02.08.2023 | Daniel Ryl | Zápas

Ospalý Žižkov po půli ožil! Dominantní obrat proti Líšni řídili náhradníci

Foto: Ema Bartalska (fkvz.cz)
Vložené středeční třetí kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nabídlo střetnutí dvou týmů čekajících na výhru. Domácí Žižkov musel proti Líšni kvůli nevýraznému výkonu v první půli dohánět ztrátu, ale po přestávce dominoval. Obrat nastartoval gól střídajícího Radka Voltra, po němž skóroval ještě Isaac Muleme a Daniel Finěk v nastavení pečetil výhru 3:1.
50' Voltr
56' Muleme
90+1' Finěk
21' Čermák (pen)
26' Richter
51' Jeřábek
59' Pašek
76' Sokol
79' Raab
Sestavy
Kotek – M. Richter, Březina, Tregler, Petrák, Řezáč (74. Finěk), Hönig (46. Jirásek), Rosa (83. Kozojed), Sixta (46. Voltr), Muleme (89. Oravec), Batioja
Na lavičce: Švenger, Štrombach
Trenér: Michal Horňák
Vajner – Pašek (68. Otrísal), M. Jeřábek, Jokovič – Čermák, Polášek (76. Raab) – Sokol (76. Tauš), Matocha (62. Aldin), Machalík, Lutonský – Vlasák (62. Vandas)
Na lavičce: Marek, Mezera
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Pechanec – Vlček, Vyhnanovský • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1057

Komentář

Kdo přišel na žižkovský stadion později, litovat nemusel, protože první minuty žádný fotbalový zázrak nenabídly. Chybující Žižkov sice Líšni usnadnil ofenzivní snahu, šance však nepřicházely ani na jedné straně. Po dvaceti minutách však Pavel Sokol z pravé strany dobře nakročil do vápna, na jehož hranici fauloval Isaac Muleme a Adrián Čermák panenkovským lobem nedal z penalty domácímu brankáři šanci.

Viktorii srážely vlastní chyby, Batiojův náběh na přední tyč skončil nepřesnou hlavičkou a proti následné střele zasáhl Tomáš Vajner. Za úspěchem Líšně v defenzivě stálo zejména dobré dostupování Bernarda Rosy, ale když dostal trošku prostoru, jeho pobídka Sixtově zakončení a Batiojově hlavičce ke gólu nepomohla.

Žižkov v závěru poločasu přidal, Adam Petrák skvěle protáhl hostujícího brankáře, ale stejně jako Bernardo Rosa se střelou zpoza vápna neuspěl. Ve druhé půli však domácí pokračovali, kde skončili. Už po pěti minutách si postavil Bernardo Rosa míč u postranní čáry a jeho prudký přímý kop propadl až na zadní tyč, kde ho střídající Radek Voltr usměrnil do sítě.

Novic na hřišti hru oživil stejně jako záložník Milan Jirásek, jenž si převzal pásku a dělal defenzivě Líšně velké problémy. O šest minut později však bylo o poznání veseleji, když Bernardo Rosa skvěle vybojoval míč ve středu hřiště a krásná rychlá akce skončila přesným centrem do vápna, kam si na malé vápno naběhl Isaac Muleme.

Rychlonohý krajní hráč svým gólem korunoval parádní výkon, ve kterém pokračoval až do svého střídání. Více než tisíc diváků sledovalo žižkovskou dominanci, zatímco opařená Líšeň marně zkoušela naskočit zpět do potřebného tempa. Viktorka kráčela za vítězstvím, které mohli přiblížit Augusto Batioja a Bernardo Rosa, ale zatímco první pálil z hranice šestnáctky nad branku, druhému po pěkném Petrákově centru zleva nevyšel na hranici vápna krok.

Domácí se v parádní atmosféře tlačili za výhrou, jenže pět minut před koncem řádné hrací doby Líšeň nepříjemně obléhala jejich vápno. Výsledkem byl přímý kop, po němž František Kotek dvěma skvělými zákroky na čáře udržel vedení svého týmu, které pak v prodloužení navýšil po zaváhání hostů Daniel Finěk .

Žižkov si tak mohl oddechnout, protože na třetí pokus ustál i kritickou 88. minutou, v níž v předešlých dvou duelech přišel o body. Viktorka se tak radovala ze zaslouženého vítězství, na které naopak hosté stále čekají.