28.07.2023 | Štěpán Navrátil | Zápas

Opava doma přetlačila Varnsdorf, rozhodl Kadlec

Foto: sfc.cz
Opavští fotbalisté v rámci druhého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dokázali na domácím hřišti napravit úvodní prohru s Jihlavou a porazit Varnsdorf 1:0. O jedinou branku utkání se v sedmapadesáté minutě hry postaral domácí Jan Kadlec, který se trefil krásně z voleje na zadní tyč hostující branky. Ve zbytku utkání už 1613 fanoušků branku nevidělo, a tak si Opava připisuje první výhru v ročníku. Varnsdorf naopak po úvodní remízu s rezervou Sigmy poprvé padl.
58' Kadlec
bez branek
34' Omale
54' Ondráček
73' Kopečný
90+4' Richter
31' Ambler
32' Michal
72' Hodek
Sestavy
A. Richter – Hýbl (70. Višňa, 85. Whiffen), Janoščín, Helebrand, Kadlec – Omale (34. Rataj), Blecha – Haitl (85. Vincour), Ondráček, Kopečný – Velička (70. Ščudla)
Na lavičce: Fojtíček, Hendrych
Trenér: Miloslav Brožek
Vaňák – Kouřil, Kubista, Švanda – Ambler (76. Zálešák), Kříž (64. Firbacher), Michal (88. Dufek), Samko, Stránský (88. Osaghae) – Gembický (64. Rudnytskyy), Hodek
Na lavičce: Pešl, Omon
Trenér: Miroslav Holeňák
Rozhodčí: Pechanec – Vyhnanovský, Novák • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1613

Komentář

Velmi opatrný úvod utkání mohl potrestat unikající Kříž, na kterého domácí obrana naprosto zapomněla. Ranou z hranice malého vápna však napálil jen ruku gólmana Richtera. Po jediné větší příležitosti Varnsdorfu přebrali iniciativu znovu domácí.

Kapitán Janoščín napřáhl ke skákavé ráně z ohromné vzdálenosti a málem překvapil Vaňáka na přední tyči. Neposedný balon jen těsně proskotačil do zámezí. Chvíli poté se na druhé straně prezentoval rychlým protiútokem Švanda, i jeho zakončení po zemi zamířilo těsně vedle.

O první branku utkání se mohl těsně před koncem poločasu postarat Kopečný, jenž si dobře nabíhal pro centr na zadní tyč. Vaňák se však nenechal přehodit a nabídku odrazil špičkami prstů do bezpečí.

O další rozruch v hledišti se postaral Ondráček, který zatáhl balon až k brankové čáře a přízemním pasem do malého vápna nadělal Varnsdorfu veliké problémy. Nebezpečnou situaci uhasil až připravený Kubista.

V 58. minutě po déletrvajícím tlaku Opavy vznikl po levici Vaňáka obrovský zmatek. Jeden z domácích dokázal získat míč na svou kopačku a poslal nadýchaný centr na druhou stranu šestnáctky, kam si nabíhal Jan Kadlec, jenž z první zamířil přesně na zadní tyč.

Za vyrovnáním se hnal střídající Rudnytskyy, který sice přešel mezi bránícími stopery, ale balon si v rozhodujícím momentu příliš ukopl a dal tak šanci na zákrok Richterovi. Slezané přečkali i finální nápor a po výhře 1:0 zapisují do tabulky tři body.