21.07.2023 | Daniel Fekets | Zápas

Opava na Vysočině zahodila penaltu, Jihlava pak v nastavení zápas otočila

Foto: Zuzana Javůrková (fcvysocina.cz)
Fotbalisté Jihlavy zvítězili v páteční předehrávce prvního kola nové sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY doma nad Opavou po obratu 2:1. Slezané otevřeli skóre po hodině hry díky gólu letní posily Filipa Blechy. Vysočina vyrovnala v 82. minutě z penalty, kterou proměnil Jakub Selnar. Naopak hostující Matěj Hýbl při pokutovém kopu neuspěl, jeho střela skončila na tyči jihlavské brány. Utkání pomalu spělo k remíze, v páté minutě nastavení ale zblízka rozhodl o výhře domácích střídající Tomáš Franěk.
82' Selnar (pen)
90+5' Franěk
68' Blecha
52' Pešek
75' Selnar
87' Franěk
65' Helebrand
75' Kadlec
81' Haitl
Sestavy
Soukup – Svoboda, Tombul, Vedral, Farka (77. Tall) – Lacko, Pešek – Fila (68. Ogiomade), Tureček (68. Franěk), Selnar – Araujo-Wilson (89. Chytrý)
Na lavičce: Jágrik, Sládek, Miška
Trenér: David Oulehla
Richter – Kopečný, Hellebrand, Janoščín, Kadlec – Haitl, Omale, Blecha (81. Gorčica), Hýbl (90.+3 Vincour) – Velička (59. Šigut), Ondráček
Na lavičce: Číž, Rychlý, Whiffen, Višňa
Trenér: Miloslav Brožek
Rozhodčí: Trska – Šimáček, Černoevič • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Diváci: 568

Komentář

První půle mnoho zajímavých okamžiků nenabídla. V 15. minutě se poprvé připomněli Slezané, kteří šikovně rozehráli standardní situaci na záložníka Omaleho, jenž vracel Kopečnému, který ale hráz před sebou stojících těl nepropálil. Další nebezpečnější akce prvního dějství patřila Jihlavě, Selnarova rána se ale do branky nevešla.

Podstatně zajímavější byl poločas druhý. V 50. minutě se k odraženému míči dostal vytáhlý útočník Araujo-Wilson, který ale z otočky těsně minul zadní tyč. Jihlava byla při chuti, což potvrdila také při dalších ofenzívních akcích. Obrovskou možnost měl na kopačce Fila, jehož ránu zneškodnil pohotový Richter. Následná dorážka zamířila do břevna. 

Zhruba v polovině druhých pětačtyřiceti minut zajímavě střílel z přímého kopu Blecha, jehož utažená rána zapadla těsně vedle bližší tyče. Právě Filip Blecha se ale o minutu později poprvé prosadil, když si přebral přihrávku rychlonohého Šiguta a nechytatelně zavěsil. 

Jihlava se hned po inkasování otřepala. Díky své aktivitě vybojovala penaltu, kterou v 82. minutě zakončením k pravé tyči proměnil Jakub Selnar. Vzestup Vysočiny však mohl vyjít vniveč, neboť ve vápně byl faulován i hostující Šigut. Možnost rozhodnout z pokutového kopu rázem měli Opavané. K míči se postavil Hýbl, jenž však nastřelil pouze levou tyč Soukupovy brány.

Poté se potvrdilo známé fotbalové klišé: „nedáš, dostaneš“. Dvě minuty před koncem nastavení propadl defenzívou Opavy míč k zadní tyči, kde stál nikým nehlídaný Tomáš Franěk, jenž s přehledem skóroval do horního rohu branky Slezanů. Opava tak neuhlídala svůj pracně vybojovaný náskok a z Jihlavy odjíždí bez bodu.