22.07.2023 | Josef Janda | Zápas

Táborsko uspělo díky rychlé trefě Dordiče, nováček nedohrál kompletní

Foto: fctaborsko.cz
Fotbalisté Táborska v úvodním kole nového ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY udolali v domácím prostředí nováčka z Kroměříže 1:0. Vítězství Jihočechů zařídil brankou z osmé minuty bosenský záložník Bojan Dordič. Hanácká Slavia hrála poslední půlhodinu zápasu v deseti bez vyloučeného Šimona Vyhlída, který viděl rovnou červenou kartu.
8' Dordič
bez branek
33' Bláha
88' Pastornický
60' Vyhlíd
66' Jeleček
Sestavy
Pastornický – Plachý, Novák, Koné, Tusjak – Foltyn, Bláha (90. Javorek) – Dordič (90. Oloko), Kateřiňák (82. Kalousek), Zeman (58. Varačka) – J. Mach (82. Skopec)
Na lavičce: Kerl, Sylla
Trenér: Roman Nádvorník
J. Dostál – Zavadil, Vyhlíd, Tiahlo, Fulnek (67. Oulehla) – Jeleček, Cupák, Houser (85. Stoklásek), Jaroň (85. Dočkal), Kudela (67. Votava) – Chwaszcz (67. Chukwudi)
Na lavičce: Lebánek, Machálek
Trenér: Bronislav Červenka
Rozhodčí: Pechanec – Kříž, Novák • Stadion: Hřiště v Kvapilově ulici • Diváci: 1039

Komentář

Táborsko vstoupilo do utkání aktivně a hned z první větší šance se dostalo do vedení. Plachý nacentroval zprava a do vzduchu se v osmé minutě pověsil Bojan Dordič, jehož hlavička skončila v síti. Po dalších deseti minutách mohl navýšit vedení Jihočechů Bláha, jenže jeho ránu z hranice vápna Dostál vytáhl s vypětím všech sil na roh.

Domácí byli i nadále aktivnějším týmem a zejména Plachého centry dělaly kroměřížské defenzívě potíže. Po jednom z nich se balonu nikdo ve vápně nedotkl, díky čemuž hosté neinkasovali podruhé.

Kroměříž se dostala do první gólové šance po půlhodině duelu. Bláha ztratil lacino míč a umožnil jít Hanákům do solidního brejku. Pastornický dokázal prudkou střelu zprava vyrazit, posléze se dostal k dorážce ještě Jeleček, jehož rána gólem rovněž neskončila. Hosté byli vyrovnání hodně blízko, ale Pastornický předvedl proti Jelečkovi excelentní zákrok, když se stihl vrátit do potřebné pozice.

Kroměřížští zkoušeli chodit do brejků i nadále a domácí s nimi měli plné ruce a nohy práce. Během jednoho úniku musel Bláha v 33. minutě zatáhnout za záchrannou brzdu a inkasoval jedinou žlutou kartu první půle.

V závěru poločasu Hanácká Slavia zrychlila a předčila táborské hráče v běhavosti. Houser pláchnul pět minut před přestávkou domácí obraně a z pravého křídla napálil velmi prudkou ranou tyč Pastornického branky. Táborští sice vyhráli první půli o gól, jistě ale měli v kabině o čem přemýšlet.

Hosté vstoupili do druhého dějství aktivně a Vyhlíd hned v úvodní minutě protáhl zprava Pastornického. Aktivitu Kroměříže přibrzdila situace po hodině hry. Dordič se skvěle uvolnil a našel Kateřiňáka, kterého Šimon Vyhlíd na poslední chvíli zfauloval. Rozhodčí s ním neměl slitování a jeho faul „ocenil“ přímo červenou kartou. Po následné standardce se ukázal Dostál, když předvedl skvělý zákrok.

Kroměříž se snažila o vyrovnání do posledních minut a na hřišti nebylo příliš znát, že hraje v oslabení. Táborsko si ale pohlídalo i závěrečnou pasáž zápasu a porazilo nováčka soutěže těsným rozdílem.