a celkově zlepšit předvedenou hru,“ říká před klíčovým střetnutím sezony na klubovém webu Hejdušek. „Uvědomujeme si, o co se hraje – to není potřeba připomínat. Uděláme maximum pro úspěch v posledním kole,“ doplňuje jej jeho asistent Ľubomír Luhový.

Nejlepší karvinský střelec, desetigólový Jaroslav Málek, pak celou situaci okomentoval rázně, ale výstižně. „Musíme to zvládnout, nechceme být za blbce.“ S Třincem si MFK v úvodním kole tohoto ročníku poradil 3:0. Na vlastním hřišti navíc od konce loňského července nebodoval na ligové úrovni pouze jednou – 31. srpna s Táborskem. Na jaře neodjížděla z Karviné s prázdnou jen Líšeň, která tam vybojovala remízu 2:2.

Vyškov nemá situaci ve svých rukou. Na první místo by ho posunula jen překvapivá výhra Třince na karvinském trávníku. Jinak se baráži, kterou už má jistou, výběr kouče Kameníka nevyhne. Nejhůř může skončit třetí – pokud v Chrudimi ztratí a momentálně třetí Příbram zvítězí na stadionu sedmého Táborska.

„Do Chrudimi pojedeme vyhrát a nebudeme s ničím kalkulovat. Nikdy se nevyplácí, když začnete přemýšlet, jak něco obejít nebo co by mohlo za nějakých podmínek nastat,” odmítá Jan Kameník na mfkvyskov.cz matematické propočty před vyvrcholením FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. „Už jsem jednou říkal, že se na tabulku podívám až po třicátém kole. A budu zvědavý, kam nás to dovede,” přidává bývalý trenér Zlína a Jihlavy.

Chrudim je už jistým remízovým králem soutěže. Nerozhodný výsledek si připsala celkem čtrnáctkrát, pro duel z loňského léta proti Vyškovu to ale neplatilo, Východočeši na severu Jihomoravského kraje prohráli 0:3. Až do minulého kola, kdy čtyřbrankovým rozdílem podlehli Vlašimi, to byla jejich nejvyšší porážka v aktuální sezoně.

O baráž už nemůže přijít ani Příbram, od čtvrté Líšně ji dělí čtyři body. S Táborskem u Litavky v prvním ligovém kole remizovala 1:1. „Týmy z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jdou do baráže většinou jako outsideři. Musíme se snažit toho využít, nechat na hřišti všechno a pokusit se postoupit do FORTUNA:LIGY. Kvalita asi bude na straně soupeře, ale my chceme a pokusíme se to zvládnout,“ hlásí v rozhovoru pro klubovou televizi příbramský záložník Adam Petrák, který ve středu premiérovým gólem ve F:NL rozhodl domácí zápas s rezervou Sparty.

Mnohem méně jasná je situace na konci tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Beze změny už zůstane pouze to, že soutěž opustí Třinec, který nemůže skončit lépe než šestnáctý. Kdo ale do třetí ligy spadne s ním? Bude to jeden ze čtveřice Prostějov, Slavia B, Opava, Jihlava.

Dvanáctý Prostějov má k záchraně relativně nejblíž, v posledním ligovém kole hostí na své půdě právě třináctou rezervu Slavie, která na něj ztrácí bod. První vzájemný souboj v této sezoně rozhodla ve prospěch Hanáků penalta, kterou v nastavení prvního poločasu proměnil Solomon Omale, nyní již hráč Opavy. Čtrnáctý Slezský FC narazí na šestý Varnsdorf, jemuž na podzim (v létě) podlehl 1:3. Opavští mají stejně bodů jako momentálně patnáctá Jihlava. V případě identického bodového zisku i po 30. kole pro ně mluví lepší bilance ze vzájemných zápasů (doma remíza 1:1, venku výhra 1:0).

Vysočina tak za každou cenu musí bodovat, doma se střetne s devátou Vlašimí, kterou v červenci po dvou trefách Jakuba Selnara porazila 2:0. Vyhrát by nad Středočechy nutně potřebovala i nyní. „Vývoj soutěže nás před závěrečným kolem staví do jasné situace. Pokud v neděli porazíme Vlašim, F:NL na Vysočině zůstane bez ohledu na výsledky dalších konkurentů. Náš osud tak máme ve vlastních rukou. Pracujeme na tom, aby tým byl psychicky i fyzicky nachystaný tak, aby kýžené tři body vybojoval,“ cituje klubový web jihlavského trenéra Davida Oulehlu.

Ve zbývajících dvou utkáních 30. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hostí osmá Sparta B na Žižkově v měření sil rezerv jedenáctou Olomouc B, čtvrtá Líšeň pak narazí na tabulkového souseda – pátou Duklu.

Všechny zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete tradičně sledovat na webech sázkové kanceláře Fortuna a sporttotal.cz. Duel mezi Karvinou a Třincem odvysílá živě také Česká televize, a to na kanále ČT2.