23.07.2023 | Tomáš Secký | Zápas

Béčko Sigmy sahalo ve Varnsdorfu po třech bodech, Galus však penaltu neproměnil

Foto: Tomáš Secký
Fotbalisté B-týmu olomoucké Sigmy začali nový ročník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remízou na hřišti Varnsdorfu. Do vedení je po dvaceti minutách hry poslal v Kotlině Michal Galus. Ještě do pauzy ale dokázal vyrovnat domácí dvacetiletý záložník Vojtěch Stránský, aby chvilku po změně stran měl druhý a zároveň vítězný gól na kopačce Galus, který ale pokutový kop proti brankáři Vaňákovi neproměnil. Oba týmy se tak rozešly po remíze 1:1.
40' Stránský
20' Galus
41' Samko
73' Kříž
77' Osaghae
39' Jaja
51' Emmanuel Amasi
90+3' Spáčil
Sestavy
Vaňák – Ambler (82. Podzimek), Kouřil, Kubista, Švanda – Kříž (75. Michal), Samko (65. Firbacher) – Gembický (75. Osaghae), Stránský, Rudnytskyy (65. Zálešák) – Hodek
Na lavičce: Pešl, Omon
Trenér: Miroslav Holeňák
Digaňa – Galus (77. Cahel), Vepřek, Jaja, Slavíček (46. Coufal) – F. Uriča (77. Šíp), Langer, Fabiánek, J. Spáčil – Fiala (58. Mikulenka), Moses (89. A. Uriča)
Na lavičce: Koutný, Dohnálek
Trenér: Tomáš Janotka
Rozhodčí: Kotala – Kotík, Dresler • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 755

Komentář

Družina Miroslava Holeňáka, která přes letní pauzu prošla obrovskou proměnou, od úvodního hvizdu diktovala tempo hry. První nebezpečná akce se zrodila už ve dvanácté minutě. Ambler skvěle naservíroval míč na zadní tyč, kde číhal Stránský. Ten však ve vyložené šanci těsně minul olomouckou branku. Jen o minutu později se mohl poslední jmenovaný prosadit znovu, jeho pokus ale na brankové čáře zastavil pohotový Galus.

A tak to byli Hanáci, kteří udeřili. Z ojedinělé akce se po dorážce prosadil Michal Galus. Proti razantní střele z malého vápna pod břevno neměl varnsdorfský brankář nárok. Třetí šanci v utkání si připsal Stránský po půl hodině hry. Jeho hlavičkovému pokusu ale chyběla přesnost. Přes sedm set padesát diváků se radovalo ve 40. minutě. Míč po standardní situaci proletěl malým vápnem až k  Vojtěchu Stránskému, který ho v pádu šťouchl hlavou o tyč do sítě a srovnal na 1:1.

Vstup do druhého dějství byl pro Varnsdorf jako z hororu. Po minutě hry si pro penaltu došel Filip Uriča poté, co ho nedovoleně zastavil Kříž. Druhý gól měl na kopačce autor úvodní branky – Michal Galus, Martin Vaňák ale vystihl směr a jeho pokus zlikvidoval. Zbytek zápasu moc fotbalu nenabídl. Hra byla často přerušována nedovolenými zákroky či nepřesnými přihrávkami. Zlomit se to pokusil až střídající Zálešák v 86. minutě, když vypustil tvrdou střelu. Tu ale pozorný Digaňa vyrazil a když neuspěl s dorážkou ani Podzimek, oba týmy si body rozdělily.