22.07.2023 | Daniel Gargulák | Zápas

Prostějov začal v holickém azylu otočkou proti Žižkovu, v závěru rozhodl Elbel

Foto: 1skprostejov.cz
Fotbalisté Prostějova v prvním kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY otočili utkání se Žižkovem a zvítězili 2:1. Nováčka soutěže poslal ve 13. minutě do vedení Václav Prošek. Hanáci na stadionu v Holici, kde budou minimálně na podzim hrát své domácí zápasy, vyrovnali na konci prvního poločasu zásluhou trefy Roberta Bartolomea. V 88. minutě pak výběru trenéra Šmardy zařídil tři body Jakub Elbel.
37' Bartolomeu
88' Elbel
13' Prošek
52' Spáčil
72' Elbel
81' Koudelka
86' Bolf
46' Petrák
48' Muleme
Sestavy
Vejmola – Bolf, Schaffartzik, Spáčil, Elbel – Slaměna (70. Malec), Habusta – Bartolomeu, Koudelka (85. Macháček), Zapletal (70. Cienciala) – Silný (70. Moučka)
Na lavičce: Krynskyj, Bartoš, Zelenka
Trenér: Michal Šmarda
Kotek – Richter, Březina, Tregler – Petrák – Řezáč, Prošek (58. Voltr), Rosa (58. Hönig), Jirásek (78. Sixta), Muleme (88. Štrombach) – Batioja (89. Finěk)
Na lavičce: Řezanina, Kozojed
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Ulrich – Vodrážka, Arnošt • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 520

Komentář

Nováček soutěže ze Žižkova vstoupil do utkání na Hané bez zbytečného respektu a už od začátku zápasu byl aktivnější celkem. Pražané byli směrem dopředu velmi kompaktní a hrozili mimo jiné často z postranních čar díky skvělé práci Proška i Mulemeho.

A právě aktivní přístup směrem dopředu přinesl Viktorii také první gól utkání. Hosté zůstali i přes počáteční neúspěch rohového kopu ve vápně důrazní a velmi ušmudlaným gólem dopravil míč za brankovou čáru Václav Prošek z malého vápna.

Žižkov byl také po zbytek první půle týmem diktujícím tempo hry, Prostějov ale přece jenom z jedné ze svých rychlých protiakcí dokázal vyrovnat – a jednalo se o akci lahodící oku každého fotbalového fanouška. Na jejím konci měl už Robert Bartolomeu jednoduchou práci a z bezprostřední blízkosti prostřelil brankáře Kotka.

Druhý poločas začal v azylu Prostějova v Holici divoce a hrubé zákroky byly odměněny žlutými kartami. Už úvod druhého dějství dal ale tušit, že v utkání bude k vidění více bojovnosti než fotbalovosti oproti první půli.

Žižkov nebyl tak aktivní směrem dopředu, přesto měl na kopačce gól v 68. minutě Muleme, Vejmola ale jeho technický pokus z první vytěsnil skvělým zákrokem.

Ani zbytek druhé půle nebyl příliš pohledný, Prostějov ale v samém závěru urval vítězství na svou stranu. Jakub Elbel si našel na zadní tyči nadýchaný centr Bartolomea a nekompromisní hlavičkou rozradostnil všechny přítomné prostějovské fanoušky.

Hanáci už těsné vedení do konce zápasu udrželi a vstoupili do sezony výhrou, Viktorka naopak opustila Olomouc s prázdnou i přes velmi dobrý výkon zejména v prvním poločase.